Ingatlan

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten

Portfolio
Mi vár a régiós ingatlanpiacokra az elkövetkezendő években? Milyen hatással vannak a kedvezőtlen demográfiai folyamatok az irodafejlesztésekre? Melyik városok vehetik át Varsó vezető szerepét? Hogyan vált a logisztikai piac a befektetők új kedvencévé? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio és az RICS által közösen rendezett bécsi CEE Property Forum 2015 konferencia résztvevői.

Európa még messze van

Pasquale Diana, a Morgan Stanley régiós gazdaságokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója felvezető előadásában a közép-európai gazdaságok jövőbeli kilátásairól beszélt. Kiemelte, hogy a gazdasági válság óta jelentősen lelassult a régiós országok konvergenciája - még mindig csak az EU-s jövedelemszint 40%-án élünk, ráadásul a közeljövőben nem számíthatunk jelentős változásra. Mindeközben a közép-európai fogyasztók jövedelmüknek egyre nagyobb, de így is az európai átlagnál kisebb hányadát költik szolgáltatásokra szükségletek helyett.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Jó hír azonban, hogy a gazdasági növekedés üteme fenntartható a régiós országokban, nem várható egy újabb buborék kipukkanása. Szintén pozitív hatással vannak a gazdaságra bizonyos jól teljesítő iparágak (pl. autóipar), valamint a német gazdasággal való számos területen jelentkező összefonódásból is sokat profitál a régió.

Menekülés Közép-Európából

Polster Tamás MRICS, a Cushman & Wakefield EMEA régiós tanácsadási vezetője a közép-európai ingatlanpiacok jövőjéről tartott előadást, melyben a demográfiai problémákra helyezte a hangsúlyt. 2030-ra 7 millió fővel lesznek kevesebben a keleti EU-tagállamok munkaerőpiacán miközben csak Németországban 6 millió munkavállalóra lesz szükség. A népesség elöregedése mellett a kivándorlás is gyorsítja a folyamatokat, utóbbi egyik fő oka az, hogy európai szinten a régiós fővárosokban a legalacsonyabb a lakosok elégedettsége saját városukkal. A problémák várostól függetlenül ugyanazok Közép-Európában: minőségi egészségügy és oktatás hiánya, rossz levegőminőség, fejlesztésre szoruló közlekedés.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
A régió globális szerepét jól mutatja, hogy 2014-ben 4 milliárd dollárt fektettek be közép-európai ingatlanokba, ami kevesebb, mint 1 százaléka a 600 milliárdos globális volumennek A régiós országokban egyébként a GDP-hez képest is alacsony a befektetési aktivitás.

Az közismert, hogy régiós városokat alacsony bérleti díjak jellemzik, arról azonban ritkábban esik szó, hogy ehhez alacsony produktivitás is társul. A közép-európai nagyvárosokban négyből csak egy alkalmazottnak van saját asztala, míg ezzel szemben Nyugat-Európában majdnem mindenkinek - ez a gyakorlatban relatíve alacsony részvételt jelent az irodapiacon Polster Tamás szerint.

Belső feszültségek

A konferencia résztvevői szerint az európai ingatlanpiacok számára a legnagyobb kihívást politikai szempontból nem a menekültek érkezése, illetve külső gazdasági folyamatok (kínai lassulás, FED döntés, rossz kapcsolatok Oroszországgal) jelentik, hanem az Európai Unió belső feszültségei.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
A kapcsolódó panelbeszélgetésben Pasquale Diana, a Morgan Stanley régiós gazdaságokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója elmondta, hogy véleménye szerint alábecsüljük a kínai gazdaság lassulásának globális hatását. Úgy véli, a közép-európai országoknak nem kell félnie a FED várható kamatemelésétől, de a többi említett geopolitikai feszültség sem jelenthet komoly bajt, mivel jelenlétük már régóta ismert.

Bár jelentős előrelépés történt ebben a közép-európai országokban, továbbra is problémát jelent a jogi keretek szilárdságának hiánya - tette hozzá Prof. Dr. Alexander Goepfert, a Noerr partnere és ingatlanbefektetési csoportjának vezetője. Lengyelország stabil jogrendszere miatt lett a befektetők kedvence, míg Magyarországon a gyakran változó szabályozás továbbra is elrettentő lehet.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
A régiós irodapiacokat és gazdasági aktivitást már évek óta hajtó SSC központokkal kapcsolatban Polster Tamás MRICS, a Cushman & Wakefield EMEA régiós tanácsadási vezetője aggodalmát fejezte ki, mivel úgy látja, globális szinten már nem tudjuk tartani a lépést olyan országokkal, mint pl. a Fülöp-szigetek. Lengyelország és Románia ugyanakkor azért sikeres, mert a másodlagos városok is rendelkeznek olyan fundamentumokkal (lakosságszám, egyetemek), melyeket ki tudnak használni a nemzetközi cégek. Csehország és Magyarország számára kihívás lesz hasonló feltételek megteremtése a másodlagos városokban.

"Az újabb generációk előbb választanak várost, mint állást. Az életminőség javítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a közép-európai városok megtartsák legtehetségesebb fiataljaikat" - tette hozzá Daniel Cook, az RICS stratégiai és tervezési igazgatója.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Gunnar Herm MRICS, a UBS Global Real Estate ügyvezető igazgatója, valamint globális ingatlankutatási és -stratégiai részlegének vezetője felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a régió kis- és középvállalkozási nem vesznek részt az ingatlanpiacon - már az is elrettentheti őket, hogy a bérleti díjakat euróban adjuk meg.

Magyarországra és Romániára érdemes figyelni

A befektetői és fejlesztői kerekasztal résztvevői szerint a két ország, ami különös figyelmet érdemel jelenleg egyértelműen Magyarország és Románia. A közönségszavazás eredménye szerint a résztvevők 78%-a arra számít, hogy az elkövetkező 12 hónapban nőni fog a befektetői érdeklődés a közép-európai ingatlanok iránt. 2015 egyébként újabb válság utáni rekordév lehet befektetési volumen szempontjából - tette hozzá Dr. Bruno Ettenauer MRICS, a CA Immo vezérigazgatója. Karl Wilson, az Aareal Bank régiós ügyvezetője szerint a kereslet növekedését a bankok hitelezési "kényszere" is okozza.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Az elmúlt 1-2 évben megváltozott a tranzakciók összetétele - véli Török Árpád MRICS, a TriGranit vezérigazgatója. Míg korábban egyéni épületeket vásároltak a befektetők, ma egyre jellemzőbb, hogy egy-egy portfólió kerül eladásra, mely többféle típusú ingatlant is tartalmaz. A befektetők is változtatok, egyre többen foglalkoznak pl. üzemeltetéssel is.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Budapesten és Bukarestben van helye új irodafejlesztéseknek. Az új területek hiánya a magyar fővárosban olyannyira problémát jelent, hogy Török Árpád szerint egy év múlva nem lesz mit vásárolnia a befektetőknek Budapesten.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Dr. Bruno Ettenauer MRICS meglátása szerint a magyarországi bérletidíj-szint fenntartható, Románia pedig jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. Lengyelországban a jelentős fejlesztési aktivitás komoly túlkínálat megjelenésével fenyeget, a versenyhelyzet pedig bérletidíj-csökkenést okozhat.

Török Árpád szerint Lengyelország "túlfűtöttsége" ellenére a másodlagos lengyel városok még rendelkeznek fejlesztési potenciállal. A kiskereskedelmi szektor egységesebb képet mutat régiós szinten - jelentős fejlesztésekre nagy számban nem számíthatunk a következő 2-3 évben, kisebb városokban kisebb beruházásokra azonban van hely.

A logisztika egyre forróbb

Ben Bannatyne MRICS, a ProLogis ügyvezetője és régiós vezetője megerősítette, hogy az elmúlt 18 hónapban jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti érdeklődés, azonban egyre nagyobb problémát jelent a megfelelő befektetési termékek hiánya. A ProLogis Szlovákiában és Csehországban gyakorlatilag teljes kihasználtsággal működik és hosszú évek óta először bérletidíj-növekedés volt megfigyelhető ezeken a piacokon. Ezzel szemben Lengyelországban rendkívül alacsonyak a piacra lépés korlátai, így a bérleti díjak sem tudnak nőni.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Bannatyne szerint a lengyelországi hozamok valójában nem olyan csábítóak, mint tűnnek, mivel a valóságban jóval alacsonyabb bérleti díjat fizetnek a bérlők, mint a piaci szereplők gondolják.

A kelet-közép-európai régióban a globális gyártó cégek expanziója erős élénkülést hoz az ipari ingatlan szegmensben. A konferencia résztvevőinek többsége, illetve a témában szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői úgy vélik, hogy a térségben az autóipari beszállítók, illetve az e-kereskedelmi szektor terjeszkedése ad elsősorban lendületet a piacnak.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Nádasdy Zoltán MRICS, a Noerr partnere, és régiós ingatlanbefektetési csoportjának igazgatója úgy véli, a régiós országok erős versenyben állnak egymással az idetelepülő gyártó cégekért, akik nyilvánvalóan számos faktort értékelnek expanziós célpontjuk kiválasztása során. Természetesen elsődleges szempontként kezelik az infrastrukturális hátteret és a munkaerő minőségét, ugyanakkor a fejlesztési területek elérhetősége is meghatározó az értékelés során. A fejlesztési területek ugyanis egyre szűkösebbek, a zöldmezős beruházások a kisebb településeken idő és energiaigényesek, ami nagy kihívást jelent az idetelepülő cégek számára, esetlegesen erős korlátot állítva az expanziónak.

Rene Droese, a Budapest Airport Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatója hozzátette, hogy a vállalat ingatlanfejlesztéssel illetve - befektetéssel is foglalkozik, elsősorban cargo és logisztikai fejlesztésekről van szó. Esetükben a legnagyobb kihívást a cég és partnerei működésének optimalizálása jelenti. Tapasztalatai szerint a cég partnerei mind Budapestet, mind Bulgáriát kiváló lokációnak értékelik, ugyanakkor Bulgária az olcsóbb a munkaerő miatt versenyelőnyben van. Számos cég inkább ide helyezi át egyes tevékenységeit, így pl. a Lufthansa a karbantartó tevékenységeit.

Egy év múlva nem lesz mit vásárolni Budapesten
Vladimir Gurdjieff, a Forton (a Cushman & Wakefield bulgáriai partnere) ipariingatlan-fejlesztésekért felelős vezetője egyetértett azzal, hogy az autóipari beszállítók terjeszkedése, bővülése jelentős élénkülést hoz a régióban, és úgy véli, hogy a következő években is folytatódik ez a tendencia. Bár Bulgária korábban nem volt a fejlesztők fókuszában, jelenleg folyamatos érdeklődést tapasztalnak a gyártó és termelő cégek részéről. A szakember felhívta a figyelmet a Cushman & Wakefield egyik közelmúltbeli kutatásárára, mely szerint Bulgária világszinten is a gyártó-cégek top outsourcing célpontjai között van, és ebben a tekintetben a hetedik legdinamikusabban fejlődő piacnak számít. A már idetelepült cégek további terjeszkedést terveznek, ami a fejlesztők cégek számára is kiváló lehetőségeket jelent a bolgár piacon.

Jaroslav Kaizr MRICS, a CTP üzleti igazgatója szintén úgy véli, hogy az autóipar és az e-kereskedelem egyre nagyobb területeteket foglal el az ipariingatlan-piacon, és egyre több munkaerőt foglalkoztat. A CTP portfóliójának 70%-át a gyártó és termelő cégek foglalják el, elsősorban az autóiparból. Az utóbbi területen az egyik legnagyobb problémaként, és a munkaerő szektorba áramlásának erős korlátjaként értékeli, hogy a lakóingatlan-piac fejlődése nem követi le megfelelően a fenti folyamatokat. Ezzel párhuzamosan az ipariingatlan-fejlesztéseknek az elérhető fejlesztési területek szűkössége szab korlátot.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas