Üzlet

Új divat hódít: hibrid felhőbe költöznek a cégek

Portfolio
A nagyvállalati informatika egyre több területe a felhőbe költözik, a levelezés, a CRM-rendszerek vagy éppen egy-egy nagyobb fejlesztési vagy tesztkörnyezet már sok cégnél a felhőben működik. De költségmegfontolásból, vagy éppen jogszabályi kötelezettségből fakadóan legtöbbször saját informatikai rendszert is fenntartanak. Az így létrejövő hibrid felhős infrastruktúrákról beszélgettünk Bokrossy Dáviddal, a HPE Financial Services Sales Leadjével.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!



Portfolio: Milyen területen használhatók leginkább a hibrid felhő megoldások, hogyan működnek ezek?

Bokrossy Dávid: Tipikus hibrid felhasználók azok a nagyvállalatok, akiknek legtöbbször van saját IT-szervezete, és bizonyos alkalmazásokat gazdaságosabban tudnak a saját környezetükön futtatni, vagy ezt egyes jogszabályi-, vagy házon belüli biztonsági előírások miatt teszik. Mindemellett alkalmaznak külső felhőket is, akár specifikus megoldásra, pl. CRM, levelezés, fejlesztés, vagy mint backup site, esetleg bizonyos alkalmazásokat azokban futtatnak.

A hibrid felhő gazdasági szemmel azért jó megoldás, mert a fix, jól tervezhető workload-okat a belső, a kevésbé kiszámíthatóakat pedig egy publikus felhőben futtatunk, ahol a tényleges fogyasztásért fizetünk. Ez a megoldás segít a túlprovizionálás elkerülésében, ami átlagosan 50-60%-ot is eléri a nagyvállalati adatközponti környezetekben. A hibrid felhő tehát nem csak egy technológiai de egy gazdasági modell is.

Mik a hátrányai és az előnyei a hibrid felhőnek a saját infrastruktúrával, vagy egy kizárólag felhős megoldással szemben?

A hibrid felhőnek talán csak a komplexitása a hátránya egy csak saját vagy csak külső felhős megoldással szemben, de egy jól kialakított hibrid felhő egy szakértő üzemeltetési csapat kezében gazdasági szemmel biztosan jobban teljesít a csak saját vagy külsős infrával szemben.

Hogy néz ki egy hibrid felhős IT-rendszer költségstruktúrája? Mennyire tervezhetők a költségek?

A hibrid felhőben a fix és vagy biztonsági szempontok miatt indokolt workloadokat házon belül tartjuk, minden másért pedig esetileg, külső szolgáltatásként fizetünk. A publikus felhő legtöbbször fajlagosan drágább, mint a saját IT, ez több szemponttól függ, de ha a publikus felhőt csak a csúcsok kiszolgálására használjuk vagy csak eseti projekteket futtatunk rajta, akkor ez jelentős költséghatékonyságot eredményezhet a másik két megoldással szemben. A költségek tervezhetők és karbantarthatók, pl. a HPE Onesphere megoldásával, ami egy platformon tudja kezelni a teljes hibrid felhőnket, showback képességekkel, illetve megfelelő paraméterezéssel vagy harmadik feles megoldásokkal charge-backre is képes. A Onesphere az üzemeltetés és pénzügyi vezetés kezébe adja teljes átláthatóság mellett a költségkontrollt, kiszámíthatóvá, tervezhetővé téve az IT-t, mint stratégiai termelési tényezőt.

Miért jobb, ha CAPEX helyett OPEX-ként lehet az IT-infrastruktúra költségeit tervezni?

A CAPEX és OPEX kategória nem teljesen magától értetődő, nagyban függnek attól, hogy az ügyfél milyen szabályok szerint állítja össze a beszámolóit (IFRS, magyar számviteli szabályok). Minden ügyfélnek más igényei és számviteli prioritásai vannak. A piacon létező számtalan megoldásból mindenki egyedileg össze tudja magának rakni a legkézenfekvőbb megoldást.

Magyarországon mely vállalatok alkalmaznak már hibrid IT-megoldást? Mik az első tapasztalatok?

Magyarországon relatív alacsony a hibrid felhők alkalmazása a nagyvállalati szektorban. Ehhez több tényező is hozzájárul: méretgazdaságosság, komplexitás, vállalati kultúra, kevés jól képzett IT szakember. Ahol mégis alkalmaznak hibrid felhőt, ott általában csökken a time-to-market idő az automatizált működés miatt, valamint csökkenthetők és jobban kontrollálhatók a költségek. Nagyon hiányzik még a piacról pár ezer jól képzett cloud mérnök, akik ezeket a megoldásokat megterveznék, kiviteleznék és működtetnék.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó