Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek

2017. október 12. 14:43    
nyomtatás
 
Folyamatosan nő a budapesti irodaállomány, amit az erős kereslet egyelőre még képes felszívni, kérdéses azonban, hogy mi történik az elkövetkezendő években, amikor több irodaépítési projekt is befejezésre kerül. A magas keresletet a számok is alátámasztják, a bruttó bérbeadás mértéke az idei évben fél év leforgása alatt több, mint a kétszeresére nőtt, miközben az üresedési ráták az egész budapesti irodapiacon rekordalacsony szintekre csökkentek. Bár a főváros minden részén 10 százalék alatti a kihasználatlanság, kiemelkedő a dél-budai alpiac, ahol 3,3 százalékos a mutató, így ezen a környéken kifejezetten nehéz helyzetben lehetnek azok a cégek, amelyek újonnan alakultak, bővítést terveznek, vagy csupán új helyre költöznének.


A válság utáni években csak lassan kezdtek új beruházásokba az ingatlanfejlesztők, az irodaházak esetében legtöbbször már az építkezés elején meg voltak a leendő bérlők, így az ő igényeik alapján alakították a fejlesztéseket. A spekulatív beruházásokra a banki finanszírozás is kedvezőtlenebb volt, szemben a jelenlegi helyzettel. A mostani tendencia, hogy a bankok versenyeznek a jó projektek finanszírozásáért, gyakoriak a spekulatív beruházások, különösen így van ez az irodapiacon, ahol alacsonyabb a meg nem épülés kockázata, a lakóingatlan-építkezésekhez viszonyítva.

Bár a tavalyi évhez képest valamelyest csökkent az elkezdett irodaház-beruházások volumene, a korábbi évekkel összehasonlítva, az irodafejlesztők még továbbra is meglehetősen aktívak. A megkezdett kivitelezési munkák összértéke 68,7 milliárd forintot tett ki az év első félévében, míg 2016 ugyanezen időszakában 94 milliárd forint volt ez az érték. A dinamikusan bővülő kínálatot felszívja az erős kereslet, a fővárosi bruttó bérbeadás 2017 első és második negyedéve között 67 ezerről 98,7 ezerre, majd a harmadik negyedévben 165 ezer négyzetméterre nőtt.

A kihasználtság is folyamatos növekedést mutat, a teljes budapesti, mintegy 3,35 millió négyzetméteres irodaállomány csupán 8,6 százaléka állt üresen az idei év második negyedévében, jelenleg pedig 7,6 százalékra csökkent a teljes irodapiaci üresedési ráta, ami az eddigi legalacsonyabb érték. Ha leszámítjuk azokat az irodaházakat, amelyek a bérlő saját tulajdonában vannak és így lényegében zéró üresedési rátát produkálnak, a spekulatív kihasználatlansági arány 9,5 százalékra tehető.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek


A főváros alpiacait nézve, 300-400 ezer négyzetméter az egyes területek állománya, kivétel ez alól Pest központ 586 ezer, és a Váci úti irodafolyosó 832 ezer négyzetméteres irodaterülettel. A legtöbb projekt a népszerű Váci úton épül, többek között az Advance Tower, a White House irodaház, a várhatóan 2018-ra elkészülő Promenade Gardens projekt, illetve az Agora Budapest is. A nem-központi pesti alpiacon zajlik például a Telekom székház építése a Népliget környékén, illetve a dél-budai piacon is több nagy projekt van folyamatban. Ilyen például a Mol Campus, melynek keretében a 120 méteres toronyházat és a hozzátartozó területet a Mol-Csoport kivásárolta a BudaPart projektből, ezáltal a vállalat saját fejlesztéseként jöhet létre a mintegy 83 ezer négyzetméteres budapesti székház.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek


A kihasználatlansági ráta jól mutatja az egyes területek irodaállománya iránti kereslet alakulását. Budapest összes alpiacán 10 százalék alá csökkent ez a mutató, míg az agglomerációban 28,5 százalékos az üresedési ráta 2017 harmadik negyedévében. Legjobban a dél-budai terület teljesített ebben az időszakban is, a teljes kihasználatlanság itt csupán 3,3 százalék, ezt követi Buda központ 4,6 százalékkal, majd a belvárosi irodapiac 5 százalékos arányszámmal.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek


Újbuda a lakáspiac és az irodapiac szempontjából egyaránt kedvező helyzetben van. Az alacsony üresedési ráta mellett, a XI. kerületben épül az új lakások közül a második legtöbb. Számos nagy projekt zajlik a főváros ezen részén, amelyek keretében nemcsak irodaházakat, de lakóingatlanokat is fejlesztenek. Példa erre a BudaPart projekt, amely mindkét típusú ingatlan megépítését magába foglalja, illetve a térségben épül még az Infopark C irodaháza és a Budapest One Irodapark is. Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 12-16 euró (3700-5000 forint) között alakulhat, többek között a minősítéstől és az elhelyezkedéstől függően.

Őrült harc a megmaradó helyekért: nincsenek egyszerű helyzetben a cégek


A cikk megjelenését a Property Market Kft. a BudaPart fejlesztője támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium