Mit várnak a magyar vállalkozások a mesterséges intelligenciától? (x)
Prémium

Mit várnak a magyar vállalkozások a mesterséges intelligenciától? (x)

PR cikk
Az MI már nem csak a nagyok játékszere, használata már a KKV szektorban is elérhető eszköz a hatékonyabb működéshez és a versenyképesség növeléséhez. A Billingo nagy mesterséges intelligencia kutatása szerint a cégek elismerik az MI potenciális előnyeit, de aggódnak adataik biztonsága miatt.

Az MI többek között az üzleti trendek és fogyasztói magatartások felismerésében, az adatelemzés és a döntéshozatali folyamatok, az árazás és marketingstratégia kidolgozása területén jelenthet hatalmas előnyt, ezenkívül a segítségével a KKV-k automatizálhatják az adminisztratív feladatokat és üzleti folyamatokat.

Szoftverfejlesztő cégként régóta figyelemmel kísérjük a mesterséges intelligencia fejlődését, 2023-ban pedig már mélyebben is elkezdtünk foglalkozni a témával” – mondja Besztró Szabolcs, a Billingo online számlázó stratégiai és operatív igazgatója. „Világosan látszik, hogy a vállalkozóknak fontos a céggel kapcsolatos gazdasági folyamatok leegyszerűsítése és az adminisztrációs teher csökkentése. Ennek az egyik módja, hogy a vállalkozásban keletkező adatokat könnyen elérhető és érthető információvá kell átalakítani.” – teszi hozzá. Véleménye szerint ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás a lehető legtöbb feladatot tudja automatizálni:

Egy vállalkozásban fontos megragadni minden lehetőséget a költséghatékony működéshez. Napjainkban a mesterséges intelligencia pont ebben segít. Az MI-t ötvözve a rendelkezésre álló eszközökkel szinte önműködő céges hátteret tudunk üzemeltetni úgy, hogy közben folyamatosan képben legyünk a vállalkozás fontosabb mutatóival anélkül, hogy a mélyére kellene ásni az adatoknak”.

A vállalkozók legnagyobb félelme az, hogy visszaélnek az adataikkal

De hogyan viszonyulnak a mesterséges intelligenciához a vállalkozók? A Billingo készített egy online kutatást közel 1000 vállalkozó részvételével, amely feltárta, hogy milyen területeken látnak a cégek potenciális előnyöket az MI alkalmazásában, és mik azok a kritikus pontok, amelyek aggodalmat váltanak ki a cégvezetőkből.

A kutatás eredményei alapján azt látjuk, hogy a vállalkozók pozitívan állnak az MI alkalmazásához, és elismerik annak potenciális előnyeit” – mondja Besztró Szabolcs. A válaszadók több mint kétharmada szerint az MI időt és energiát takaríthat meg, és a felmérésben résztvevő vállalkozók nagy része azzal kapcsolatban is pozitív választ adott, hogy az MI új lehetőségeket tud teremteni az oktatásban, egészségügyben és a gazdaságban is.

A kitöltők úgy gondolják, hogy az MI működése átlátható és megfelelő felügyelet mellett kontrollálható, továbbá nem csökkenti az emberi befolyás és gondolkodás jelentőségét. És ami a legfontosabb, hogy a kutatás résztvevőinek több mint fele szerint az MI nem veszélyeztet munkahelyeket.

Kiderült ugyanakkor, hogy bizonyos területeken aggodalmak is felmerültek az MI kapcsán, hangsúlyozza a stratégiai és operatív igazgató: „A vállalkozók közötti legnagyobb félelem az adatvisszaélés, különös tekintettel arra, hogy az MI képes lehet megtéveszteni az embereket pontatlan információval, amely álhírek terjedéséhez vezethet. Ez a félelem csak tovább hangsúlyozza az adatbiztonság és az etikai szempontok fontosságát az MI alkalmazása során”.

A kutatás rávilágított arra is, hogy vállalkozók a leggyakrabban adatelemzésre, információkeresésre, fordításra és reklámszövegírásra használják az MI-t. A technológia potenciális hasznosságát az adatelemzésben, illetve a könyveléssel és adózással kapcsolatos kérdések megválaszolásában látják. A kitöltők úgy vélik, hogy az MI jelentős segítséget nyújthat a bonyolult jogi és pénzügyi szövegek megértésében.

Az eredmények összességében arra utalnak, hogy az MI-nek jelentős szerepe lehet a vállalkozások működésének optimalizálásában és a hatékonyság növelésében, ugyanakkor az adatbiztonság és etikai kérdések kezelése kiemelt fontosságot kell kapjon a technológiai fejlesztések során” – foglalja össze a kutatás eredményeit Besztró Szabolcs.

 „Egyértelműen várható, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a mostani szokásainkhoz képest összehasonlíthatatlanul gyorsabban lehet majd megszerezni a cég vezetése számára fontos információkat, és végrehajtani az egyes feladatokat. Az, hogy a generatív MI-nak köszönhetően "beszélgetni" tudunk a cégünkkel, felér egy dimenzióváltással. Olyan dolgokra is lehetőség nyílik, amire eddig gondolni sem mertünk. Például, hogy szóban adjunk utasítást a cégünknek bizonyos feladatok elvégzésére.” – folytatja.

Hozzáteszi, hogy az MI segítségével rengeteg kérdést, kérést meg lehet fogalmazni a cégünkkel kapcsolatban: ilyen például a számlakiállítás és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok elvégeztetése, a vállalkozás pénzügyi teljesítésének nyomon követése, könyvelési, jogszabályi, illetve akár adózási területeket megértése is. Mindez úgy is történhet a közeljövőben, hogy akár szóbeli kommunikációt folytatunk a cégünkkel a mesterséges intelligencia segítségével. Kérdezünk, ahogy azt egy szakértő kollégánktól tennénk, a cégünk pedig válaszol egy digitális felületen keresztül. Az MI egyre összetettebb kérdésekre adott válaszokkal segíti majd a cégvezetőket, és ezek az eszközök minden vállalkozás számára óriási segítséget jelentenek.

Értékes munkaórákat spórolhatunk meg

A vállalkozók számára ma is rengeteg szoftveres támogatás érhető el, amivel elsősorban értékes időt válthatnak ki a maguk számára. A számlázást már a legtöbben valamilyen online számlázóval oldják meg, mint amilyen a Billingo is. Ezek a bárhonnan elérhető, felhő alapú programok hatékonyabb adminisztrációt és precíz pénzügyi átláthatóságot biztosítanak a kezdő és tapasztalt vállalkozóknak egyaránt. Emellett a különböző vállalkozástámogató szoftverek segítségével pillanatok alatt elkészíthetjük a cégünk bevallási tervezetét is. A Billingóval nem csak a számlázás és a hozzá tartozó adminisztráció váltható ki, de még a kiadáskövetést is automatizálhatjuk, vagy akár a készleteinket és a kintlévőségeket is kezelhetjük. Vállalkozóként kritikus fontossággal bír a bevételek és kiadások menedzselése, mivel így havi szinten értékes munkaórákat spórolhatunk. De egyszerűsíthetők komplett webshopok és logisztikai rendszerek folyamatai is. Ezek a szoftverek vagy helyettünk dolgoznak, a mi magunk ellenőrzése alatt, vagy segítségükkel a saját munkánkat ellenőrizhetjük.

Az MI technológia utat tör magának

Ahogy az online felmérésből is látszik, a vállalkozók aggodalmaik ellenére nyitottak az MI által kínált technológiai megoldásokra, ismerik a potenciális előnyeit, és hisznek abban, hogy az MI a hasznukra válhat.

Besztró Szabolcs még hozzáteszi, hogy „A vállalkozók ma is számos remek megoldást használhatnak az adminisztrációs terhek csökkentésére, azonban a mesterséges intelligencia új távlatokat fog nyitni. Az MI-t fejlesztő cégek közül az fog a legnagyobb előnyre szert tenni, aki a legkényelmesebbé tudja tenni a KKV vezetőknek a vállalkozás irányítását, átláthatóságát.”

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019