A Toyota 2023-ban ismét letarolta a magyarországi újautópiacot (x)
Prémium

A Toyota 2023-ban ismét letarolta a magyarországi újautópiacot (x)

PR cikk
Megőrizte piacvezető pozícióját a Toyota

Brutális, három havi átlagos értékesítésének megfelelő előnnyel, 17.300 új autó értékesítésével őrizte meg piacvezető pozícióját a magyarországi személyautó és kisteherautó piacon a Toyota 2023-ban. Miután a piac 1%-al mérséklődőtt, a Toyota pedig 15%-al növelte értékesítéseit a környezettudatos japán autómárka 1,8 százalékponttal, 13,5%-ra növelte piaci részesedését, azaz minden hetedik Magyarországon gazdára találó új autó Toyota volt. A gyártó prémium márkája, a Lexus mindeközben 47%-al növelte értékesítéseit és így történetében először négyszámjegyű, 1100 darabos értékesítést ért el hazánkban. A Lexus ezzel a teljes piacon 0,3 százalékpontos növekedéssel 0,9%-ra növelte részesedését, a prémium piacon pedig 5,6%-os részesedést ért el, ami 1,5 százalékpontos növekedést jelent.

Az összesített magyarországi Toyota és Lexus értékesítések 2023-ban történelmi rekordot beállítva elérték a 18.400 darabot, ami a teljes piacon kimagasló, 14,4%-os együttes piaci részesedést jelentett a környezetbarát részben vagy teljesen elektromos autóiról ismert japán autógyártónak.

HU_Toyota_C-HR_1500x844_January_v1_no_logo

Megkérdőjelezhetetlen dominancia

A Toyota a teljes piacon gyakorlatilag egy teljes negyedévnyi újautóértékesítésének megfelelő, 4.750 darabos előnnyel végzett legközelebbi versenytársa előtt, ezzel a világelső és Európában immár stabilan a második helyen álló autógyártó megkérdőjelezhetetlenül megőrizte pozícióját Magyarország legkedveltebb autómárkájaként. A magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacot külön-külön vizsgálva a Toyota az előbbin 19%-os piaci részesedéssel (1,2 százalékpontos növekedés) az első helyet szerezte meg, míg az utóbbin 14,8%-os piaci részesedéssel a második helyen végzett.

Minden ötödik magán autóvásárló Toyotát választ Magyarországon

A tavaly Magyarországon gazdára találó új autók 27%-át vásárolták meg magánvásárlók, míg a Toyota értékesítéseinek 38%-át tették ki a részükre történő eladások. A magánvásárlók körében így Toyota elképesztő, 19,5%-os piaci részesedéssel bizonyult a legnépszerűbb autómárkának.

A Toyota a flottapiacon is megőrizte első helyét

Továbbra is a Toyota számít Magyarország legkedveltebb cégesautó márkájának, miután a környezettudatos elektrifikált modelljeiről ismert japán autómárka 2023-ban 11,3%-os részesedéssel  (1,9 százalékpontos növekedés) az első helyen végzett a flottapiacon. Ez annak ismeretében különösen komoly fegyverténynek számít, hogy míg a magyarországi újautópiacon eladott autók 73%-át veszik meg vállalati ügyfelek, addig a Toyota értékesítéseiből csupán 62%-al részesedik a flottapiac.

800_chr-pre-launch-shot11-withouttalent

A világ legnépszerűbb autói ott vannak a magyarok kedvencei között is

2023-ban a Toyota modelljei Magyarországon szinte minden jármű és méretkategóriában dobogós helyen végeztek (nem ritkán a szegmens legnépszerűbb autójának bizonyulva). A magyar autóvásárlók kedvencei között tavaly is ott volt a világ legnépszerűbb autójának számító Toyota Corolla épp úgy, mint a piacra valósággal berobbanó Yaris Cross, a világ elsőszámú pickupjaként ismert Hilux, a világ kedvenc kisautójaként jegyzett Yaris, a nagy favorit C-HR, vagy épp a világ legkelendőbb SUV-jának számító RAV4.

800_lm-lifestylephoto-ex-image-b-16-9-jpg

2024-ben egész pályás letámadást indít a japán autógyártó

A magyarországi újautópiac zöldülésének motorjaként a Toyota és a Lexus eddig is a piac legszélesebb elektrifikált (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás elektromos) modellportfólióját jegyezte, amely értékesítéseiben is meglátszott: a Toyota magyarországi eladásainak mintegy 75%-át, míg a Lexus értékesítéseknek 99%-át tették ki a részben vagy teljesen elektromos modellek. A japán autógyártó természetesen nem ül a babérjain, és 2024-ben is számos újdonságot mutat be Magyarországon is: végre akár készletről is rendelhető a hatalmas várakozások övezte akkumulátoros elektromos nagyméretű SUV bZ4X, modellfrissítéssel érkezik a Yaris, a GR Yaris és a Yaris Cross, bemutatkozik az új Camry, jön a vadonatúj Land Cruiser, és az új, történetében először hibrid elektromos hajtással is elérhető Hilux, felfrissül és új, nagyméretű taggal bővül a személyszállító és áruszállító PROACE család, ám a legnagyobb durranás kétségkívül a vadonatúj C-HR lesz, még úgy is, hogy a gyártó ígérete szerint még év vége előtt bemutatkozik majd egy vadonatúj akkumulátoros elektromos SUV is a Yaris Cross méretosztályában. Ezzel párhuzamosan a Lexus is fontos újdonságokkal igyekszik majd még tovább növelni részesedését a magyarországi prémium piacból: immár rendelhető a nagyméretű akkumulátoros elektromos SUV RZ, modellfrissítést kap az öntöltő hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos kivitelben is elérhető UX, és érkezik a vadonatúj kisméretű crossover LBX, valamint a környezetbarát japán luxusautómárka talán legnagyobb idei dobása, a repülők első osztályának utazási élményét kínáló luxus személyszállító LM.

(x)

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01