Üzlet

Ki vezesse a családi cégeket?

MTI
A magyar családi vállalkozások tulajdonosainak 74 százaléka a tulajdon megtartásával szeretné átadni a cégvezetést, 47 százalékuk családtagnak, 17 százalékuk cégen belüli, míg 10 százalékuk külső vezető szakembernek, és csak 18 százalékuk gondolkodik a cég eladásán - derült ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég, valamint az Opten céginformációs szolgáltató közös felméréséből.
A cégátadási terveket a két szervezet közel 200 családi vállalkozás megkérdezésével mérte fel, ezek 84 százalékában a cégvezetői feladatokat a tulajdonos gyakorolja.

A családi vállalkozások jelentős része generáció-váltás előtt áll: a 90-es években indult cégek többségének élén álló személyek életkora már a nyugdíjkorhatár felett jár. További jelentős csoportot alkotnak azok a középkorú vállalkozók, akik sikeres vállalkozásukból kiszállva váltani szeretnének.

A külső vezető bevonása esetén a családi vállalkozások tulajdonosainak 64 százaléka csupán az operatív vezetői feladatok átadását tartaná szerencsésnek. A teljes körű vezetés átruházását csak a válaszadók 22 százaléka tartja jó megoldásnak. További 14 százalékuk főként a pénzügyi vezetői feladatok átadását véli járható útnak.

Az irányítási feladatok teljes körű átadásában a családi cégek tulajdonosainak 85 százaléka vél felfedezni valamilyen negatívumot. A legtöbben (37 százalék) bizalmi jellegű problémát lát egy ilyen döntésben, a válaszadók csaknem 35 százaléka pedig rossz irányváltástól félti a céget. További 11 százalék rengeteg konfliktus forrásának tekinti az irányítás teljes átengedését a felmérés szerint.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde