Gazdaság

Forradalom jön az egészségügyben: 2020 lehet a csúcspont

Mi az összefüggés a daganatos elváltozások korai észlelése, a kevesebb szívinfarktus, a fogamzásgátlás és az okostechnológia között? Az eszközeink, az adataink és az internet összekapcsolása 2020-ra 1000 milliárdos piacot fog jelenteni, amiből hatalmas szeletet hasít ki az egészségügy. Az úgynevezett dolgok internete (IoT) forradalmasítja az öndiagnosztikát és a kórházi ellátást, ami égető problémákat oldhat meg az elöregedő magyar társadalomban.
A nem túl távoli jövőben a kávéfőző kommunikál az ébresztőórával, és abban a pillanatban, hogy kinyomjuk az ébresztőt, automatikusan elkezdi lefőzni a kávét. Az autó pedig kommunikál a határidőnaplóval, és értekezletre sietve kiszámolja, hogy melyik útvonal vezet a leggyorsabban a helyszínre. Ezeket hozza el a dolgok internete, vagyis az IoT (az angol Internet of Things kifejezés alapján), aminek alapja, hogy az eszközök:
  • érzékelőkkel vannak ellátva;
  • kapcsolódnak az internethez;
  • kommunikálnak, adatokat küldenek egymásnak.

A fenti csak néhány hétköznapi példa volt, amivel megfogható, hogy milyen változásokra lehet számítani, de a szakértők rengeteg területen óriási forradalmat várnak ettől a trendtől.

Mindennek lesz internete

Mivel szinte bármilyen eszközt össze lehet kötni érzékelőkkel, más eszközökkel és az internettel, frappánsan az Internet of Everything kifejezést is szokták használni.

Szinte minden szektorban szerepe lesz az IoT-nek, és 2020-ra a dolgok internete várhatóan több mint 1000 milliárd dolláros piacot fog jelenteni.

Szakértői becslések szerint néhány éven belül az egészségügyi szektorban lesz a legerőteljesebben jelen, az egészségügyi IoT piac 2020-ra 163 milliárd dollárosra nőhet. Az egészségügy jövőjét IoT szempontból elsősorban az adatok jelentik: a különféle viselhető és ellenőrzésre szolgáló eszközöknek köszönhetően a jövőben szinte mindent nyomon lehet követni, a tartózkodási helytől az étkezési szokásokon át az alvási ciklusig.

A témában eddig megjelent cikkeink:

Forradalom jön az egészségügyben: 2020 lehet a csúcspont
A pulzusmérő karóra nemcsak a sportban, hanem az egészségügyben is tartogat lehetőségeket.

Mi jelent ez az orvosokoknak és a betegeknek?

Az egészségügyben a dolgok internetének egyik legfontosabb hozadéka az lehet, hogy növekszik az öndiagnózis és a távszolgáltatások szerepe. 2020-ra világszerte 4 millió páciens önvizsgálattal fogja felmérni az állapotát, főképp a cukorbetegségben és krónikus szívbetegségben szenvedők. Az elöregedő társadalmakban, mint amilyen a magyar - 2020-ra a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt - különösen nagy szükség van erre.

A kórházi ellátásban is nagy segítséget jelentenek majd az egymással kommunikáló eszközök, például a napi kontrollvizsgálatokat, mint a vérnyomás- és a lázmérés, nem a gondozók végzik egyesével a betegeken, hanem viselhető eszközökkel automatizálttá válhat a folyamat. De nézzünk néhány konkrét példát arra, hogy milyen lehetőségeket tartogat az IoT a betegeknek:

Szívinfarktus korai észlelése:A főbb életfunkciókat mérő eszközök elküldik a valós idejű adatokat a gondozóknak, akik azonnal látják, ha rendellenesség lép fel, és időben azonosítják a világszerte a leggyakoribb halálozási okok között szereplő szívinfarktus első jelei.

Daganatos elváltozások korai észlelése: Az IoT a rákos megbetegedések diagnosztizálásában is segíthet: korai és pontos diagnózis állítható fel pillanatok alatt. Például fejlesztettek már olyan melltartót (iTBra), ami érzékeli a mellben található szövetek hőmérsékletingadozását, így korai fázisban azonosítja a daganatos elváltozásokat.

Operációk kockázatainak csökkentése: A sebészeti beavatkozásokat is teljesen átalakíthatja az IoT, mert az operáció pontos helyének háromdimenziós felnagyíthatósága vagy épp a miniatürizálás lehetősége segítik a precíz kivitelezést.

Fogamzásgátlás: A nők esetében a havi ciklus pontosan figyelemmel követhető különféle érzékelőkkel, ami új távlatokat nyit a fogamzásgátlásban, illetve annak, aki gyereket tervez, segíti a gyorsabb teherbeesést.

Fogyatékkal élők életminőségének javulása: A végtagbénulással élők mobileszközökkel nyithatnak és zárhatnak ablakokat, ajtókat, illetve a látássérülteknek van már olyan fejlesztés, ami jelez, ha az illető a boltban olyan termék közelébe ér, ami szerepel a bevásárlólistáján.

Ebben is a nagy techcégek járnak élen

A 21. században jellemző adatözönnek hamarosan a valós időben dokumentálható egészségügyi információk is a részét fogják jelenteni.

Csak idő kérdése, hogy ez a rengeteg információ az egészségügyi ellátási rendszer szerves részévé váljon,

mindez pedig jobb minőségű egészségügyi ellátást vetít előre, ami:
  • személyre szabott;
  • költséghatékony;
  • és nem helyhez kötött.

Az internethez csatlakozó egészségügyi és orvosi készülékek száma egyelőre elenyésző, a szakértők viszont arra számítanak, hogy a következő öt évben felgyorsul a piac éves növekedési üteme. Ötletekből és kezdeményezésekből nincs hiány, bár ezek egyelőre szigetszerűek, a legbefolyásosabb techcégek viszont - mint az Apple és a Google (pontosabb az Alpahbet nevű anyavállalat), a Samsung, az IBM, a Philips vagy a General Electric - már tesznek lépeseket azért, hogy minél előbb és minél nagyobb sikerrel betörjenek erre a piacra.

A cikk megjelenését a T-Systems Magyarország támogatta.

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű