Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk
Uniós források

Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk

Portfolio
Az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta ma a legelső, fekete lyukról készült képet, melyet egyébként hat, egyidejűleg megtartott sajtótájékoztatón mutattak be világszerte - hívja fel a figyelmet közleményében a Bizottság.
A felvételt az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont távcső, EHT) elnevezésű nagyszabású nemzetközi tudományos együttműködési projekten dolgozó kutatók - köztük uniós támogatásban részesülő vezető tudósok - rögzítették. A korszakos jelentőségű felfedezés vizuális bizonyítékkal igazolja a fekete lyukak létezését, és tovább tágítja a modern tudomány határait.

Ez az óriási jelentőségű tudományos vívmány paradigmaváltást jelent a fekete lyukak megértésében, megerősíti Albert Einstein általános relativitáselméletének feltételezéseit, és új utakat nyit meg a világegyetem kutatására

- hangsúlyozza a közlemény.

Az Európai Kutatási Tanács által biztosított uniós finanszírozás rendkívül fontos támogatást jelentett a projekt számára. Az EU mindenekelőtt a felfedezésben részt vevő három vezető tudóst és az általuk irányított kutatócsoportot finanszírozta, illetve a projekt sikeréhez elengedhetetlen nagyméretű teleszkóp-infrastruktúra fejlesztését és korszerűsítését támogatta. A mai eredmények új színnel gazdagítják a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs finanszírozási program és az azt megelőző keretprogramok eredménypalettáját.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. Az alább rögzített kép a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk
Forrás: Európai Bizottság
A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az Európai Kutatási Tanács az EU "Horizont 2020" és hetedik keretprogramja keretében az alábbi projektek révén nyújtott finanszírozást az EHT-együttműködésben részt vevő tudósoknak:
  • A 14 millió eurós Black-Cam projekt, amelynek célja a fekete lyukak fényképezése, mérése és megértése. 2014 óta ezt a hatéves kutatási projektet három vezető tudós és azok csapatai végzik; nevezetesen Heino Falcke, a Radboud University Nijmegen professzora, (aki az EHT Tudományos Tanács elnökeként is tevékenykedik), Michael Kramer, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézettől és Luciano Rizzolla, a frankfurti Goethe Egyetem munkatársa.
  • A RadioNET projekt azon 27 európai, koreai köztársaságbeli és dél-afrikai intézményből álló konzorciumot támogatja, amelyek célja a világszínvonalú infrastruktúrák integrálása a rádiócsillagászati kutatás számára. Ez magában foglalja a rádióteleszkópokat, a teleszkóp array-eket, az adatarchívumokat és a globálisan működő Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria (EVN) Európai Hálózatát. A projektet a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet irányítja. Az elmúlt 15 évben az EU 30,3 millió eurót ruházott be a RadioNET-be.
  • Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első olyan európai szervezet, amely az élenjáró felderítő kutatást finanszírozza. Évről évre - nemzetiségtől és kortól függetlenül - kiválasztja a legkiemelkedőbb és legkreatívabb kutatókat, hogy projekteket valósíthassanak meg Európában. Az EKT négy alapvető támogatási programot kínál: indító, konszolidátori, élkutatói és szinergiatámogatások. Az Európai Kutatási Tanács a kiegészítő Proof of Concept támogatási rendszerével segíti a támogatottakat abban, hogy áthidalják az úttörő kutatás és a piaci hasznosítás korai szakaszai közötti szakadékot.


Címlapkép forrása: AFP PHOTO / ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; NASA/Chandra; EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY/VLT
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
parlament országgyűlés törvényjavaslat
koronavirus
Kanári-szigetek
India
Szkopja
Egyetlen fősre csökkenhet Boris Johnson többsége a brit parlamentben
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interu2005