Harnóczi György, az OTP Agrár
Bank

Tovább fog nőni a hitelállomány az agráriumban

Portfolio
Az agrárium hitelállománya tovább fog gyarapodni a következő években, a vidékfejlesztési program részeként érkező hatalmas forrás pedig a magyar agrárium versenyképességét is növelheti - mondta a Portfolio-nak Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője. A szakember kiemelte: ha az elmúlt öt évet vizsgáljuk, az agrár hitelpiac 2016 és 2020 között összességében 592 milliárd forinttal növekedett, ennek  62%-a a mezőgazdasági szektorban, 38%-a az élelmiszeriparban történt.

A 2020-as év minden iparág, így az agrárium számára is tartalmas volt, számtalan olyan váratlan eseménnyel, amelyre a piaci szereplőknek, termelőknek, vállalkozásoknak, cégeknek azonnal reagálniuk kellett. Ezek alapján a 2019-es évhez képest hogyan változott az agrár hitelállomány 2020-ban?

2019-ről 2020-ra az agrár hitelpiac 158,3 milliárd forinttal növekedett, a növekmény főleg a társas vállalkozások esetében történt (45-55% - élelmiszeripar-mezőgazdaság arányban). Az egyéni élelmiszeripari piac gyakorlatilag változatlan maradt a teljes hitelállományon belül 6,15 milliárd forintos állománnyal, míg a társas vállalkozások piaca 600 milliárd forintra nőtt az előző évi 536 milliárd forintról.

Az egyéni mezőgazdasági piac a 2019-es évhez képest 17 milliárd forinttal növekedett 349 milliárd forintról 366 milliárd forintra, míg a társas piac állománya jelentősebb, 77 milliárd forintos növekedést mutatott ugyanezen időszak alatt és a 2020-as záró állománya 464 milliárd forint volt.

HA AZ ELMÚLT ÖT ÉVET VIZSGÁLJUK, AZ AGRÁR HITELPIAC 2016 ÉS 2020 KÖZÖTT ÖSSZESSÉGÉBEN 592 MILLIÁRD FORINTTAL NÖVEKEDETT,

a növekedés 62%-a a mezőgazdasági szektorban, 38%-a az élelmiszeriparban történt.

Számunkra a tavalyi év egyik nagy eredménye, hogy teljesítettük az OTP Agrár korábban meghatározott stratégiai célját, és az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozásának piacán részesedésünk már meghaladja a 20 százalékot. 

Mit prognosztizálnak, mi várható a hitelállományok tekintetében 2021-ben?

A jövőre vonatkozó várakozásainkat tekintve általánosságban elmondható, hogy az agrárium hitelállománya tovább fog nőni a következő években. Egyrészt a nagyarányú, támogatásokkal ösztönzött fejlesztésekkel összefüggésben a beruházási és támogatás előfinanszírozási hitelek állománya nőhet.

Másrészt a beruházások megvalósulása támaszt várhatóan többlet forgótőke igényt, ami az üzemviteli hitelek növekedésével járhat.

A koronavírus-járvány hatását az agrárium és az élelmiszeripar is megérezte, a pandémia azonban nem minden ágazatot érintett ugyanúgy. Összességében mit lehet mondani, hogyan élte/éli meg a magyar agrárium ezt az időszakot?

Bár a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hagyományosan válságállóbb a többi ágazatnál – ahogy 2008-ban is láthattuk –, a pandémia valamennyi szektorban, így az agráriumban is éreztette hatását. Emellett egyéb nehézségek is jelentkeztek az elmúlt évben, de mindezek ellenére 2020-ban az agrárium összességében jól teljesített.

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság kibocsátása 4,8%-kal, a bruttó hozzáadott érték pedig 9,9%-kal nőtt 2019-hez képest. Ebben a növekményben a mezőgazdaság egészét tekintve az árak emelkedése játszott szerepet.

Az egyes szektorokat tekintve az agráriumban, melyek bizonyultak a leginkább megbízhatónak, és melyeket érintette súlyosabban a válság?

A növénytermesztést és a kertészetet (főleg a gyümölcsféléket) a tavaszi aszály és fagykár sújtotta, a betakarításkor pedig a csapadékos időjárás okozott gondokat. Mindezek ellenére a volumen mindössze 3,3%-kal lett kevesebb az előző évinél, amit az árak 10,3%-os emelkedése ellensúlyozott. Ennek eredőjeként a növényi és kertészeti termékek kibocsátása 6,6%-kal lett több 2019-hez képest.

Az állattenyésztés esetében a termelés csökkenése mindössze 1,3% volt, az árak a növénytermesztéshez és a kertészethez képest kisebb mértékben, 3,3%-kal emelkedtek, aminek következtében az állattenyésztés kibocsátása 1,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A szerényebb termeléscsökkenés ellenére azonban elmondhatjuk, hogy a pandémia hatásai elsősorban az állattenyésztésben mutatkoztak meg.

A belföldi kereslet csökkenése - főleg a HORECA szektor kiesése miatt - és az export visszaesése kiemelten sújtotta a vízi szárnyas ágazatot.

Sem a baromfi-, sem a sertéságazat nincs jó helyzetben, egyiket a madárinfluenza, másikat az afrikai sertéspestis sújtja már jó ideje. Emellett néhány hónapja a magas takarmányárak is nehezítik a gazdák életét. Mik a kilátások, illetve mit mutatnak az előrejelzések, meddig emelkedhetnek még a gabona- és ezzel együtt a takarmányárak?

Az állattenyésztésben egy évet önmagában nézni nem érdemes, általában három éves időszakokat indokolt értékelni. Az kétségtelen, hogy pillanatnyilag gondok vannak mind a két abrakfogyasztó ágazatban, alacsonyak a felvásárlási árak és a takarmány alapanyagok árai az egekben vannak. Ez az elmúlt három évet tekintve nem volt mindig így és nem is lesz hosszabb távon. Az árak változását a hazai viszonyokon túlmenően a mindenkori világpiaci folyamatok és kilátások határozzák meg.

A GABONA ÉS A SZÓJA ESETÉBEN KEDVEZŐ VÁLTOZÁST AZ ÚJ TERMÉS HOZHAT.

Ami összességében biztató, hogy úgy a sertés, mint a baromfi esetén a kereslet megélénkült, az árak emelkedni kezdtek, s ez a trend minden bizonnyal folytatódni fog.

Az árak növekedése mérsékelni fogja a magas takarmányköltségek miatti veszteséget, de az új termésig jövedelmező termelés az átlagosnál jobb hatékonyságú, nemzetközi szinten termelő gazdálkodóknál várható.

Most már biztos, hogy két átmeneti év következik a Közös Agrárpolitikában, mire kell felkészülniük a magyar gazdáknak 2021-2022-ben, milyen uniós támogatások várhatók a 2023 előtti időszakban?

A kétéves átmeneti időszakban a jelenlegi, ismert támogatási rendszer fog működni. Lényegi változás 2023-tól a közvetlen támogatások esetében lesz. Az akkortól érvényes új rendszerről a gazdálkodók széleskörű tájékoztatást fognak kapni az Agrárminisztériumtól, a NAK-tól és az egyéb szakmai szervezetektől, így elegendő idő lesz a felkészülésre. Más a helyzet a Vidékfejlesztési Program esetén. Itt az előttünk álló hét, plusz kétéves időszakban a korábbi 1300 milliárd forintos forrás helyett 4256 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat és a vidék fejlesztésére, köszöngetően annak is, hogy a kormány a nemzeti társfinanszírozási arányt a mostani 15%-ról 80%-ra emelte. Ebből az összegből az átmeneti két évben már 1500 milliárd forintra lehet pályázni.

Ez önmagában is 200 milliárd forinttal több forrás erre a két évre, mint az előző hét éves időszak egészében, és e forrás legalább 50%-a az agrárium fejlesztését fogja szolgálni. A már meghirdetett pályázatokon túl így további pályázatok kiírása várható az év folyamán az Agrárminisztérium részéről.

Hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a „megerősített” vidékfejlesztési programhoz? Mik a várakozásaik a következő két évre?

Mint minden szereplőt az OTP Agrár-t is kihívások elé állítja a vidékfejlesztési program következő két évében megjelenő koncentrált beruházási támogatási volumen. Ehhez kapcsolódva általánosságban annyi mondható, hogy ilyen nagyságrendű pályázat komoly kapacitást igényel, mind a beruházók, pályázók oldaláról, mind a támogatók, valamint a finanszírozók részéről. Nem is beszélve a megvalósításhoz kapcsolódó kivitelezési, műszaki, technikai és gépi kapacitásokról és beszerzési igényekről. Mi azonban a pénzügyi háttér megteremtésén túl az OTP Hungaro-Projekt szakértelme révén a pályázatok megírásában és benyújtásában is segíthetünk az érintetteknek.

Harnóczi György, az OTP Agrár
Harnóczy György

A kereskedelmi banki oldalról azt látjuk, hogy a beruházás előtt álló vállalkozások megvizsgálják a finanszírozási lehetőségeiket és a források megítélésének feltételeit, majd a döntéseiket ezek alapján hozzák meg. A piaci szereplők döntései meghatározhatják a következő 5-10 év bankkapcsolatait, ezért a bank társterületeivel együtt készülünk az igények fogadására és biztosítjuk azokat az erőforrásokat és eljárásokat, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentes és rugalmas legyen.

Feltételezésünk szerint a támogatási összegek ilyen mértékű emelkedése a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít az agrárvállalkozások számára, gondolkodhatnak akár a korábbinál jóval nagyobb fejlesztésekben, ami összességében az ország agrárgazdasági versenyképességét is növelheti a régióban, illetve az Európai Unióban.

A zöldítés tekintetében milyen kihívások várhatók a következő éveken? Gondolok itt akár a fenntarthatósági kérdésekre, illetve a körkörös gazdaságra.

A zöldgazdasági átmenet egyre fontosabb feladatot fog jelenteni az agrárium szereplői számára is, amit jól jelez, hogy már az átmeneti években (2021-2022) is lesz olyan támogatás, amely energiahatékonysági, illetve biodiverzitás-védelmi célokat szolgál. A 2023-2027-es periódusban pedig a KAP források 40%-át kell klímavédelmi célokra költeni az EU szabályai szerint. További lendületet adhat a programnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelenleg is futó vállalati zöld tőkekövetelmény-programjába is szeretné bevonni úgy az agráriumot, mint a körkörös gazdaság irányába lépő vállalkozások hiteleit.

Természetesen készülünk a mindezek alapján várható újabb lehetőségekre, hogy amint megjelennek az új támogatási programok, illetve MNB-szabályok, azonnal tudjunk azoknak megfelelő kedvezményes zöldhitelt adni az ügyfeleknek.

A cikk megjelenését az OTP Agrár támogatta.

szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2
peru temetkezés koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
varga mihály