Befektetés

Mélyről indul az OTP öngondoskodási indexe - van hova fejlődni

Portfolio
Az öngondoskodás elősegítése és a hazai pénzügyi kultúra felmérése érdekében az OTP Bank létrehozta öngondoskodás indexét, amelyet a hazai lakosság körében készülő felmérés alapján számítanak ki. A hosszú távú megtakarítási hajlandóság gyengeségét jelzi, hogy az index 100 pontból mindössze 36-ot ért el - derült ki az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján.

A hosszú távú megtakarításnak mai világunkban egyre nő a jelentősége, az öngondoskodásnak azonban eddig nem volt igazán jó fokmérője, ezért hozta létre az OTP Bank az öngondoskodás indexét. Fontos, hogy az öngondoskodás attitűdje is javuljon, és ne csak egy szűk pénzügyi területen, hanem az egészség, oktatás és más területeken egyaránt - mondta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Kovács Antal. Emellett lényeges hangsúlyozni, hogy a rendszeres, kis összegű megtakarításoknak is igen jelentős szerepük van, hosszú távon akár havi 5-10 ezer forintos megtakarításból is kellő nagyságú tartalékot lehet felhalmozni az évek során.

Az index nem csak abban nyújt segítséget, hogy képet ad a megtakarítási szokások jelenlegi helyzetéről, hanem abban is, hogy megmutatja tévhiteinket, félelmeinket. Az indexben kitüntetett szerepet kap majd a foglalkozás, emellett a végzettség, életkor és még számos egyéb tényező. Az index kiszámításához felmérést készítenek a lakosság körében, amelyben egyrészt a már említett tényezőkről, másrészt attitűdükről, terveikről, véleményükről, kockázatvállalási hajlandóságukról kérdezik a lakosságot.

Az index értéke 0 és 100 pont között lehet. A 100 pont akkor jön ki, ha minden megkérdezett, minden kérdésre pozitív választ ad. Az index értéke jelenleg 36 pont. Az indexből és a komponenseit képező felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett lakosság 58 százaléka készít pénzügyi tervet havonta, ám a következő évre már csak 26 százalékuk. A felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 63 százalékának nincs kitűzött pénzügyi célja, a legtöbben váratlan helyzeteket jelölték meg megtakarításuk fő céljaként, azonban mindössze 28 százalékuk rendelkezik vésztartalékkal. Ennél némileg több, 30 százalékuk védekezik életbiztosítással nem várható balszerencsék ellen.

Mélyről indul az OTP öngondoskodási indexe - van hova fejlődni
Érdekes, hogy a megkérdezettek 73 százaléka gondolja úgy, hogy önmagának gondoskodnia kell saját jövőjéről - értékelte az eredményeket Kovács Antal. Bár a lakosság képe viszonylag borús a jövővel kapcsolatban, meglepő módon kétharmaduk úgy nyilatkozott, elsősorban az állam felelős az ő öregkori megélhetésükért.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Binance