Uniós források

Milliárdos EU-pályázatból csökkenti a kormány a kórházi fertőzések számát

Portfolio
A közfinanszírozott fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részére a betegellátással összefüggő higiénés kockázatok csökkentésének megvalósítása érdekében 2,2 milliárd forintos keretösszeggel új uniós pályázat jelent meg ma. A hivatalos pályázati oldalon megjelent felhívás szerint országszerte 30-40 nyertes projekt várható, amelyek egyenként legfeljebb 60 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés együttes finanszírozása nyomán.

Mi a felhívás indokoltsága és célja?

Az "Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben" című, EFOP-1.8.21-18 kódszámú pályázat elején összefoglalják, hogy mi indokolja a 2,2 milliárdos pályázatot és áttételesen utalnak a magyar helyzetre is.

"Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) közlése szerint a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, a jól felszerelt kórházakban ellátott betegek körében minden tízedik betegnél kialakul valamilyen nemkívánatos esemény, melynek következményként az érintett betegek 1%-a meghal. A kórházak fertőtlenítését szigorú előírások szabályozzák. Az előírások maradéktalan betartásával a kórházi fertőzések száma jelentősen csökkenthető.

A fertőzések, illetve az antimikrobiális-rezisztencia jelentős, európai és globális szintű társadalmi problémát jelentenek. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) számításai szerint húsz kórházi ellátásban részesülő betegből átlagosan egy betegnél lépnek fel egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, ami az Európai Unió szintjén 4,1 millió beteget jelent, továbbá évente 37.000 ember halálát okozzák ilyen fertőzések. Ezen belül a multirezisztens kórokozók évente mintegy 25.000 ember haláláért felelősek.

Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot és felelősek a legmagasabb fertőző betegségek által okozott halálozásért, illetve komoly közegészségügyi problémát jelentenek. A multirezisztens kórokozók (MRK) által okozott fertőzések kezelésében szűkülő terápiás lehetőségekkel, súlyosabb kórlefolyással, hosszabb ápolási időkkel és jelentősen magasabb ellátási költségekkel kell számolni.

Szintén a probléma rendszerszintű kezelésének igényét támasztja alá az Európai Unió Tanácsának 2009/C 151/01 számú ajánlása az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését és leküzdését is magában foglaló betegbiztonságról, ami rávilágít arra, hogy az elégtelen betegbiztonság nemcsak komoly közegészségügyi problémát jelent, hanem jelentős gazdasági terhet is ró az egészségügyi erőforrásokra. A nemkívánatos események nagy része megelőzhető lenne a kórházi szektorban, túlnyomó részük ugyanis rendszerjellegű tényezőknek tudhatók be.

A Felhívás illeszkedik a Kormány "Egészséges Magyarország 2014-2020" Egészségügyi Ágazati Stratégiájához, amely célként nevesíti a népegészségügyi szolgáltatások megújítását, az egészség választását előmozdító ismeretek és készségek fejlesztését, a környezet-egészségügyi biztonság fejlesztését, a járványügyi biztonság erősítését."

Mik a fő céljai a pályázatnak?

A felhívás elsődleges célja egy olyan szervezeti kultúra, szemlélet megteremtése a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményekben, amelynek segítségével a dolgozók felismerik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásához vezető veszélyforrásokat a tevékenységek végzése során és javaslatokat fogalmaznak meg kivédésükre, lehetőség nyílik az előfordult hibák és nemkívánatos események tanulási céllal történő megbeszélésére, továbbá az intézmény vezetése aktívan közreműködik a betegellátással érintett helyiségek higiénés kockázatainak csökkentésében.

Mik a főbb vállalások?

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:
  • projektjük megvalósításával hozzájárulnak az egészségügyi ellátás során potenciálisan bekövetkező, elkerülhető egészségkárosodással szembeni védelem eléréséhez;
  • felmérik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos, az intézményben meglévő kockázatokat, és gyors beavatkozásokat hajtanak végre ezzel kapcsolatban;
  • kialakítják az adott intézményben az ún. "infekciókontroll kapcsolattartó" rendszert;
  • a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzésére szolgáló - a támogatást igénylőre releváns - ellátási csomagot alakítanak ki és vezetnek be.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Rosta Tibor
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500