Üzlet

Védőoltással és szűréssel a méhnyakrák ellen

Portfolio
Évente átlagosan 1490 nő szembesül a méhnyakrák ijesztő diagnózisával. Mivel a rosszindulatú folyamat kezdetben nem okoz tüneteket, gyakran csak előrehaladott állapotban fedezik fel a betegséget. Pedig ma már van hatékony módszer nem csak a daganatos elváltozás korai felismerésére, hanem a megelőzésére is.

Magyarországon évente négyszáz nő hal meg méhnyakrák következtében, pedig egyiküket sem kellene elveszíteni, mert már a 12 éves lányoknak adott védőoltással hatékony védelmet lehet biztosítani a daganatos megbetegedés ellen. De a méhnyakszűrés továbbra is fontos, mert ezzel a vizsgálattal a kezdeti stádiumban felfedezhető ez az elváltozás, amikor még jó eséllyel gyógyítható.

Önkéntes, térítésmentes védőoltás

A méhnyakrák kórokozója a HPV, ez a humán papillomavírusok rövid elnevezése. A több mint száz HPV vírusváltozat közül a megbetegedések mintegy 70 százalékáért két különösen veszélyes típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam a most a hetedik osztályos, 12 éves kislányoknak - szülői beleegyezéssel - térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. A hat hónap különbséggel beadott 2 oltás elegendő az életre szóló védelemhez. Az első oltást 2014-ben megkapták azok, akiknek szülei hozzájárultak, a teljes védelemhez szükséges második oltás ezekben a hetekben esedékes.

Eredményes kampány Az önkéntes, térítésmentes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el hazánk, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Magyarországon több mint 46 ezren jogosultak az állam által biztosított térítésmentes HPV elleni védőoltásra, amelyhez a szülők beleegyezése szükséges. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) beérkezett és feldolgozott adatok szerint az igénylők 99,6 százaléka megkapta a védőoltás első adagját. Ez összesítve 82,3 százalékos teljesítési arányt jelent.

"Népegészségügyi szempontból fontos, hogy még a nemi élet megkezdése előtt megkapják ezt a vakcinát a hetedik osztályos, 12 éves lányok. A védőoltás azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel" - magyarázza prof. dr. Mészner Zsófia védőoltási szaktanácsadó. "Más életkorban is érdemes kérni ezt az oltást, de fontos figyelembe venni, hogy az oltás és a méhnyak-szűrés együtt biztosítja legjobban az egészségmegőrzést."

Míg szűréssel a rákmegelőző állapotot, illetve a daganatos elváltozás korai stádiumát lehet felismerni, a vakcina képes megelőzni azt, hogy egyáltalán létrejöhessen a későbbiekben esetleg rosszindulatúvá váló folyamat.

A megelőzés korszerű módja

Kétféle HPV elleni oltóanyag van forgalomban, mindkettő biztonságos, nem tartalmaz sem élő vírust, sem genetikai anyagot, amely a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes felkészülni arra, hogy amikor a valódi vírus szervezetbe kerül, gyorsan termeljen ellenanyagot ellene, így elkerülhető a fertőzés.

"A széles körben alkalmazott, támogatott vakcina a két leggyakoribb HPV vírustörzs, a 16-os és a 18-as ellen véd, továbbá működik az úgynevezett keresztvédettség is, így összességében ez az oltás a kórokozók 92 százaléka ellen nyújt védelmet" - állítja a védőoltási szaktanácsadó.

A másik egy négykomponensű vakcina, amely a 16-os és a 18-as vírustörzsek mellett a 6-ost és a 11-est is tartalmazza, így például a genitális szemölcs ellen is véd. A genitális szemölcs nem feltétlenül rosszindulatú, de nagyon kellemetlen. Ez a védőoltás fiúknak, férfiaknak is javasolható.

"A betegséget egyik oltóanyagtól sem lehet elkapni, és reméljük, hogy az oltási sor tartós védelmet nyújt. Eddig mintegy 10 évre visszatekintve van adatunk, mivel a vakcina bevezetése óta vizsgálják a beoltottak szervezetében az ellenanyag szintet. Eszerint az oltás az eddig eltelt idő alatt megfelelő védettséget biztosított" - teszi hozzá.

Az oltási kampány keretében a vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. De a védőoltás alkalmazható felnőttkorban is, ilyenkor a nőgyógyász írja fel, és recept ellenében, patikában lehet megvásárolni vakcinát.

"Az idősebb korosztálynak, a megfelelő szintű ellenanyag képződése érdekében három oltásból álló sémát javasolunk" - mondja Mészner Zsófia professzor asszony.

A HPV ugyanis sokáig jelen lehet a szervezetben, de az esetek nagy részében az immunrendszer legyőzi a vírust, amely így eltűnik a szervezetből. Újrafertőződés azonban bármikor bekövetkezhet, ez ellen nyújthat védelmet az oltás. Legcélszerűbb a szexuális élet kezdete előtt megszerezni a védettséget, de későbbi életkorban sem felesleges, mert az oltás hátránnyal vagy kockázattal nem jár.

Meghívó méhnyakszűrésre Már 1500 védőnő végezhet méhnyakszűrést Magyarországon annak a programnak köszönhetően, amelyet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala indított 2013 júliusában. A sikeres vizsgát tett védőnők közreműködhetnek a most induló szűrési kampányban. Júniusban százezer nő számára küld méhnyakszűrésre szóló meghívólevet az ÁNTSZ. Hazánkban a méhnyakrák miatti halálozás ugyan lassú csökkenést mutat, de a kockázat még így is magas: az Európai Uniós országok halálozási átlagának mintegy háromszorosa. Ennek legfőbb oka, hogy a kockázati csoportba tartozó 25-65 éves nők körében alacsony a részvételi arány méhnyakszűrésen. A probléma megoldásának egyik lehetséges módja a személyes meggyőzés: megszólítani azokat, akik soha vagy nagyon ritkán mennek el rákszűrésre, illetve nőgyógyászati vizsgálatra, ezért sikeres lehet a vizsgálat "helybe-vitele". Ezt célt szolgálja a védőnői méhnyakszűrési program országos kiterjesztése.

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde piac befektetés kripto