Gazdaság

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról

Portfolio
1995 óta nem fordult elő olyan eset, mint tavaly: a Magyarországon képződő, külföldi tulajdonost illető jövedelemnek mindössze 14 százalékát forgatta vissza nálunk lévő befektetéseibe, a többit kivitte az országból. A napokban megjelent előzetes nemzeti számlák statisztikából az is kiderül, hogy a megtermelt GDP-hez képest 5,2%-kal kevesebb jövedelem realizálódott a magyarok zsebében.
Közismert, hogy a Magyarországon megtermelt érték egy része nem magyar állampolgárok kezébe kerül. Ezt aztán vérmérséklet szerint különféleképp szokták interpretálni, szerencsére azonban minden ősszel megjelenik a KSH statisztikája, amivel sikerülhet kibogozni, mi is zajlik a gazdaságban.

Először is: mi az a GNI?

Egy ország általános életszínvonalát gyakran szokták az országban előállított bruttó hazai termék, a GDP alapján jellemezni. Ennek a jól ismert kritikákon (környezeti károk, jövedelemegyenlőtlenség stb. figyelmen kívül hagyása) túl egyéb, kézenfekvő korlátai is vannak. Egyszerűen fogalmazva: a GDP-mutató nem mond semmit arról, hogy az idehaza megtermelt érték kihez kerül, külföldi vagy belföldi gazdasági szereplőkhöz.

Ha erre vagyunk kíváncsiak, akkor a hazai össztermék (GDP) helyett érdemes a nemzeti jövedelem (GNI) mutatójára koncentrálni. A GDP-t korrigálni kell a külföldről származó elköthető jövedelmekkel (a hazautalt munkabérekkel, a vállalattulajdonosok osztalékával, illetve az EU-támogatásokkal), hiszen ennyivel több elkölthető pénz kerül a belföldi gazdasági szereplőkhöz. Ellenkező irányú korrekciót igényel viszont az itt dolgozó külföldiek hazautalt fizetése, a külföldi (rész)tulajdonú vállalatok nyeresége, illetve a külföldnek fizetett kamatok. Ezek a korrekciók a GDP mutatótól elvezetnek a GNI-hoz, és így választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy vajon többet, vagy kevesebbet költhetünk annál, mint amit idehaza megtermelünk, illetve milyen tényezők játszanak ebben szerepet.

A fenti tényezők közül nyilvánvalóan a legnagyobb tételt az jelenti, hogy a Magyarországon működő, külföldi tulajdonú vállalatok profitja a külföldi tőketulajdonost illeti meg. Ezért cserébe viszont jóval kisebb az a magyar működőtőke a világban, amiért a hazai tőketulajdonosok realizálhatnak külföldről nyereséget.

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról
A GDP-GNI rés

Ahogy azt már korábbi írásainkban is jeleztük, a magyar gazdasági szereplők kevesebb jövedelmet tudnak realizálni külföldről, mint amennyit itthon kapnak a külföldiek, ezért a GNI kisebb, mint a GDP. Ennek mértéke azonban nem végzetes. Sőt, tulajdonképpen érdekes, hogy ekkora (és folyamatosan bővülő) külföldi működőtőke-állománnyal miért nem nyílt nagyobbra a rés. 2011-ben 5,2 százalékkal volt kisebb a GNI, mint a GDP, és ennek a mutatónak az alakulásában igazából nem nagyon fedezhetünk fel trendet.

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról
Körmönfontabban fogalmazva: 2011-ben 27 889 milliárd forintnyi értéket állítottak elő Magyarországon, ezt tovább növelte 477 milliárd forintnyi külföldön szerzett munkajövedelem, 399 milliárd forint EU-támogatás, illetve 2270 milliárd forint külföldön realizált profit. Ugyanakkor apasztotta a GNI-t, hogy a megtermelt értékből 4234 milliárd forint a külföldi tulajdonosokat illette meg, továbbá a Magyarországon élő külföldi munkavállalókat, valamint az EU-t is megillette némi pénz. Mindezek egyenlege adta ki a 26 508 milliárd forintos GNI-t.

Az alábbi táblázatos összefoglalást böngészve több érdekességet is megfigyelhetünk. Az egyik, hogy a "magyar tőkések" külföldön realizált jövedelme az elmúlt bő másfél évtized során nagyon dinamikusan emelkedett. Alapvetően ez az oka annak, hogy a GDP-GNI rés nem tágult, vagyis ebben a vetületben a globalizációnak egyáltalán nem voltunk a vesztesei.

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról
Javítani tudtunk az EU-val szembeni egyenlegünkön is: a 2010-es visszaesés után most történelmi csúcsra ugrott a nettó forrásbevonás:

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról
A GNI természetesen nem feltétlenül felel meg az egy év alatt ténylegesen elkölthető jövedelemnek. A fenti jövedelemelosztási játék után a gazdaság szereplői felvehetnek még újabb hitelt, a külföldi befektető a profitjának egy részét visszaforgathatja - egyszóval a jövedelemelosztás első köre után újabbak következnek. Ennek kapcsán érdemes megemlékezni egy szomorú jelenségről: az utóbbi 16 évben a külföldi tőketulajdonosok sosem forgatták vissza ennyire kis arányban az itt realizált jövedelmeiket, mint tavaly. A visszaforgatási ráta mindössze 14 százalék, vagyis nagyjából 7 forint nyereségből hagytak itt 1 forintot a befektetők. Ez még a válság négy évének átlagánál (21%) is jóval kisebb, a 2000-es évek békésebb szakaszában jellemző mértéknek (31%) pedig a felét sem éri el.

Tizenhat éve nem menekült így a tőke Magyarországról
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olajfinomito shutter