Prémium

Pozitív kilátások a kukorica piacán (x)

PR cikk
Jók a kilátások arra, hogy globálisan 2021-ben is rekord kukoricatermés lesz

Hazánk évtizedek óta meghatározó szereplője a kukoricatermesztő országoknak, bár az utóbbi időben jelentősen megváltoztak a termesztési és értékesítési feltételek is. Új szereplők jelentek meg a piacokon és a klímaváltozás is újabb kihívások elé állítja a magyar gazdálkodókat. A Hungrana Kft. stabil felvásárlópiacot biztosít a termelőknek, hiszen éves szinten közel 1,2 millió tonna  kukoricát dolgoz fel Szabadegyházán található üzemében.

hungrana

Reng Zoltánnal beszélgetünk

A jelenlegi előrejelzések szerint idén rekord mennyiségű termés várható.

R.Z.: Igen, bár Magyarországon nem, de nagyon jó kilátások vannak arra, hogy globálisan a 2021-es évet is a kukoricatermesztés rekordévei között tartsuk majd számon. Nekünk pedig, mint feldolgozóipari szereplőnek nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag rendelkezésre álljon a gyártáshoz. A Hungrana Kft. nedves és száraz kukoricát egyaránt vásárol, hiszen az általunk előállított termékek gyártása során szükségünk van nedves kukoricára is.

A kukorica ára az elmúlt hónapokban szinte megmagyarázhatatlan magasságokba kúszott. Hogyan érintette ez a feldolgozóipart?

R.Z.: Megdöbbentő volt látni, hogy milyen szintű áremelkedést hozott az újesztendő. Illetve ez már a múlt év végén elindult, ám azt, hogy ilyen hosszan kitartanak a gabonapiacon megfigyelhető igen magas árak, azt senki nem sejtette. Nagyon sok piaci történés befolyásolta az árszintek emelkedését, hogy csak párat említsek: Kína „éhsége”, a tárolók feltöltése valamint az újonnan létesített több ezer sertéstelep kiszolgálása. Emellett még egy fontos tényezőt emelnék ki, a nyersanyag áremelkedését. A különböző energiahordozók (kőolaj, földgáz) és ipari nyersanyagok (többek között a különböző fémek) ára is rég nem látott mértékben emelkedett. Megfigyelhető tendencia, hogy amennyiben az egyik elem ára emelkedésnek indul, nagy eséllyel húzza a magával egy másik elem árát is. A termények előállítása is nyersanyag és energiaigényes feladat, ráadásul az árut sok esetben nagy távolságokra kell szállítani, melynek költségei szintén beépülnek a termények áraiba.

A hazai feldolgozók jól fedezettek alapanyaggal, mi a Hungranánál már az új kukorica lekötésén dolgozunk. Ám az elmúlt időszak igen költséges kukorica árai minket is érintenek, nem beszélve a takarmánygyártókat, forgalmazókat. A magas alapanyag árszintek magasabb termék árakat vonnak maguk után, melyek végül a végtermékekbe is megmutatkoznak, komoly drágulást hozva az élelmiszerárakban. Ennek hatását már érezhetjük.

Ön szerint meddig tartanak még ki a magas árszintek?

R.Z.: Véleményem szerint valamikor a közeljövőben jöhet a konszolidáció. Talán a nyár végén, amikor már a virágzás hazánkban és Európában is megtörtént, és látszik már a várható termés, kiadják az újabb előjelzéseket, országonkénti várható termés adatokat. Ez adhat a piacoknak egy olyan támaszt, ami az árszinteket lefelé mozgathatja. De természetesen addig még sok víz folyik le a Dunán.

shutterstock_1021430275

Köztudott, hogy hazánk komoly sikerekkel büszkélkedhet kukoricatermesztés tekintetében, ha csak azt vesszük, hogy a 70-es években még hozzánk jártak tanulni a világ több pontjáról.

R.Z.: Igen, sikeres kutatás-fejlesztések és technológiai fejlesztések zajlottak ebben az időszakban, melynek eredményeképpen hazánk iparszerűen és ezzel együtt nyereségesen termesztette a tengerit, ezzel meghatározó szereppel bírt Európában. Magyarország azóta is jelentős kukoricatermelő, az egyik legnagyobb exportőr az Európai Unióban. A hazai feldolgozás szerkezete azonban megváltozott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleg pedig a környező országokban kerül értékesítésre. Az igény a hazai kukorica iránt tehát nőtt, ezzel a növekedéssel azonban nem járt együtt a termésnövekedés, legalábbis nem a megfelelő ütemben. A termőterület nagysága változatlan, továbbra is kb. 1 millió hektáron termelünk tengerit, és az elmúlt években mindig rekord vagy rekord közeli éves terméshozammal zártuk az esztendőt.

Akkor jól értem, hogy a jövő kulcskérdése, hogy a gazdálkodók hogyan tudnak alkalmazkodni a megváltozottfeltételekhez?

R.Z.: Abszolút. A világban hatalmas változások mentek végbe, egyre több országban termelnek igen jól és versenyképesen kukoricát, így a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak. A klímaváltozás sem könnyíti meg a gazdálkodók életét, kiszámíthatatlanabbá teszi a mezőgazdasági termelést, a szélsőségesebb időjárás megnehezíti és labilissá teszi a kukoricatermesztés nyereségességét, ezáltal a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a klímaváltozás egy nagyon komoly probléma, a növényeket „stresszessé” teszi, ezáltal pedig érzékenyebben lesznek a kórokozókra.

Ami biztos, hogy minőségben, árban és mennyiségben egyaránt fokozódik a verseny. A magyar gazdáknak arra kell felkészülniük, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a magyar tengerit a két évtizede megszerzett piacairól. A fókuszt a hazai gazdálkodóknak az eredményes és fenntartható gazdálkodásra kell helyezniük, ez lehet a jövőben a sikerük kulcsa.

www. hungrana.hu

(x)

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01