Felborult a cukorpiac, beláthatatlanok a következmények

Boszorkányüldözés folyik még mindig a bioüzemanyagokkal kapcsolatban, bár az Európai Parlament közelmúltbeli állásfoglalásából úgy látszik, az eddigieknél nagyobb lehet a fogadókészség - nyilatkozta a Portfolio-nak Reng Zoltán, a szabadegyházi Hungrana Kft. vezérigazgatója. A mezőgazdaságból élők számára a bioüzemanyagokról szóló vita még csak az első, a piacaikat érintő kihívások között. A bevételeiket érintő, a közvetlen támogatásokról szóló tárgyalás és a Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos vita szintén hamarosan elindul, és óriási kihívásokat vetítenek előre az Európai Unió és Dél-Amerika között zajló kereskedelmi tárgyalások is.

Brutális verseny várható az európai cukorpiacon

Szeptember végén megszűnt az Európai Uniós cukorkvóta rendszer, ami nagy változást hozhat az európai cukorgyártó vállalatok életében, és egy teljesen új helyzetet teremthet a piaci szereplők számára. Reng Zoltánnal, a Hungrana vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogy Magyarország legnagyobb izocukor gyártója hogyan készül az új helyzet teremtette versenyre, mi várható az európai cukorpiacon és hogyan alakulhat az uniós bioetanol gyártás helyzete. A cég mindenképpen a magyar piacon képzeli el a jövőt, új irányként az új takarmányozási fehérje-programba is bekapcsolódnak.

Tovább fejleszti fogadókapacitását a Hungrana

A versenyképesség növeléséhez évente 500-800 milliárd forinttal kellene emelni a magyar mezőgazdaság kibocsátását. Mindezt megváltozott klimatikus, és szélsőségesebb időjárási körülmények közt kellene elérnünk, hiszen a mai magyarországi éghajlat a 30-40 évvel ezelőtti bolgárhoz hasonlít leginkább. Miközben egyre több pénzt költünk a növénytermesztésre, a termésátlagokban alig tapasztalható emelkedés, pedig a hatékonyság növelése alapvető fontosságú a támogatások nélküli világra való felkészülés során - hangzott el a Hungrana Kft. második alkalommal megrendezett Gazdakonferenciáján, amelyen az előadók a hazai mezőgazdaság versenyképességi esélyeit járták körbe.

A megújuló energiában látja a jövőt a Hungrana

A teljes hő- és gőzenergia-igényét megújuló forrásból állítja elő a Hungrana Kft. egy most induló beruházás révén. A biomassza kazán 2018 végére megvalósuló bővítése 5 millió euróba kerül, ezzel a fejlesztéssel együtt az utóbbi tíz évben már 225 millió eurós beruházást hajtott végre a szabadegyházi központú, kukorica-feldolgozással foglalkozó cég.

Idén is lendületben a Hungrana

A múlt év hasonló időszakát és a tulajdonosi elvárásokat is sikerült túlszárnyalni a Hungrana Kft.-nél az első öt hónapban. A társaság jó helyzetben van az európai cukorpiac 2017 októberi megnyitásával járó változások kezelésére, azonban a hátralévő időben igyekeznek még jobban felkészülni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.