Üzlet

Védőoltással és szűréssel a méhnyakrák ellen

Portfolio
Évente átlagosan 1490 nő szembesül a méhnyakrák ijesztő diagnózisával. Mivel a rosszindulatú folyamat kezdetben nem okoz tüneteket, gyakran csak előrehaladott állapotban fedezik fel a betegséget. Pedig ma már van hatékony módszer nem csak a daganatos elváltozás korai felismerésére, hanem a megelőzésére is.

Magyarországon évente négyszáz nő hal meg méhnyakrák következtében, pedig egyiküket sem kellene elveszíteni, mert már a 12 éves lányoknak adott védőoltással hatékony védelmet lehet biztosítani a daganatos megbetegedés ellen. De a méhnyakszűrés továbbra is fontos, mert ezzel a vizsgálattal a kezdeti stádiumban felfedezhető ez az elváltozás, amikor még jó eséllyel gyógyítható.

Önkéntes, térítésmentes védőoltás

A méhnyakrák kórokozója a HPV, ez a humán papillomavírusok rövid elnevezése. A több mint száz HPV vírusváltozat közül a megbetegedések mintegy 70 százalékáért két különösen veszélyes típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam a most a hetedik osztályos, 12 éves kislányoknak - szülői beleegyezéssel - térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. A hat hónap különbséggel beadott 2 oltás elegendő az életre szóló védelemhez. Az első oltást 2014-ben megkapták azok, akiknek szülei hozzájárultak, a teljes védelemhez szükséges második oltás ezekben a hetekben esedékes.

Eredményes kampány Az önkéntes, térítésmentes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el hazánk, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Magyarországon több mint 46 ezren jogosultak az állam által biztosított térítésmentes HPV elleni védőoltásra, amelyhez a szülők beleegyezése szükséges. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) beérkezett és feldolgozott adatok szerint az igénylők 99,6 százaléka megkapta a védőoltás első adagját. Ez összesítve 82,3 százalékos teljesítési arányt jelent.

"Népegészségügyi szempontból fontos, hogy még a nemi élet megkezdése előtt megkapják ezt a vakcinát a hetedik osztályos, 12 éves lányok. A védőoltás azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel" - magyarázza prof. dr. Mészner Zsófia védőoltási szaktanácsadó. "Más életkorban is érdemes kérni ezt az oltást, de fontos figyelembe venni, hogy az oltás és a méhnyak-szűrés együtt biztosítja legjobban az egészségmegőrzést."

Míg szűréssel a rákmegelőző állapotot, illetve a daganatos elváltozás korai stádiumát lehet felismerni, a vakcina képes megelőzni azt, hogy egyáltalán létrejöhessen a későbbiekben esetleg rosszindulatúvá váló folyamat.

A megelőzés korszerű módja

Kétféle HPV elleni oltóanyag van forgalomban, mindkettő biztonságos, nem tartalmaz sem élő vírust, sem genetikai anyagot, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes felkészülni arra, hogy amikor a valódi vírus szervezetbe kerül, gyorsan termeljen ellenanyagot ellene, így elkerülhető a fertőzés.

"A széles körben alkalmazott, támogatott vakcina a két leggyakoribb HPV vírustörzs, a 16-os és a 18-as ellen véd, továbbá működik az úgynevezett keresztvédettség is, így összességében ez az oltás a kórokozók 92 százaléka ellen nyújt védelmet" - állítja a védőoltási szaktanácsadó.

A másik egy négykomponensű vakcina, amely a 16-os és a 18-as vírustörzsek mellett a 6-ost és a 11-est is tartalmazza, így például a genitális szemölcs ellen is véd. A genitális szemölcs nem feltétlenül rosszindulatú, de nagyon kellemetlen. Ez a védőoltás fiúknak, férfiaknak is javasolható.

"A betegséget egyik oltóanyagtól sem lehet elkapni, és reméljük, hogy az oltási sor tartós védelmet nyújt. Eddig mintegy 10 évre visszatekintve van adatunk, mivel a vakcina bevezetése óta vizsgálják a beoltottak szervezetében az ellenanyag szintet. Eszerint az oltás az eddig eltelt idő alatt megfelelő védettséget biztosított" - teszi hozzá.

Az oltási kampány keretében a vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. De a védőoltás alkalmazható felnőttkorban is, ilyenkor a nőgyógyász írja fel, és recept ellenében, patikában lehet megvásárolni vakcinát.

"Az idősebb korosztálynak, a megfelelő szintű ellenanyag képződése érdekében három oltásból álló sémát javasolunk" - mondja Mészner Zsófia professzor asszony.

A HPV ugyanis sokáig jelen lehet a szervezetben, de az esetek nagy részében az immunrendszer legyőzi a vírust, amely így eltűnik a szervezetből. Újrafertőződés azonban bármikor bekövetkezhet, ez ellen nyújthat védelmet az oltás. Legcélszerűbb a szexuális élet kezdete előtt megszerezni a védettséget, de későbbi életkorban sem felesleges, mert az oltás hátránnyal vagy kockázattal nem jár.

Meghívó méhnyakszűrésre Már 1500 védőnő végezhet méhnyakszűrést Magyarországon annak a programnak köszönhetően, amelyet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala indított 2013 júliusában. A sikeres vizsgát tett védőnők közreműködhetnek a most induló szűrési kampányban. Júniusban százezer nő számára küld méhnyakszűrésre szóló meghívólevet az ÁNTSZ. Hazánkban a méhnyakrák miatti halálozás ugyan lassú csökkenést mutat, de a kockázat még így is magas: az Európai Uniós országok halálozási átlagának mintegy háromszorosa. Ennek legfőbb oka, hogy a kockázati csoportba tartozó 25-65 éves nők körében alacsony a részvételi arány méhnyakszűrésen. A probléma megoldásának egyik lehetséges módja a személyes meggyőzés: megszólítani azokat, akik soha vagy nagyon ritkán mennek el rákszűrésre, illetve nőgyógyászati vizsgálatra, ezért sikeres lehet a vizsgálat "helybe-vitele". Ezt célt szolgálja a védőnői méhnyakszűrési program országos kiterjesztése.

India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
címlapkép_zöld