Üzlet

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor

Portfolio
Dunát lehet rekeszteni a különböző technikai eszközökkel, amelyek segítenek a trend, a támasz és ellenállás szintek meghatározásában. Ebben a cikkünkben tárgyalt indikátor mégis figyelemre méltó, köszönhetően annak a tulajdonságának, hogy a grafikonon fellelhető több tucat csúcs és mélypont közül kiszűri a meghatározó szinteket, amelyek irányjelzőként működhetnek kereskedésünkben.
Felépítése
A Zigzag indikátor felépítése igen egyszerű. Képzéséhez nincs szükségünk másra, csak swing csúcsokra és mélypontokra, valamint egy előre meghatározott értékre, amelyet meghaladó távolság esetén érvényesnek tekintjük ezeket.

Swing csúcsoknak nevezzük azokat a pontokat, ahol a gyertya maximuma magasabban helyezkedik el, mint az előtte és utána következő gyertyák csúcspontja.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
Swing mélypontoknak nevezzük azokat a pontokat, ahol a gyertya minimuma alacsonyabban helyezkedik el, mint az azt megelőző illetve követő gyertya mélypontja.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor


Távolság
Távolság alatt a ZigZag indikátor esetében a swing mélypontok és csúcsok közötti távolságot értjük, amelyet legegyszerűbben a csúcs és a mélypont között minimálisan elvárt gyertyák számával adhatunk meg. Minél nagyobb távolságot használunk az indikátor beállításánál, annál meghatározóbb csúcspontokat és mélypontokat fog megjelölni számunkra az indikátor.

Az alábbi S&P500 grafikonon 5 gyertyát várunk a mélypontok, valamint csúcsok kijelölése között. A grafikonon szemmel látható, hogy a mélypontok és csúcsok által jelölt támasz és ellenállás szintek áttörése sokszor adott fals kereskedési szignálokat.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
A képeket a Marketscope grafikonrajzolóban készítettük.

A következő grafikonon a csúcsok és mélypontok között minimum 10 gyertya távolságot várunk el. Jól látható, hogy a fals mozgásokból eredő jelzéseket sikeresen kiszűrtük az indikátor mozgásából és így a segítségével ténylegesen az emelkedő és az eső szakaszok kereskedhetőek le adott idősíkon.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor


Kereskedési jelzések
Pozíciók felvételére az indikátor által meghatározott csúcsokhoz és mélypontokhoz köthető támasz és ellenállásvonalak áttörése ad szignált. A zöld és piros vonalak kialakulása is valószínűsíti egy ellenirányú hullám kialakulását, de kizárólag ezek alapján nem ajánlatos pozíciókat felvenni.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
Elliott hullámok és a Zig-zag
A Zig-zag indikátor jól használható az Elliott hullámok megjelenítésére is. Ehhez nincs más dolgunk, mint helyesen kell meghatároznunk a csúcsok és mélypontok minimális egymástól való távolságát és az indikátorunk máris felrajzolja az Elliott hullámokat. A következő képen az S&P500 2009 márciusától 2010 júliusáig tartó grafikonján figyelhetjük meg a csúcsok és mélypontok között minimum 23 napot várva.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
A képeket a marketscope grafikonrajzolóban készítettük.



A Zig zag indikátor ugyan nem jelzi előre a várható piaci mozgásokat, viszont rendkívül jól használható a részvénypiaci ciklusok során felmerülő rövid távú ármozgások okozta zaj kiszűrésére. A beállítások módosításával mind a hosszabb, mint a rövidebb távon kereskedők hathatós segítséget kaphatnak a támasz és ellenállás szintek, és az árfolyam alakzatok azonosítása során.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szécsényi bálint