Új világ jön a weblapoknál, kötelező fejlesztést írt elő az EU (x)
Prémium

Új világ jön a weblapoknál, kötelező fejlesztést írt elő az EU (x)

PR cikk
A legtöbb weblap és alkalmazás esetében kötelező lesz az akadálymentesítés biztosítása az egész EU-ban, így Magyarországon is. Az e-kereskedőknek, online szolgáltatóknak már csak kevesebb, mint egy évük maradt teljesíteni a kötelező sztenderdeket. A Virgo megváltozott munkaképességű tesztelői csapatot, az akadálymentesítéshez szükséges szakértőket, fejlesztői és üzleti tudást kulcsrakész megoldásként kínálja ehhez a partnereinek.

Több mint 80 millió ember él fogyatékossággal az EU-ban, ahogyan a társadalom öregszik, a számuk növekszik. Ezért is hozták létre azt az EU-s irányelvet, amely

néhány kivételtől eltekintve minden weblap és alkalmazás akadálymentesítését előírja 2025 június végétől.

Az EU 2019-es akadálymentesítésről szóló irányelvét 2022-június 28-áig kellett törvénybe foglalnia a tagországoknak, az irányelv részletes útmutatásait pedig 2025 júniusáig kell beépíteniük az alacsonyabb szintű nemzeti jogszabályokba. A W3C, egy az internetre vonatkozó szabályokat megalkotó szervezet alkotta meg a Web akadálymentesítési útmutatót (WCAG-t). Jelenleg ennek az Útmutatónak a 2.1 verziójánál tartunk. Az alkalmazott EU szabvány (ISO/IEC:40500) alapján négy kategóriába sorolhatóak a weboldalak:

  • Nem akadálymentes; azaz az oldal elkészítésénél nem vették figyelembe az akadálymentesség eléréséhez szükséges alapelveket.
  • Alapszinten akadálymentes („A” minősítés), vagyis elhárították az alapvető akadályokat minden felhasználó elől.
  • Emelt szinten akadálymentes („AA”), azaz jól, könnyen használható, érthető, akadálymentes az oldal.
  • Maximálisan akadálymentes („AAA”), vagyis a teljes akadálymentességet, a könnyű, élvezetes használhatóságot és érthetőséget biztosítja az oldal.

Csimma Vilmos, a Virgo Systems quality managere kifejtette, hogy náluk a fejlesztés minden fázisában, mind fejlesztői, mind klasszikus tesztelői eszközökkel ellenőrzik a terméket és garantálják az elvárt minőséget. Az eddig alkalmazott tesztelési technikák mellett ma már egyre inkább teret nyert és elengedhetetlenné vált az akadálymentesség, vagyis az accessibility tesztelése.

Minden szoftverfejlesztés alapja az általunk fejlesztett kód minőségi elvárásoknak történő megfelelése. Ezt a Virgónál nagyon komolyan vesszük, csak a QA szakemberek által ellenőrzötten és elvárt minőségben adunk át fejlesztést a megbízóinknak

– teszi hozzá a szakember.

A Virgot egyre többször keresik meg azzal, hogy a már meglevő weboldalakat, alkalmazásokat alakítsák át akadálymentessé. Ilyen esetekben fontos egy accessibility felmérés elvégzése, amely során a szabvány szempontjából vizsgálják meg az oldalt. A talált hibák tükrében a szakértő dizájnerek és fejlesztő kollégák bevonásával készül el az a fejlesztői roadmap, ami alapján lehet tervezni az oldal hibáinak javítását, fejlesztését.

Sokan, főleg a nagyobb multinacionális cégek, már előrelátó módon elkezdtek foglalkozni az akadálymentesítéssel, hiszen ez 2025 nyarától mindenki számára elkerülhetetlen lesz. A Virgonál megvan mind a kompetencia mind pedig a szükséges fejlesztői erőforrás, így a hozzánk forduló cégeknek komplex módon tudunk segíteni

– teszi hozzá Tarnavölgyi Gábor, a Virgo üzletfejlesztési igazgatója.

Az accessibility tesztelést a Virgonál már a projektek tervező fázisában alkalmazzák, ezáltal is garantálják a weboldal akadálymentesítését és a törvényben, illetve a szabványban előírt kritériumoknak való megfelelést.

Jelenleg a megváltozott munkaképességű álláskeresőknek segítő JAMBA alapítvány által szervezett accessibility tesztelői tanfolyamot szakértőként támogatjuk, ahol mind a design mind a tesztelési szempontokat oktatjuk jómagam és kollégáim segítségével a Virgo oldaláról. Az ezen a tanfolyamon résztvevő tanulók már egy előző tanfolyamon végzett tesztelők, így számukra ez egyfajta specializáció

– fejti ki Csimma Vilmos.

Az itt végzett diákoknak jövőbeni projekteken tudunk lehetőséget biztosítani a munkavégzésre, ezzel is alátámasztva cégünk szociális szerepvállalását. Ezzel az inkluzív lehetőséggel széles körű, több natív szempontot is figyelembe vevő accessibility tesztelést tudunk nyújtani partnereink számára.

(x)

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019