A semmiből bukkantak fel, a teljes piacot felforgathatják a régió legújabb biztosítási sztárjai
Üzlet

A semmiből bukkantak fel, a teljes piacot felforgathatják a régió legújabb biztosítási sztárjai

Portfolio
Nagyon változatos képet mutat a közép-kelet-európai régió insurtech piaca: van köztük beágyazott biztosítást kínáló szereplő, dinamikus árazási megoldást fejlesztő szoftvercég, digitális albérlet biztosítás és egy kifejezetten a sharing economyban dolgozókra szakosodott startup is. Feltérképeztük a piacot, és összegyűjtöttük a régió tíz legérdekesebb, nem Magyarországról elindult insurtechjét.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni a rendezvényre!

Lamie (Ausztria)

A 2004 óta működő Lamie régóta dolgozik digitális termékeken: ők voltak az első olyan digitális biztosító az Ausztriában, amely teljesen, a termékfejlesztéstől az értékesítésig (end-to-end) digitalizált terméket dobott piacra. Bár ezért a cégre a hagyományos szereplők piacát felforgató „diszruptorként” is lehet gondolni, a cég nyitott a hagyományos biztosítókkal való együttműködésre, hiszen az API-jukat más vállalatok is be tudják építeni a rendszereikbe. Így a szolgáltatásra tulajdonképpen beágyazott biztosításként is lehet tekinteni. A Lamie húzóterméke jelenleg egyébként egy „on demand” utasbiztosítás, vagyis egy olyan termék, mely esetén a biztosításáért az ügyfél nem rendszeres díjat fizet, hanem akkor aktiválja, amikor szüksége van rá.

A Lamie-nak jelenleg 8 országban – köztük Németországban, az Egyesült Királyságban, Szerbiában, Szlovéniában és Bulgáriában – érhető el és mintegy 600 000 ügyfele van. A Lamie tervei között szerepel, hogy a magyar piacon is elinduljon.

Bezpieczny.pl (Lengyelország)

A Bezpieczny egy biztosításközvetítő platform, amelyen széles választékban kínál különböző biztosítási termékeket Lengyelországban. A portál eleinte gyerekeknek szóló balesetbiztosítási termékkel kezdte, később viszont kibővítette a portfólióját élet-, utas-, valamint vagyon- és gépjármű-biztosítással.

A Bezpieczny üzemeltetői virtuális ügynöki irodaként is hivatkoznak az oldalra, az elnevezés mögött a közvetítői oldal sajátos ügynöki jutalékmodellje áll. A biztosítási ügynökök akkor részesülnek jutalékban, ha az ügyfél a biztosítás megkötésekor megadja az ügynök egyedi promóciós kódját. Ennek köszönhetően az ügynökök érdekeltté válnak abban, hogy az ügyfelek az oldalon kössék meg a biztosítási szerződéseiket. A bonyolultabb termékek esetében ráadásul közvetlen segítséget is nyújthatnak az ügyfeleknek úgy, hogy a felhasználói fiókba belépve kitöltik helyette az űrlapot. A Generali lengyel leányvállalata két éve felvásárolta a Bezpieczny-t, és ma már a biztosító teljes értékesítői hálózata a portált használja.

Beesafe (Lengyelország)

A Beesafe egy biztosítási startup, amely gépjárműbiztosítást közvetít az ügyfeleknek. A cég egy díjkalkulátort fejlesztett, amely a gépjármű rendszámának és a tulajdonos személyes adatainak megadását követően tesz ajánlatokat az ügyfeleknek. A Beesafe mesterséges intelligenciát használ a károk felméréséhez, és azonnali fizetési ajánlatot készít a sérült járművekhez. Ehhez a Beesafe a Tractable technológiai vállalat által kifejlesztett mesterséges intelligencia-megoldást használja, amely fotók alapján értékeli ki a járműveken bekövetkezett károk. A cég a Vienna Insurance Group tulajdonában lévő Compensa biztosító kötelékében jött létre, és a cég egyik igazgatósági tagja, Rafał Mosionek vezeti. A Beesafe a Compensa termékeit kínálja.

Quantee (Lengyelország)

A Quantee egy mesterséges intelligencia alapú dinamikus árazási szoftvert fejleszt biztosítóknak. A szoftver segítségével a biztosítók jobban hozzá tudják igazítani áraikat az ügyfelek elvárásaihoz és az aktuális piaci körülményekhez. A Quantee lehetővé teszi a biztosítótársaságok számára, hogy versenyképesebb biztosítási tarifákat kínáljanak, és a termékeiket gyorsabban dobják piacra. A Quantee szoftverét több nagyobb biztosító is használja, többek között a lengyel InterRisk VIG, a spanyol DKV, a Vienna Insurance Grouphoz tartozó Compensa és a Hannover Re német viszontbiztosítási társaság.  

Minte (Lengyelország)

A személyi sérülések biztosításának egyik kritikus pontja az orvos által kiállított szakértői vizsgálat értékelése. A biztosító az orvosi értékelés alapján hozza meg a döntést az ellátás kifizetéséről vagy elutasításáról. Ezek elbírálása azonban hosszú folyamat, a Minte.ai viszont kifejlesztett rá egy modellt, amely automatikusan elkészíti a szakértői jelentést, az orvosi vizsgálat eredményeivel kiegészítve. Az orvosi vizsgálat eredményeit egy OCR alapú szoftver összegyűjti, majd összeveti az ÁSZF-ből leképzett táblázattal. Ezek alapján a biztosító kap egy döntési ajánlást a kifizetésről. A dokumentációból származó anonim adatok a biztosítótársaságnál maradnak, és felhasználhatók további elemzésre.

Clicket (Lengyelország)

A Clicket biztosítási és pénzügyi szolgáltatásokat kínál az magányszemélyeknek internetes és mobilos csatornákon keresztül. A cég célcsoportja a Lengyelországba érkező külföldiek alkotják, akik a Clicket alkalmazáson keresztül kötelező biztosítást köthetnek egészségügyi kiadásokra, de akár hitel is igényelhetnek. A vállalat a diákokat is megcélozza kínálatával, akik számára balesetbiztosítást kínál. Az Insurtech az AXA biztosítóval működik együtt, a kifizetéseket pedig a Stripe fizetési rendszerein keresztül teljesíti.

Mutumutu (Csehország)

A Mutumutu egy online élet- és jövedelembiztosítást közvetítő szolgáltató. Ha az ügyfél megbetegszik vagy balesetet szenved, a Mutumutu addig fizeti neki a jövedelmének egy meghatározott részét, amíg vissza nem tér a munkába. A Mutumutu szolgáltatás abban egyedi, hogy igyekszik az ügyfelet egészségesebb életmódra ösztönözni. A Mutumutu és más hasonló insurtechek között a legnagyobb különbség, hogy a cseh insurtech szélesebb lefedettséget kínál, vagyis olyan eseteket is fedeznek, mint a hátfájás és a mentális problémák.

A Mutumutu alkalmazás csatlakoztatható a legtöbb fitneszeszközhöz is. Az applikáció így naplózni tudja a felhasználó aktivitását, amelyből díjkedvezményt számol, az így számított összeget a felhasználó minden negyedév végén visszakapja. A Societe Generale Assurances 2020-ban fektetett be a Mutumutuba, amelynek köszönhetően az insurtech számára megnyílt a lehetőség, hogy Franciaországban vagy más európai piacokon is terjeszkedjen.

Boleron (Bulgária)

A Boleron egy digitális biztosítási platform, amelyet a Boleron Consulting bolgár biztosítási alkusz fejleszt. Az insurtech valamivel több mint egy éve jelent meg a bolgár piacon egy digitális gépjármű-biztosítással. Az azóta eltelt időben a startup már több különböző biztosítási terméket is bevezetett, amelyeket elektronikus aláírással is lehet hitelesíteni. A rendszer lehetővé teszi a havi biztosítási díjak automatikus kifizetését és a biztosítások egyetlen kattintással történő befizetését. 2020 januárjában a Boleron több nagy biztosítótársasággal is leszerződött, többek között a UNIQA, a Generali, és a Euroins termékei is megtalálhatók a kínálatában.

A Digital SPV Holdingtól és az ImVentures II kockázati tőkealap 2,1 millió eurót fektettek a Boleronba. Túl a harmadik biztosítási körön a Boleron így már 4 millió eurót tudott bevonni a befektetőktől. Az összeget a cég romániai és görögországi regionális terjeszkedésére, valamint a csapat bővítésére fordítja majd.  

Inzmo (Észtország)

Az Inzmo egy mobilos kerékpár biztosítási szolgáltatásként indult, ma már azonban albérlet biztosítást is nyújtanak, fedezetet kínálva a kaucióra és a lakásban okozott károkra. A biztosítási folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe, és teljesen online zajlik. A bérlőknek abban segítenek, hogy minél hamarabb, akár a kaució kifizetése nélkül is el tudják foglalni a lakást. Éppen ezért a biztosítás fedezi a lakást érintő esetleges károkat, és egy kis összegű hitelt is kínál az albérlőknek, ha azok nem tudják kifizetni az első hónapot. A biztosítás jóvoltából az albérlők akkor is hozzájuthatnak a kaució összegéhez, ha a tulajdonos esetleg visszatartaná azt.

A szolgáltatás jelenleg Németországban, a Baltikumban és Lengyelországban érhető el, de a jövőben még több európai országban terveznek megjelenni. Az alkalmazásnak eddig 30 000 felhasználója van, és a Société Générale tulajdonában álló biztosítótársaság termékeit kínálja. A cég mára az egyik leggyorsabban növekvő insurtechnek számít Európában, és eddig összesen 7,9 millió dollár tőkét vont be többek között a Helvetia és a Uniqua biztosítók kockázati tőkealapjainak jóvoltából.

Cachet (Észtország)

Az észt székhelyű Cachet startup azoknak a sharing economy-ban (közösségi gazdaság) dolgozóknak kínál biztosítást, akik egyszerre több platformot is használnak a munkájukhoz. Olyan dolgozókról van szó, akik például az Uber, a Bolt, vagy a Deliveroo platformjainak közvetítésével végeznek munkát, ám jogi értelemben független vállalkozóként. Utóbbi azzal jár, hogy a biztosításról is teljesen maguknak kell gondoskodniuk, nem túl kedvező feltételek mellett.

A Chachet olyan biztosítási termékeket ígér, amelyek tükrözik a platformgazdaságban dolgozók munkaidejét és teljesítményét, anélkül, hogy röghöz kötnék őket, vagyis előírnák számukra, hogy kizárólag egy cég platformjának közvetítésével dolgozhatnak. A Cachet jelenleg Észtországban, Lettországban és Lengyelországban működik, és hamarosan a Skandináv országokban is terjeszkedni fog. A Cachet biztosítási termékei legalább 12 biztosítótól származnak, és magukban foglalják a felelősség-, a gépjármű-, valamint az egészség- és balesetbiztosítást is.

A startup 5,5 millió eurót gyűjtött be a Truffle Capital kockázati tőkebefektető által vezetett finanszírozási körben, amelyhez a Uniqa kockázati tőkebefektetője és az Icebreaker.vc is csatlakozott. A friss forrásokkal a vállalkozás értéke 7,6 millió euróra emelkedett.   

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni a rendezvényre!

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1236770895