Több mint 400 szobát ad át a Hunguest Hotels a következő fél évben
Üzlet

Több mint 400 szobát ad át a Hunguest Hotels a következő fél évben

Portfolio
Magyarország legnagyobb szállodaipari beruházássorozata zajlik a Hunguest Hotelsnél, közel 50 milliárd forintból újul meg 12 szálloda, a felújítások fő célja, hogy egységes képet mutassanak - mondta el a Portfolio-nak Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Interjúnkban a cégvezetőt a fejlesztések mellett a szektor helyzetéről, a turisztikai munkaerőpiacról és a külföldi terjeszkedésről is kérdeztük.

Több mint egy éve vezeti a Hunguest Hotelst, a szakmában is kevesen tapasztaltak ennél nehezebb időszakot: hogy értékeli ezt az elmúlt egy évet?

A mögöttünk álló időszakot a körülmények ellenére sikeresnek értékelem, a Hunguest csapata rengeteget dolgozik a vállalat eredményességéért egy rendkívül nehéz időszakban, amely továbbra sem ért véget.

A koronavírus-járvány első és második hulláma között vettem át a cég vezetését a turisztikai szektort sújtó súlyos válsághelyzetben. Pár hónapja vezettem még csak a vállalatot, amikor a veszélyhelyzeti korlátozások miatt üzemszünetre kényszerültünk, ekkor még nem tudtuk, hogy közel fél éven át tart majd ez az állapot.

Két célunk volt: megtartani a munkavállalóinkat és biztosítani a cég likviditását. Hat hónapon keresztül ezer fő megélhetését garantáltuk az üzemszünet alatt, és emellett pedig fegyelmezett gazdálkodással jutottunk el a májusi nyitásig.

A válságos helyzetnek köszönhetően sokat javult a szervezet reakcióideje, az energiaárak növekedése kapcsán már például azonnal léptünk, olyan intézkedéseket vezettünk be, melynek köszönhetően hatékonyabb ingatlan üzemeltetési tevékenység érhető el és felgyorsítottuk a megújuló energián alapuló rendszerek telepítését.

Gyorsabbá, hatékonyabbá tettük működésünket, új alapokra helyeztük a partnereinkkel folytatott kapcsolatokat, a rendszeres beszállítói versenyeztetés és a magas minőség elvárása együttesen emeli a vendégélmény szintjét, illetve megerősíti a szállodalánchoz tartozó keresleti oldalt.

Mindezzel párhuzamosan Magyarország történetének legnagyobb szállodaipari beruházássorozatát menedzseljük, közel 50 milliárd forintból újul meg 12 szállodánk.

A projekt költségvetésének harmada a Kisfaludy-programban kapott támogatás, a projektek támogatási intenzitása 25-50% közötti. Első felújított házunkat, a hévízi Hunguest Panorámát a tervezett határidő előtt egy hónappal nyitottuk meg november elején. A többi házunk korszerűsítése is ütemterv szerint halad, 2022 első félévében több mint 400 felújított szobát fogunk átadni.

A felújítások fő célja, hogy egységes termékkínálatot alakítsunk ki, mivel nagyon váltakozó színvonalú szálláshelyekkel találkozhattak vendégeink a szállodalánc egységeiben.

A termékkínálat egységesítése miatt portfóliótisztításba is kezdtünk és több szállodát értékesítettünk az idén. Stratégiai célunk, hogy a nagy kapacitású, fürdők mellett lévő hotelek piacán erősítsük pozíciónkat. Ezt a törekvést szolgálta a legnagyobb egri szálloda, a Hotel Eger & Park megvásárlására tett szándéknyilatkozatunk, mellyel egy újabb akvizíciós folyamat vette kezdetét, továbbá az, hogy sikerült elnyernünk az újonnan építendő négycsillagos kaposvári szálloda üzemeltetési jogát.

Nehezített pályán meneteltünk a májusi nyitásig, hosszú hónapokon át szinte bevétel nélkül működve, mindeközben garantálva munkavállalóink megélhetését. Ennek ellenére bizakodó vagyok a vállalat idei évét illetően. Úgy gondolom, hogy felelős vállalatként még egy ilyen kihívásokkal teli esztendőben is, a lehetőségeinkhez mérten, a saját eszközeinkkel támogatnunk kell társadalmilag hasznos célokat, ezért döntöttünk úgy májusban, hogy 1000 egészségügyi dolgozó családjának biztosítunk ingyenes üdülési lehetőséget, illetve kedvezményesen foglalhattak szállodáinkba a koronavírus elleni küzdelemben résztvevők a nyitást követően.

Az elmúlt másfél évben hihetetlen hullámzást tapasztaltunk a magyar turizmusban: hogy érintette ez a cégcsoportot?

Konkrétabban fogalmazva: egy korábban sosem tapasztalt válság sújtotta a turizmust. A másfél év alatt 8-10 hónapig is zárva voltak szállodák. Mi megpróbáltuk a legjobban hasznosítani ezt az időszakot, egyes szállodákat felújítás miatt teljesen bezártunk és a munkálatokat átütemeztük, miközben a háttérben nagyon sokat javítottunk a működésünkön és a vendégélményen. Mind a tavalyi, mind az idei nyár sokkal erősebb volt, mint korábban, a belföldi vendégek újra felfedezték vidéki Magyarország desztinációit, ez egy pozitív külső környezeti hatás volt. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy

2021-ben az év harmadában zárva voltunk, ez közel negyedmillió vendégéjszaka elmaradását jelentette,

így kell eredményesnek lennünk a maradék nyolc hónapban.

Magyarország vezető kempingüzemeltetője, a 70 éves múltra visszatekintő Balatontourist is hozzánk tartozik. A balatoni kempingekben hagyományosan a külföldi vendégek vannak többségben, így az utazási korlátozások életbe lépése után a belföldi vendégek számára kellett jobban népszerűsíteni ezt a szálláshelytípust.  Míg 2019-ben 43% volt a belföldiek aránya, az idei szezonban már 66%-ra nőtt a magyarországi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma.

Mik voltak a legjobban teljesítő szállodák, és mennyire egyértelmű, hogy a budapesti hotelek teljesítettek a leggyengébben?

Mi alapvetően vidéki szállodákat üzemeltetünk, de a fővárosi piacról elmondható, hogy az itteni szállodák rendkívüli mértékű kitettséggel rendelkeztek a külföldi vendégforgalom kapcsán. Ez egy évtizedes probléma, sokkal rosszabb a belföldi-külföldi arány, mint például Bécs vagy Prága esetében. Rövid távon nem is várható, hogy a belföldi vendégek által generált forgalom elősegítheti a külföldiek elmaradása miatti bevételcsökkenés ellensúlyozását. Magyarországon a főváros nincs ott az utazók mentális térképén. Évekbe telhet, míg Budapest újra elérheti a 2019-es vendégforgalmat.

Azok a vidéki házaink, ahol a külföldiek nagyobb hányadát adták 2020-at megelőzően a vendégkörnek, értelemszerűen nehezebben tudták hozni a számokat, de ilyen esetben arra törekedtünk, hogy a belföldi vendégek irányába pozícionáljuk az adott szállodát. Így tettünk például a bükfürdői egységünk esetében, ahol a gyors beavatkozással minimalizáltuk a külföldiek elmaradása miatti esetleges vendégéjszakaszám-csökkenést.

Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója
Détári-Szabó Ádám

Van olyan szállodánk, a nyíregyházi Hunguest Hotel Sóstó, amely nem sokkal a járvány előtt nyitott, így a piaci bevezetése derékba tört, és csak az idei újranyitás után tudtuk elkezdeni népszerűsíteni a házat.   Hagyományosan a saját fürdővel rendelkező egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference a legnépszerűbb szállodánk, de idén Gyula és a Hunguest Hotel Erkel is a keresett úti célok közé került, az M44-es fejlesztésének köszönhetően egyre rövidebb idő alatt lehet eljutni a békési városba.

A pandémia a munkaerőre is egyértelmű hatással volt: mi a helyzet a vállalatnál ezen a téren 2021 végén?

Természetesen nálunk is éreztetik hatásukat a szállodaipart érintő negatív munkaerő-piaci trendek, bizonyos munkakörökre tovább tart munkatársakat találnunk, mint korábban, viszont köszönhetően annak, hogy a hat hónapig tartó üzemszünet alatt is garantáltuk kollégáink megélhetését, májusban rendelkeztünk a nyitáshoz szükséges létszámmal és mérsékeltebben érinti a Hunguest-et ez a probléma.

A felújítás miatt 2020-ban bezárt házak újranyitása elkezdődött, ezzel párhuzamosan megindult a toborzási tevékenység és a munkaerőfelvétel is. A novemberben megnyitott Hunguest Hotel Panoráma 70 munkahelyet teremtett Hévízen.  

Folyamatosan dolgozunk a munkavállói élmény fejlesztésén, idén például gyermekfelügyeletet biztosítunk szállodáinkban az iskolai szünetek idején, hogy ezzel is segíthessük kisgyermekes munkavállalóinkat.

Milyen terjeszkedési, növekedési tervek állnak a cégcsoport előtt? Mik azok a külföldi piacok, amikben látnak lehetőségeket? Pontosan mely hotelek kerültek ki a portfólióból, pontosan mi indokolta ezt?

Folyamatosan keressük az akvizíciós lehetőségeket a vidéki, nagy kapacitású szállodák piacán. Mind üzemeltetésben, mind saját tulajdonú ingatlanok kapcsán is nyitottak vagyunk az együttműködésre. Idén a Hotel Eger & Park megvételére tettünk szándéknyilatkozatot, míg Kaposváron üzemeltetési jogot sikerült elnyernünk a legjobb ajánlattal, ezzel egy új, nagy fejlődési potenciállal bíró desztinációban jelenünk meg.

Nagy potenciált látunk a horvát piacban, valamint úgy gondolom, hogy szűkebb régiónk turizmusa is nagy fejlődés előtt áll, vizsgáljuk a bővülési lehetőségeket.

Az egységesebb termékkínálat kialakítása volt a célunk, amikor úgy döntöttünk, értékesítjük hegyvidéki szállodáinkat, illetve üzemeltetési jogukat a Mátrában és Ausztriában. Amelyik ház érintett volt a Kisfaludy-programban, ott a már felvett előlegek összegét visszatérítettük a támogatónak. Az eladásokból befolyó összeg hozzájárul ahhoz, hogy a portfólióba jobban illeszkedő elemekkel gazdagítsuk a termékkínálatunkat.

A Balatontourist esetében is növelni kívánjuk az általunk üzemeltetett kempingek számát, a jövőben is számos vízparti helyszínen szeretnénk biztosítani az elérhető, fenntartható, a Balaton természeti örökségét tiszteletben tartó turizmus feltételeit. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Balaton-part továbbra is változatlan formában, további beépítések nélkül, a környezetvédelmi szempontok és az emberi tevékenység törékeny egyensúlyát megőrizve legyen elérhető mindenki számára.

Nagyon sokan és nagyon keményen dolgoztak ebben a kedvezőtlen üzleti környezetben, hogy az OPUS Global turisztikai szegmense, mely a Hunguesten és a Balatontouriston alapul, újra stabil jövedelemtermelő eleme legyen a portfóliónak és egyre növekvő értéket teremtsen részvényeseinek.  

Hogy értékeli a kormányzati mentőcsomagokat, amik a turizmus fejlesztését célozták? Mennyire gondolja úgy, hogy ez elsősorban a legnagyobb piaci szereplőknek volt érdemi segítség? A Hunguest például mire költötte a Kisfaludy-program által elnyert összegeket?

Fontos tisztázni, hogy egyrészt beszélhetünk a turisztikai szektornak juttatott kedvezményekről, mint például a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése, a járulékkedvezmény, az ágazati bértámogatás vagy a 2020. november 11-december 11. közötti időszakra szóló, NTAK-ban rögzített foglalások után járó 80%-os ellentételezés. Piaci mérettől függetlenül minden szereplőt segítettek ezek az intézkedések.

A Kisfaludy-program egy szálláshelyfejlesztési konstrukció, amelynek 2019-ben, a koronavírus-járvány kitörése előtt jelent meg a nagy kapacitású szállodákra vonatozó pályázati kiírása. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017 óta a Kisfaludy-programban számos pályázatot hirdetett már szálláshelyfejlesztés támogatására panzióknak, szállodáknak, de csak ekkor jelent meg az első olyan felhívás, amin a Hunguest is el tudott indulni.

A vidéki turisztikai infrastruktúra még nem elégséges, van mit fejleszteni,

ezért örvendetes tény, hogy a Kisfaludy-program, amely nemzetközi gyakorlat alapján állami támogatással segíti az infrastruktúrafejlesztést, immáron a nagy kapacitású szállodákra is koncentrált. A kapacitásbővítés kiemelten fontos: az ENSZ Turisztikai Világszervezetének 2019-es adatai szerint míg Ausztriában 68, Csehországban 31, addig Magyarországon mindössze 19 ágy jut 1000 lakosra.

A teljes felújítási projektünk közel 50 milliárd forintból valósul meg, ennek harmada a pályázaton elnyert állami támogatás, szállodánként átlagosan 1,25 milliárd forintra tehető a támogatás összege, a projektek támogatási intenzitása 25-50% között mozog, tehát régiótól függően ekkora hányadát teszi ki az állami támogatás egy-egy projekt költségvetésének.

Ugyanakkor fontosnak tartom aláhúzni: amellett, hogy ezek munkahelyteremtő beruházások, a felújítások után magasabb színvonalú szállodák jönnek létre, várhatóan magasabb árbevétellel, ez pedig többletforrásokat jelent a helyi adókon keresztül az adott településeknek is.

Nem tartom szerencsésnek tehát összemosni a koronavírus-járvány következtében nyújtott állami segítséget és a szálláshelyfejlesztési támogatásokat, mert nincsen összefüggés köztük.

Címlapkép és fotók: Hunguest Hotels

A cikk megjelenését az Opus Global Nyrt. támogatta.

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék