Ingatlan

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek

Portfolio
Folyamatosan nő a budapesti irodaállomány, amit az erős kereslet egyelőre még képes felszívni, kérdéses azonban, hogy mi történik az elkövetkezendő években, amikor több irodaépítési projekt is befejezésre kerül. A magas keresletet a számok is alátámasztják, a bruttó bérbeadás mértéke az idei évben fél év leforgása alatt több, mint a kétszeresére nőtt, miközben az üresedési ráták az egész budapesti irodapiacon rekordalacsony szintekre csökkentek. Bár a főváros minden részén 10 százalék alatti a kihasználatlanság, kiemelkedő a dél-budai alpiac, ahol 3,3 százalékos a mutató, így ezen a környéken kifejezetten nehéz helyzetben lehetnek azok a cégek, amelyek újonnan alakultak, bővítést terveznek, vagy csupán új helyre költöznének.
A válság utáni években csak lassan kezdtek új beruházásokba az ingatlanfejlesztők, az irodaházak esetében legtöbbször már az építkezés elején meg voltak a leendő bérlők, így az ő igényeik alapján alakították a fejlesztéseket. A spekulatív beruházásokra a banki finanszírozás is kedvezőtlenebb volt, szemben a jelenlegi helyzettel. A mostani tendencia, hogy a bankok versenyeznek a jó projektek finanszírozásáért, gyakoriak a spekulatív beruházások, különösen így van ez az irodapiacon, ahol alacsonyabb a meg nem épülés kockázata, a lakóingatlan-építkezésekhez viszonyítva.

Bár a tavalyi évhez képest valamelyest csökkent az elkezdett irodaház-beruházások volumene, a korábbi évekkel összehasonlítva, az irodafejlesztők még továbbra is meglehetősen aktívak. A megkezdett kivitelezési munkák összértéke 68,7 milliárd forintot tett ki az év első félévében, míg 2016 ugyanezen időszakában 94 milliárd forint volt ez az érték. A dinamikusan bővülő kínálatot felszívja az erős kereslet, a fővárosi bruttó bérbeadás 2017 első és második negyedéve között 67 ezerről 98,7 ezerre, majd a harmadik negyedévben 165 ezer négyzetméterre nőtt.

A kihasználtság is folyamatos növekedést mutat, a teljes budapesti, mintegy 3,35 millió négyzetméteres irodaállomány csupán 8,6 százaléka állt üresen az idei év második negyedévében, jelenleg pedig 7,6 százalékra csökkent a teljes irodapiaci üresedési ráta, ami az eddigi legalacsonyabb érték. Ha leszámítjuk azokat az irodaházakat, amelyek a bérlő saját tulajdonában vannak és így lényegében zéró üresedési rátát produkálnak, a spekulatív kihasználatlansági arány 9,5 százalékra tehető.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek
A főváros alpiacait nézve, 300-400 ezer négyzetméter az egyes területek állománya, kivétel ez alól Pest központ 586 ezer, és a Váci úti irodafolyosó 832 ezer négyzetméteres irodaterülettel. A legtöbb projekt a népszerű Váci úton épül, többek között az Advance Tower, a White House irodaház, a várhatóan 2018-ra elkészülő Promenade Gardens projekt, illetve az Agora Budapest is. A nem-központi pesti alpiacon zajlik például a Telekom székház építése a Népliget környékén, illetve a dél-budai piacon is több nagy projekt van folyamatban. Ilyen például a Mol Campus, melynek keretében a 120 méteres toronyházat és a hozzátartozó területet a Mol-Csoport kivásárolta a BudaPart projektből, ezáltal a vállalat saját fejlesztéseként jöhet létre a mintegy 83 ezer négyzetméteres budapesti székház.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek
A kihasználatlansági ráta jól mutatja az egyes területek irodaállománya iránti kereslet alakulását. Budapest összes alpiacán 10 százalék alá csökkent ez a mutató, míg az agglomerációban 28,5 százalékos az üresedési ráta 2017 harmadik negyedévében. Legjobban a dél-budai terület teljesített ebben az időszakban is, a teljes kihasználatlanság itt csupán 3,3 százalék, ezt követi Buda központ 4,6 százalékkal, majd a belvárosi irodapiac 5 százalékos arányszámmal.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek
Újbuda a lakáspiac és az irodapiac szempontjából egyaránt kedvező helyzetben van. Az alacsony üresedési ráta mellett, a XI. kerületben épül az új lakások közül a második legtöbb. Számos nagy projekt zajlik a főváros ezen részén, amelyek keretében nemcsak irodaházakat, de lakóingatlanokat is fejlesztenek. Példa erre a BudaPart projekt, amely mindkét típusú ingatlan megépítését magába foglalja, illetve a térségben épül még az Infopark C irodaháza és a Budapest One Irodapark is. Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 12-16 euró (3700-5000 forint) között alakulhat, többek között a minősítéstől és az elhelyezkedéstől függően.


Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek

A cikk megjelenését a Property Market Kft. a BudaPart fejlesztője támogatta.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025