Uniós források

Brexit: kiszivárgott az új brit terv, de ez is kevés lehet az áttöréshez

Portfolio
Elfogadták a britek, hogy az északír-ír határon tényleg nem jöhet létre vámhatár, és ezért módosítottak a javaslatukon – jelezte egy névtelenséget kérő uniós forrás a Reutersnek. Ez afelé mutat, hogy Észak-Írország mégsem lépne ki az Egyesült Királyság többi részével együtt a vámunióból, mint ahogy azt többször is megígérte Boris Johnson brit kormányfő; a módosított brit javaslat viszont elvezethet a Brüsszellel való alkuhoz. Egy másik EU-s forrás azonban arra figyelmeztetett: nem sok az esély arra, hogy a hónap végéig összejön az alku a módosított kilépési megállapodásról.
A Brexit kimeneteiről és a nagyfokú bizonytalanság hatásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Úgy tűnik, hogy az október 31-i Brexit-határidő által okozott időnyomás kimozdította az eddigi irányból a brit kilépési stratégiát és a legfrissebb információk afelé mutatnak, hogy Észak-Írország mégsem lépne ki az Egyesült Királyság többi részével együtt a vámunióból. Ha tényleg így lesz, akkor az Egyesült Királyságon belül jönne létre belső vámhatár és szabályozói különbség. Ennek eddig az ellenkezőjét tervezte a Johnson-kormány, mivel az északír-nagy-britanniai határon létrejövő vámhatárt/szabályozói különbséget eddig mereven elutasította az északír unionista párt (DUP), amelyre Johnson erősen támaszkodott a többségi kormányzáshoz, de péntek kora este már olyan információkat közölt a hírügynökség, hogy nem feltétlenül utasítaná el ezt az irányt a DUP, ha más megoldás nincs.

Márpedig úgy tűnik, hogy nincs és az is érdekes, hogy a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti tábora is azt érzékeltette: pragmatikusan igyekeznek hozzáállni ahhoz a tárgyalási eredményhez, amit Johnson ki tud harcolni az EU 27 másik tagállamával. Ez "kicsit" más hangvétel és felfogás, mint eddig képviseltek.

Az Európai Bizottság egyébként pénteken kiadott egy rövid közleményt, amelyben ismét tisztázta, hogy számára mik a legfontosabb szempontok az északír-ír határ kérdésében (szabad átjárhatóság, vámellenőrzés elkerülése és a közös piac integritásának megőrzése). Ennek mentén adott tehát felhatalmazást a 27 uniós nagykövet Michel Barniernek arra, hogy lefolytassa a következő napokban az intenzív tárgyalásokat a britekkel egy esetleg módosítandó kilépési megállapodáshoz. Ennek szövege hétfőre kész kell, hogy legyen, aztán kedden az EU-ügyi minisztereknek kellene jóváhagynia, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson már az állam- és kormányfői szinten lehessen megkötni a megállapodást (a kilépési szövegben az északír-ír tartalékmegoldást szövegeznék át, ha tényleg lesz alku, és/vagy a politikai deklaráció szövegét).

Fontos azonban az is, hogy péntek délután egy EU-s forrás azt hangsúlyozta:

nem ad túl sok esélyt annak, hogy a hónap végéig összejönne a módosított megállapodás.

Ezzel együtt azért fokozott a bizakodás a pénz- és tőkepiacokon, hogy valami elindult és a következő napokban mégis összejöhet egy olyan alku, amely mellett a brit parlament által is ratifikált megállapodás mellett lépne ki október végén éjfélkor az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A font péntek kora este is 1,27 közelében mozog a dollárral szemben, azaz háromhavi csúcson maradt a továbbra is nagyfokú bizonytalanság mellett.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
határ határzár ellenőrzés koronavírus
piac
valyinagyistvan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

dolgozó worker gyár gyári munkás ipar