Hamarosan Magyarországra is megérkezik az app, amely fenekestül felforgathatja a munkahelyünket
Üzlet

Hamarosan Magyarországra is megérkezik az app, amely fenekestül felforgathatja a munkahelyünket

Hamarosan Magyarországon is bejegyzik sparQ néven azt a Nagy-Britanniából indult startupot, amely egy mobilappal reformálná meg a nagyvállalati működést. Az app játékos módon gyűjt adatokat az alkalmazottaktól, és ezek alapján segít megtervezni a szervezeten belüli projektcsapatok felépítését, támogatja a nyagvállalatok szervezeti megújulását. A startup egyik alapítója Füredi Júlia, a magyarországi UniCredit leány egykori HR-vezetője, akivel az app működéséről és a magyarországi tervekről beszélgettünk.
Hasonló témákról is szó lesz május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies 2019 konferenciánkon, érdemes eljönni!Minden vállalati transzformáció sikere a munkavállalók mindsetjén múlik, bármely digitalizációra, átfogó változtatásra vagy új munkamódszer bevezetésére irányuló stratégia áldozatául eshet annak, ha a vezetés nincs tisztában a szervezeti kultúra jellemzőivel, érettségével. Különösen igaz ez a pénzintézeti szektorra, ahol az erős szabályozottság miatt különösen nehéz feladat a szervezeti transzformáció, melyet a fintech támadók, challenger bankok és biztosítók is kikényszerítenek.

Az app a szervezeti kultúrának olyan viselkedéses elemeit méri, amelyek elengedhetetlenek a sikeres transzformációhoz: szervezeti bátorság, innováció, visszajelzés, pszichológiai biztonság, csapatok összeállításának sajátosságai

- mondja Füredi jÚlia.

Egy több, mint ezer fős cégnél 6-8 hetes működés alatt tud annyi adatot termelni, amiből lehet látni, hogy merre van az előre és milyen szervezeti erősségekre tud támaszkodni a transzformáció, mit kell a kultúrában finomhangolni a stratégia sikerre viteléhez.

A sparQ az előre programozott kérdésekkel játékos módon gyűjt nagy mennyiségű adatot a szervezetről, majd az így kapott információkat felhasználva olyan csapatokat tud létrehozni amelyek hatékonyabban és eredményesebben működnek, mint a hagyományos módon összeállítottak. Az agilis módszertannal ismerkedő nagyvállalatokon kívül a legtöbb nagy magyarországi cég többnyire silószerűen működik ma, a projekteket futószalagon szervezik a projektmenedzserek, ezek azonban sokszor nem elég hatékonyak. A csapatokat jellemzően rutinszerűen, a különböző osztályokon dolgozók közel véletlenszerű "mixéből" hozzák létre, de a bennük dolgozók sokszor kommunikációs, hozzáállásbeli nehézségek és érdekellentétek miatt nem tudnak hatékonyan együtt dolgozni.

Az app egyrészt átfogó képet ad arról, hogy a szervezeten belül milyen változásokra lenne szükség egy sikeres transzformációhoz, másrészt segít kiválasztani, mely munkatársak alkotnának ütős csapatot.

Az adatgyűjtést 1200 előre programozott kérdésen keresztül végzi el az app, különböző modulokban testre szabható kérdéssorokat tartalmaz. Ahhoz, hogy minél több adat 'termelődjön' a szoftver hétköznapi nyelven megfogalmazott kérdéseket, érdekes fotókat és a Tinder kapcsán ismert, addiktív swipe mechanizmust használjuk - mondja az alapító.

Lehet arccal is válaszolni a kérdésekre, de anonim módon is. A cégnek ez is fontos visszajelzés, hogy milyen típusú kérdésekre hajlandóak transzparensen válaszolni a munkatársak és melyeket ugranak át kikerülve a válaszadást. A kérdések egyharmada a szervezeti viselkedésre fókuszál, a további kétharmadon a munkatársak közötti kémiát vizsgáló valamint semleges, szórakoztató kérdések osztoznak.

A csapatok kialakításakor lehetőség van arra is, hogy az algoritmus által dream team-be válogatott munkatársak közül a többiek szavazhassanak a végső összeállításról. Ez növeli a csapattagok elköteleződését, motivációját hiszen a saját kollégáik bízzák meg őket a feladattal.

Ma valamit magára adó nagyvállalat, nem engedheti meg magának, hogy sötétben tapogatózzon a szervezeti kultúrájával kapcsolatban.

A sparQ tűpontosan kijelöli az irányt, hogy merre kell menni, min kell változtatni

- teszi hozzá Füredi Júlia.

A szoftverfejlesztést, az adatbányászatot a startupon kívüli, kiszervezett szakértők végzik el, és külön céget bíztak meg a dizájn kidolgozásával. A magyarországi cég bejegyzése heteken belül megtörténik, ekkor kezdik meg az itthoni terjeszkedést.

Hasonló témákról is szó lesz május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies 2019 konferenciánkon, érdemes eljönni!
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1227827589