Van megoldás az árfolyamkockázat kezelésére (x)
Prémium

Van megoldás az árfolyamkockázat kezelésére (x)

PR cikk
Az utóbbi időszakban kialakult bizonytalanságok hatására is jelentősen felértékelődött a vállalati ügyfelek szemében a banki kapcsolattartás. A cégek azonban már nemcsak az egyszerű ügyintézést, hanem a közös gondolkodást, a komplex problémákba bevonódást is igénylik a bankoktól. Jakab Ákost, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki üzletágvezetőjét a jövő kihívásairól is kérdeztük.

Eseményekben gazdag időszak áll a gazdasági élet mögött, hogyan tudta a Raiffeisen Bank a vállalati ügyfelek esetében kezelni a változó kihívásokat?

A COVID 19 váratlan megjelenésével a világ és annak magán- illetve gazdasági szereplői hirtelen egy olyan helyzettel találták magukat szembe, amilyennel korábban még nem. Ez nagyon sok azonnali döntést kényszerített ki, illetve alkalmazkodáshoz, változáshoz vezetett. Rengeteg feladat jelentkezett a bank életében,

talán az egyik legjelentősebb a fizetési moratórium bevezetése volt, ami bizonyos ügyfélcsoportoknak segítséget jelentett,

így a Raiffeisen Bank is jelentős figyelmet fordított rá. Nagyon rövid idő alatt olyan hatékony eszközrendszert dolgoztunk ki, amely egyrészt jelzett, ha egy adott vállalati partnernél beavatkozásra volt szükség, másrészt megoldást nyújtott a cégek fizetőképességének megőrzésére, valamint a moratórium lezárása utáni gyors felépülésre.

A kríziskezelés jegyében többféle támogatott hiteltermék is megjelent a piacon. Elérhetőek ezek a Raiffeisennél?

Természetesen igen. Utólag visszatekintve az látszik, hogy komoly versenyelőnyhöz jutottak azok a bankok, akik rövid idő alatt tudták kialakítani az ezen konstrukciókhoz szükséges keretrendszert, illetve voltak olyanok, ide tartozik a Raiffeisen Bank is, akiknek évekre visszanyúló, komoly tapasztalata van már a támogatott konstrukciók terén.

Jakab Ákos, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki üzletágvezetője
Jakab Ákos Fotó: Raiffeisen

Ez természetesen sokszor szinte rohammunkával párosult – de biztosak voltunk benne, hogy óriási lesz az érdeklődés. A Széchenyi Kártya GO! program bevezetése például egy igazi – expressz tempóban megvalósult – csapatmunka volt.

Mennyire változtak meg a vállalatok igényei? Jobban ránéznek a költségeikre, esetleg új megoldásokat, új termékeket keresnek?

Komoly igény merült fel az árfolyamkockázat menedzselésére a vállalati partnerek részéről. Sok – külkereskedelmi tevékenységet folytató - hazai vállalkozás - nem mindig tud „természetes fedezettséget” garantálni a bevétel és a költségoldal között – kivéve, ha van megoldás az árfolyamkockázat kezelésére. Most még kevés pénzintézet kínál erre standard megoldásokat a KKV szegmensben.

A Raiffeisennek van árfolyamkockázat-kezelő megoldása?

Igen, szeptembertől a Raiffeisen Banknál a KKV-k számára is elérhető lehetőség, hogy fedezetlen határidős devizaügyleteket kössenek. Ez a legegyszerűbb módja az árfolyamkockázat kezelésének, akár 6 hónapra előre fixálható meghatározott devizák jövőbeni árfolyama. A termékhez kapcsolódik egy online platform, ahol az ügyfelek önállóan, a nap 24 órájában tudnak határidős ügyleteket kötni.

Milyen megoldásai vannak a Raiffeisennek a vállalatok online kiszolgálására? Igénylik még a személyes találkozást az ügyfelek?

Igen is és nem is. Észrevehető egy markáns különválás: a nagyobb volumenű és komplex ügyletek esetében, mint például egy struktúrált finanszírozási keretrendszer kialakítása, hitelkondíciók meghatározása elvárt a személyes kapcsolat és erre mi is törekszünk – képesek vagyunk ezt országosan biztosítani, ugyanakkor a rutintranzakciók többsége már online zajlik.

Kiemelten fontosak a digitális fejlesztések, fizetési megoldások is – mi a piacon a legelső bankok között vagyunk, akik különböző fizetési környezetben tudnak QR-kód alapú avagy fizetési kérelmen keresztül lebonyolított fizetési módot ajánlani ügyfeleiknek mikróvállalkozásoktól kezdve a nagyvállalati igényekig bezárólag.

Az utóbbi időszakban sokszor komoly vezetők is széttárták a kezüket és azt mondták: fogalmuk sincs mi várható mondjuk 1 éves időtávon. Egy jó bank hogyan tudja segíteni üzleti partnereinek pénzügyi döntéseit?

A gazdasági növekedés egyik legfontosabb eszköze, hogy a bankrendszeren keresztül megfelelő likviditás kerülhessen a vállalati szektorba, amely finanszírozás támogató és konstruktív egyszersmind a kockázati döntéseken keresztül biztosítva marad a bankrendszer stabilitása. Ezt mi több módon is elősegítjük:

egyrészt elérhetővé tesszük a támogatott hitelkonstrukciókat, másrészt kedvező feltételekkel tudunk finanszírozást nyújtani

– például a Garantiqa krízisgarancia konstrukciónak köszönhetően igen alacsony fedezettségi elvárás mellett tudunk megoldást kínálni.

Mindezek mellett természetesen nagyon fontos a személyes kapcsolat, a bármikor elérhető tanácsadás és együttműködés lehetősége hiszen a Raiffeisen Banknak Magyarországon illetve az egész Raiffeisen Csoportnak a CEE régióban a „kapcsolatközpontú” működés a legfontosabb értéke, amire épül az üzleti stratégiánk is.

Címlapkép: Raiffeisen Bank

(x)

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek