ESG-üzletággal erősít a hazai BDO (x)
Prémium

ESG-üzletággal erősít a hazai BDO (x)

PR cikk
A vállalat immár a legszélesebb szolgáltatási palettával rendelkezik Magyarországon.

Nyugodtan mondhatjuk, a fenntarthatóság mostanra nemcsak a bolygó, hanem a vállalatok jövője szempontjából is létkérdéssé vált. Éppen ezért nem meglepő, hogy a világ legnagyobb nemzetközi lefedettségű tanácsadói hálózatának hazai képviseletéhez, a BDO Magyarországhoz szeptember 1-jétől egy új, ESG-üzletág is csatlakozott.

A mostani lépés a globális BDO-hálózat egésze számára is fontos, hiszen, ahogy azt Trond-Morten Lindberg, a vállalat EMEA-régióért felelős vezérigazgatója megjegyezte, a BDO küldetése, hogy az üzleti világ fenntarthatóvá válásának élére álljon minél több piacon, ebben pedig minden új ESG-csapat indulása jelentős mérföldkő.

A BDO ESG-szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberei az elmúlt években exponenciálisan növekvő keresletet tapasztaltak. Ki kell mondani, hogy az ESG már nem amolyan »jó, ha van« jelenség, hanem üzleti szükségszerűség. Hisszük, hogy nincs már messze az a pillanat sem, amikor a fenntarthatóság az üzleti tevékenység végzését lehetővé tevő egyfajta »engedély« részévé válik. Az okos vállalatok pedig már most is tudják, hogy nem lehet választani a zöldítés és a hosszútávú profitnövekedés között: a fenntarthatóság a jóléthez vezető út”

– nyilatkozta a Portfolio.hu-nak a nemzetközi vezető.

Trond-Morten Lindberg 2018 (2) (1) (002)

Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője a friss portfolióbővítés kapcsán elmondta: „az uniós Green Deal csomag elfogadása óta egyértelmű, hogy a fenntarthatósági elvárások idővel beépülnek a jogszabályi környezetbe, a pénzügyi rendszerbe, majd a nagyvállalatok és végül minden vállalat működésébe. Az új szabályozási környezet, fogalmi rendszerek és kockázatok mellett pedig megjelentek az új, zöld pénzügyi lehetőségek. Mindezt figyelembe véve itthon is elérkezettnek láttuk az időt, hogy elindítsuk a fenntarthatósági üzletágunkat. Veisz Ákosnak és csapatának jelentős tapasztalata van az ESG-tanácsadásban nagyvállalati- és kkv-szinten is. Azt gondolom, az új szolgáltatásunk kellett ahhoz, hogy a BDO így is széles palettája valóban komplex lehessen, hiszen az ESG témaköre mára hasonlóan lényegessé vált, mint a jog, könyvelés vagy épp a pénzügy kérdései.”

Az idehaza több mint 200 főt foglalkoztató, tavaly mintegy 6 milliárd forintos árbevételű cég a lépéssel piacvezetővé vált az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások komplexitását illetően: az ESG a könyvvizsgálat, a könyvelés és bérszámfejtés, az adótanácsadás, a pénzügyi tanácsadás, az információtechnológiai tanácsadás, a jogi tanácsadás, valamint az ERP- és business IT-tanácsadás mellé lép be 8. üzletágként. A fenntarthatósághoz kapcsolódó törekvései mellett a BDO a digitalizációt is kiemelt stratégiai törekvésének tekinti. A vállalatcsoport digitalizációs törekvéseire jellemző, hogy nemcsak önálló ERP- és business IT tanácsadói üzletágat működtet, de jövő januártól a talán leghagyományosabbnak mondható könyvelési üzletág is teljes mértékben digitálisan működik.

A 164 országban, 1700-nál is több irodában csaknem 100 ezer munkavállalóval rendelkező BDO berkein belül egyébként messze nem példa nélküli a dedikált ESG-csapat, így az ezen a területen eleve tapasztalt szakértőkkel felvértezett, új hazai üzletág a külföldi kollégák tudását is a magyar ügyfelek szolgálatába tudja állítani.

Gerendy Zoltán 1,75 MP

„Örülünk annak, hogy ESG kompetenciánkkal csatlakozhatunk a BDO globális hálózatához, hiszen ez a név a minőséget és az ügyfélorientált tanácsadást jelenti, amivel személy szerint maximálisan azonosulni tudok. Üzlettársammal, Balog Ádámmal együtt hiszek abban, hogy egy ellenálló, a fenntarthatósági szemléletet magáénak tudó, inkluzív vállalati kör tud igazán sikeres lenni hazai és nemzetközi szinten a következő évtizedekben. Célunk, hogy csapatunk tudásával minél inkább hozzájáruljunk az ügyfelek sikeres, fenntartható üzleti gyarapodásához” – fogalmazott Veisz Ákos, az új ESG-üzletág vezetője. Hozzátette: az ESG hallatán a többség elsőre a környezeti terhelésre asszociál, azonban, ahogy az az angol nyelvű mozaikszóból (Enviromental, Social, Governance) is kiderül, ez a szemléletmód a társadalmi hatásokra és vállalatirányítási kérdésekre is kiterjed.

A téma tehát nemcsak azért különösen aktuális, mert az energiafelhasználás racionalizálása például most sok cég számára a túlélés záloga lett, hanem mert egy jól átgondolt ESG-stratégia többek közt munkaerővonzó képességre, a fluktuációs mutatókra is kedvező hatással lehet, ami sok helyen jó ideje a bővülés egyik legfőbb korlátja. Ez pedig a „nap végén” ugyanolyan üzleti kérdés, mint az egyre gyarapodó zöld pénzügyi források maximális kiaknázása, ami a mostani forráshiányos környezetben rendkívüli módon felértékelődik, és ami szakavatott tanácsadókkal a hátunk mögött ugyancsak hatékonyabb tud lenni.

Már ez a messze nem teljes felsorolás is mutatja, hogy az ESG területe olyan komplexitást mutat, amely átfogó, rendszerbe szedett gondolkodást igényel a vállalat részéről. Veisz Ákos, hozzáfűzte: „az ESG szervezeti szinten érinti a HR területét, a beszállítói kapcsolatokat, az üzleti lehetőségeket, az input és output anyagokat, a vállalat belső működését és a jogi megfelelést is. Ebből is adódik, hogy minden ilyen projektet teljes körű stratégiai szemléletben érdemes megközelíteni. Egy írott stratégiai terv pedig nemcsak a tulajdonosok, vezetők téma iránti elköteleződését mutatja, hanem egyértelmű üzenet a partnerek, a piac felé is, ahol egyre inkább fenntarthatósági szempontok alapján születnek a döntések.”

Az ESG-üzletág csatlakozásával számos új, konkrét szolgáltatás került be a hazai BDO „kínálatába”. A szakértők támogatják ügyfeleiket például abban, hogy megfeleljenek a fenntarthatósághoz kapcsolódó, egyre magasabb jogszabályi és partneri elvárásoknak, amelyek mostanra számos cég beszerzési stratégiáját is alapjaiban határozzák meg. A világ legnagyobb nemzetközi lefedettségű tanácsadói hálózatának magyar képviselete immár a zöld pénzügyi források (zöld hitel, zöld kötvény stb.) megszerzéséhez szükséges tanácsadást is kész nyújtani.

„A mai piaci helyzetben, az ismert energiaellátási és -árképzési anomáliák között a fenntarthatóság nemcsak társadalmi felelősség kérdése, hanem elemi üzleti érdek, akár a nyereséges működés is múlhat rajta. Emiatt azok, akik eddig nem építették be működésükbe ezt a gyakorlatot, mihamarabb meg kell, hogy tegyék, amihez a jelen, dinamikusan változó szabályozási környezetben érdemes szakértőt bevonni ‒ minden bizonnyal ez az egyik »titka« az ESG tanácsadás globális és hazai népszerűségének, de a folyamaton a környezet mellett a gazdasági szereplők is csak nyerhetnek” ‒ zárta szavait a vezető.

(x)

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek