Új piacra lépett be a Telenor: már nem csak mobilszolgáltatással foglalkoznak
Üzlet

Új piacra lépett be a Telenor: már nem csak mobilszolgáltatással foglalkoznak

Portfolio
Új piacra lépett be idén ősszel a Telenor: már korlátlan adatforgalmú vezetékes internet-hozzáférés is elérhető a szolgáltatónál, a közép- és nagyvállalati ügyfelek számára. A mobilszolgáltatások mellett három típusú vezetékes adat-hozzáférés közül is választhatnak az üzleti ügyfelek, akár kiegészítő, akár önálló szolgáltatásként. A Telenor ezzel gyakorlatilag kilépett a „mobile-only” szerepből.

A vezetékes netnek 2020-ban is van létjogosultsága, sőt. A legfőbb előnye még mindig a garantált le- és feltöltési sebesség. Míg a mobilszolgáltatásoknál számos tényező befolyásolja az elérhető sávszélességet (átjátszó távolsága, épület szerkezete, éppen aktív felhasználók száma, de még az időjárás is befolyásolhatja), a vezetékes szolgáltatásban rendkívül magas a garancia arra, hogy a net kapacitása akkora lesz, amekkorára az előfizetés szól (a Telenornál például ez 2 Mbps és 1 Gbps között választható).

Ez a garancia az üzletkritikus alkalmazások biztosításához elengedhetetlen, ez a vezetékes net másik kiemelkedő előnye. Ami a szerelési munkálatokat illeti, szintén több tényezőtől függ, kinek éri meg ezt választani. Ha már van kiépített infrastruktúra, akkor egyszerű a helyzet. Előfordulhat, hogy a réz vagy optikai kábelt a telephelyig, vagy a telephelyre be kell vezetni, illetve létezik egy köztes megoldás, amikor a kábellel a telephely/iroda határáig mennek el a szerelők, onnan dedikált, azaz kizárólag a cég számára biztosított, rádiós kapcsolatot biztosítanak, ezzel elkerülhető a telephelyen belüli fúrás-faragás, viszont a stabil hálózati elérés.

Meglévő ügyfeleknek is kínálják, de cél a piacszerzés

„Ez a lépés régóta a terveink között szerepelt. Alapvetően a mobiltechnológiában hiszünk, de bizonyos ügyféligények teljesítéséhez kell a vezetékes szolgáltatás. Az új B2B stratégiánknak fontos része az innováció és az ügyfelek teljes ICT-igényeinek kiszolgálása, ezt kezdjük átültetni a gyakorlatba és ennek első lépéséhez érkeztünk el most” - mondta el a Portfolio-nak Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója. Az első fázisban a nagyobb vállalatokra fókuszáltak, de folyamatosan vizsgálják a kis- és középvállalatok kommunikációs és IT igényeit is.

Fülöp Gábor Fotó: Telenor
Fülöp Gábor Fotó: Telenor

Amikor a koronavírus felütötte a fejét, rengeteg cég kereste meg a szolgáltatót olyan megoldásokkal kapcsolatban, amiről korábban pont a Telenor győzött meg ügyfeleket: most ezek kifejezett igényként jelentek meg. Ezeket az igényeket elemezve az látszott, hogy a közepes- és nagyvállalatoknál a mobiltechnológiának szükséges kiegészítése a vezetékes szolgáltatás, a vezetékes-internetszolgáltatás és belső hálózatok területe.

Az igény mértéke alapján tűzték ki célul, hogy amint lehetséges, indítsák el a vezetékes-internet szolgáltatást üzleti ügyfeleiknek.

„Ezen a piacon már több szereplő, évek óta jelen van, most mi vagyunk a kihívók” – mondta az igazgató. Meglévő ügyfeleiknek és új ügyfeleknek is kínálják a szolgáltatást, a célok között szerepel az ügyfélkör bővítése, de első körben a meglévő ügyfeleket fogják megkeresni az új ajánlatokkal.

Fülöp Gábor hozzátette: az új szolgáltatást a meglévő szakembereikkel dolgozták ki. Bár a csapat korábban mobil alapú szolgáltatásfejlesztésen dolgozott, rendelkeznek olyan piaci ismeretekkel és tapasztalatokkal, amit bevethettek a vezetékes szolgáltatás-portfolió kialakítása során. Szervezeti átalakításra így a szolgáltatás miatt nem volt szükség, de az ügyféligényekkel párhuzamosan terveznek szervezetfejlesztést/bővítést is a későbbiekben.

A vezetékes net sem mindenhol ugyanolyan

Bérelt vonali szolgáltatás

A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet alapú (L2) szolgáltatás. A megoldás korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetés, amely lehetővé teszi akár távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását, így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők. Az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít, melyek szabványos Ethernet interfészek használatával csatlakoztathatók, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routing és magasabb funkciókat.

Bérelt vonali internet szolgáltatás

A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a szolgáltató között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférésit, azaz kijáratot a belföldi és nemzetközi internet csomópontok felé. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a nyilvános internet-kicserélők irányába. A Telenor legalább egy /30-as IPv4 tartományt rendel a szolgáltatáshoz.

IP VPN szolgáltatás

Az új magánhálózati szolgáltatás több, fix telepítésű végpontot (telephelyeket) képes összekötni, mely IP szintű (L3) privát hálózatot biztosít az előfizetők igényei szerint „full meshed” vagy „hub-and-spoke” topológiával, azaz választható, hogy akár centralizált, akár teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt támogat. A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a magánhálózathoz (VPN). Ennek megvalósításához az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS technológiával történik. Az MPLS alapú IP VPN logikailag két részből áll: gerinchálózatból, amely az MPLS forgalom kezelését végzi, valamint az elérési hálózatból, amely az egyes végpontok elérését biztosítja.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ipad pro