Magyar fejlesztők a Morgan Stanley globális csapatai élén (x)
Prémium

Magyar fejlesztők a Morgan Stanley globális csapatai élén (x)

PR cikk
A banki informatika élvonala Budapesten

Kovács Krisztián több mint egy évtizeden át foglalkozott banki informatikával a Morgan Stanley-nél Londonban, a világ egyik pénzügyi központjában. Hazaköltözésének egyik fő oka volt, hogy a vállalat Budapesten is olyan magas szintű karrierlehetőségeket kínál a szakterületén, mint külföldön.

Lukács Zsolt Houstonban, egy másik nagy befektetési banknál dolgozott fejlesztőként, mielőtt hazaköltözött – már úgy látja, egy pályakezdőnek ki sem kell mennie az ilyen lehetőségekért. A két tapasztalt szakember szerint a banki területen felmerülő komplex problémák minden informatikusnak érdekes kihívást jelentenek, ezért jó, hogy Budapest mára pénzügyi technológiai központtá nőtte ki magát.

A Morgan Stanley mintegy 2500 szakembernek ad munkát budapesti irodájában, amely a globálisan meghatározó pénzintézet fontos elemző és informatikai központja. Amikor 2006-ban az iroda alig 30 fővel megnyitotta kapuit, az egyik első terület, amelyet az amerikai befektetési bank Budapestre telepített, a matematikai modellezés volt, de ma már a pénzintézet nemzetközi működését támogató technológiai csapatokban dolgozik a legtöbb szakember a magyar fővárosban.

Kovács Krisztián (b) és Lukács Zsolt (j)

A London–Budapest expressz

A Debreceni Egyetemen matematikus, programtervező matematikus, és a Budapesti Műszaki Egyetemen pénzügyi és gazdasági szakirányon MBA diplomát szerző Kovács Krisztián az egyik első munkatársként csatlakozott 2006-ban a céghez junior fejlesztőként. 2008-ban Londonba hívták, hogy közvetlenül támogassa a „pénzügyi parketten” dolgozó kereskedők munkáját – átmeneti megbízásnak indult, ami aztán 13 évig tartott.

A szakember közben folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán, egyre több üzleti terület került a portfoliójába, egyre több ember munkáját fogta össze. Idővel egy olyan új egység irányításával bízták meg, ahol a különböző „rögzített hozamú” (Fixed Income) üzleti területek, a kamat-derivatíváktól a vállalati hitelezési termékekig, egyetlen platformon tudnak kockázati-, nyereség/veszteség-, és szabályozói követelményeket teljesítő jelentéseket biztosítani a kockázatkezeléssel, vállalati pénzüggyel foglalkozó részlegek felé.

Ma már több száz ember tartozik az irányítása alá három kontinensen – viszont ő maga London helyett immár Budapestről koordinálja munkájukat, ugyanis 2021-ben hazaköltözött.

„Nem én voltam az egyetlen magyar kolléga, aki a budapesti iroda folyamatos növekedése, az itt megnyíló lehetőségek hatására a hazatérés mellett döntött – mondja Kovács Krisztián. – Amikor a pályafutásomat elkezdtem, még nem nagyon volt lehetőség egy nagy globális befektetési banknál  munkát vállalni matematikai vagy informatikai területen Magyarországon. Inkább az olyan nemzetközi pénzügyi központokban voltak ilyen pozíciók, mint London és New York. Ma mindkét városban, továbbá ázsiai országokban is vannak kollégák, akik az én csapatomhoz tartoznak, Budapesten pedig egy közel 200 fős területet vezetek.”

Mobilitás minden szinten

Lukács Zsolt más, de hasonlóan tanulságos karrierutat járt be. A BME Villamosmérnöki Karán végzett mérnök-informatikusként, majd a Houstoni Egyetemen kapott ösztöndíjat. Mesterdiplomája megszerzése után két évtizeden keresztül Amerikában maradt, először egy távközlési cégnél, majd egy befektetési banknál dolgozott. Amikor hallotta, hogy a Morgan Stanley hasonló központot működtet Budapesten, munkáját így akár szülőhazájában is végezhetné, megkereste őket, és idővel családostól hazaköltözött.

Míg Kovács Krisztián lineárisan építette a karrierjét, lényegében egy területen belül haladt előre, Lukács Zsolt pályafutása a váltásokról szólt. Először a kötvénykereskedelmi üzletág applikációit fejlesztő csapatot vezette, azután agilis coach lett, ahol sok különböző terület agilis transzformációjában segédkezett, végül 2022-ben a vagyonkezelési üzletághoz került, ahol külsős ügyfeleknek korszerű online banki felületeket es platformokat fejleszt az általa irányított részleg.

„A jó online bankolási élmény az ügyfelek lojalitását meghatározó öt legfőbb tényező egyike, így nagy felelősség ebben dolgozni. A vagyonkezelés dinamikusan növekvő terület a Morgan Stanley budapesti irodájában, amely rengeteg lehetőséget kínál  tapasztalt és pályakezdő szakembereknek egyaránt. Szorosan együtt dolgozunk észak-amerikai es indiai kollégáinkkal és nemcsak részfeladatokat hajtunk végre, hanem teljes projektekért felelünk” – mutat rá Zsolt. Hozzáteszi: „a mobilitás nem egyirányú utca: aki Budapesten csatlakozik a céghez, kipróbálhatja magát máshol, és külföldi szakemberek is jönnek Magyarországra, és a szakmai területek között is van átjárás.”

Szakmai kihívás és rugalmasság

Noha mindkét szakember reál beállítottságú, maximálisan ki tudnak bontakozni a pénzügyi területen. „Nem csak használjuk a technológiát, hanem meg is teremtjük azt. A big datától kezdve a mesterséges intelligencián és gépi tanuláson át az elosztott rendszerekig és felhő-technológiákig az élvonalban vagyunk, és minden nap feszegetjük a határokat – mondja Kovács Krisztián. – A budapesti iroda nemcsak munkahely, hanem tudásközpont is, ahol a szakemberek olyan új eszközökkel és módszerekkel foglalkozhatnak, amelyek meghatározzák a fintech jövőjét, és egyben kitűnő egyéni szakmai fejlődési lehetőségeket nyújtanak.”

„Pénzügyi szolgáltató vagyunk, amely a világ pénzpiacainak sűrűjében áll helyt, de sok tekintetben úgy működünk, mint egy technológiai vállalat. Nagy szervezet vagyunk, és a vezetők tudják, hogy a sikerhez elengedhetetlenek a jól skálázható megoldások. Amihez jó technológiára van szükség, amihez pedig jó informatikusokra” – teszi hozzá Lukács Zsolt.

Mindkét szakember kiemeli azt is, hogy a szakmai lehetőségeken és az intellektuális kihíváson kívül a Morgan Stanley kultúrája is fontos tényező abban, hogy itt dolgoznak. A vállalat rendkívül sokszínű, és ez a bevonó / támogató légkör a siker kulcsai mindkettőjük munkájában. A vállalat hangsúlyt fektet a női kollégák bevonzására és a kisebbségi munkavállalókat is kiemelten támogatja. 

Elsőrendű szempont, hogy a munkatársak meg tudják teremteni az egyensúlyt a munka és magánélet között, ezért a törzsidő-rendszer, és részleges home office beosztással biztosítják a rugalmasságot. A családbarát intézkedések, mint a 16 hétre kiegészített apasági szabadság és a szülői támogatási program szintén szerves részét képezik ennek a megközelítésnek.

Címlapkép forrása: Akos Stiller

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123