Béres
Üzlet

Akár cégfelvásárlással is támogatná a külföldi terjeszkedést a Béres

Portfolio
A 80-as évek végén a Béres Csepp „piacosítására” létrehozott cégnek ma már közel 150 terméke van, és a legnagyobb, hazai tulajdonban lévő gyógyszergyártó Magyarországon. Az alapítóról, id. Béres Józsefről nemrégiben mozifilm is készült, az ő örökségének és szellemiségének megőrzését ma is nagyon fontosnak tartják a családi tulajdonban lévő cégnél.

A Béres Részvénytársaság 1989-ben alakult egy termékkel, a Béres Cseppel, amely 2000-ben gyógyszerként is megkapta a forgalomba hozatali engedélyt Magyarországon. De a cég életében a fordulópont 1995-höz köthető, ekkor vásárolták meg Szolnokon a megyei gyógyszertári központ jogutódját.

„Korábban termékeink fejlesztését bérelt fejlesztő laboratóriumban, előállításukat pedig bérgyártással oldottuk meg, a szolnoki központ gyógyszergyári bázissá való fejlesztésével azonban termékeink gyártása a saját kezünkbe kerülhetett” – mondta Béres József, a vállalat elnöke.

2004-ben Budapesten nyitottak modern kutatás-fejlesztési egységet, az elnök szerint ettől kezdve nevezhető a Béres gyógyszergyárnak, ugyanis ekkor kapott még erőteljesebb lendületet a termékfejlesztés, amit saját K+F szervezet és laboratórium végez.

A Béres Gyógyszergyár mára Magyarország legnagyobb, hazai magántulajdonban lévő gyógyszergyártója, közel 150 különböző termékkel, amelyek közül több a hazai egészségmegőrző öngyógyszerezési piac vezető márkája.

Piacvezető termékei a Béres Csepp, a Béres C-vitamin, az Actival multivitamin-multiminerália termékcsalád, a Béres ízületi- és szemvitaminok, valamint a kalciumpótlást szolgáló készítmények.

A vállalat résztulajdonosa a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó piacvezető Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-nek. Érdekesség, hogy a csoport közel húsz éve borászatot is működtet a Tokaji Borvidéken, Erdőbényén.

Béres József vegyészkutatóból lett a vállalat elnöke, így saját bevallása szerint sokat kellett tanulnia a cég operatív működéséről, de amint mondja, a józan ész, a strukturált, megfontolt gondolkodás sokat segít a lényeglátásban, az útvesztők elkerülésében. „Szeretünk dolgozni, és a cég megalakulása óta feleségemmel együtt fontos pozíciókat töltöttünk be a vállalat vezetésében. Ugyanakkor pontosan ismerjük a korlátainkat is, soha nem feltételeztük magunkról, hogy mindent tudnánk, amit egy komolyabb vállalat vezetése igényel” – utalt az elnök arra, hogy a vállalat csúcsvezetői nem családtagok. Ugyanakkor tulajdonosi szinten a generációváltás biztosított, a következő generáció már aktív szerepet kapott a működésben.

„Fontosnak tartom, hogy egyetemes értékek mentén, tudatosan munkálkodunk, s különösen jó, hogy olyan tevékenységet folytatunk, ami nem pusztán egy sikeres és tisztességes gazdasági vállalkozást jelent, hanem olyat, amelynek működésében hangsúlyos a társadalomért vállalt felelősség, és a másik ember szolgálata is” – mondta Béres József.

Az elnök a vállalat sikerességét az egyedi történeti/történelmi  beágyazottságban, az alapító, id. Béres József tiszteletében, a minőségi termékeket garantáló tudományosságban, szakmaiságban és igényességben látja. Szerinte a fogyasztók bizalmának letéteményesei a magas minőségű, megbízható egészségvédő, gyógyító termékek, és a korrekt, tanító és etikus kommunikáció, de kiemelte a Béres Alapítvány jószolgálati munkáját, a magas társadalmi elköteleződést és a valódi társadalmi felelősségvállalást is. A vállalatot emellett megbízható partnernek tartja a beszállítók és forgalmazók felé, az alkalmazottak számára pedig színvonalas, emberközpontú munkahelynek.

BET50_NSR-Beres-04

A közeljövőben a vállalat célja hazai piaci pozícióinak megtartása – az elmúlt években rendre meghaladták a piac növekedési  dinamikáját. Béres József szerint további kitörési pont az exportpiacokban kereshető, a nemzetközivé válásban pedig nem zárkóznak el a cégfelvásárlásoktól sem. 2019-ben az exportértékesítés az árbevétel 25 százalékát adta.

Rövidtávon azonban – az export további növelése mellett – a termelőüzem fejlesztése élvez előnyt, az elnök szerint a szűk kapacitások megszüntetése elengedhetetlen a rugalmas működéshez, a növekvő igények kielégítéséhez és a méretgazdaságos termelés megvalósításához. Mindez ugyanakkor hosszabb távon támogatja a növekedési tervek megvalósíthatóságát is.

Finanszírozási oldalról a vezetőség a szerves fejlődést támogatja, de banki hitelekkel is rendelkeznek, a lehetőségeik által megengedhetőnek tartott mértékben.

A finanszírozók szemében pedig a kiegyensúlyozottság, megbízhatóság, szakértelem és a csoport mérete teszi vonzóvá a Bérest.

Az elmúlt évtizedek pénzügyi-gazdasági nehézségeire a nagyobb költségelemek mérséklésével válaszolt a társaság.

A vírushelyzet – részben – belátható hatást gyakorolt a cégre, egyes termékeknél forgalomnövekedést, másoknál csökkenést hozott, a volatilis árfolyamok, a munkaerő mennyiségi és minőségi rendelkezésre állása is kockázati tényezőket jelentettek. Ezekre a válaszok a munkahelyek lehetőség szerinti megtartása, a hatékonyságnövelés, a jövő bizonytalanságait figyelembe vevő, megelőző pénzügyi lépések voltak.

Béres József úgy látja, hogy vállalkozói létében – de korábban kutató kémikusként – sem a szerencse határozta meg a sikerét. „A tudásban, a jó gondolatokban, a szorgalomban, a kitartásban hiszek, és messzemenően egyetértek a mondással, miszerint a szerencse csak a jól felkészült elmének kedvez.”

A cikk eredetije a Budapesti Értéktőzsde kiadványában, a BÉT50-ben jelent meg. A BÉT50 médiatámogatója a Portfolio Csoport.

Címlapkép: BÉT50

dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
ausztraliasidney
GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246431 (5)