új lakás alulnézet
Bank

Megnőtt a jelzáloghitelesek körében a fizetési nehézségre számítók aránya

Portfolio
A személyi kölcsönnel rendelkező lakosság körében nem nőtt még a törlesztési nehézséggel küzdők vagy arra számítók aránya, de a jelzáloghitelesek körében elindult a fizetési nehézséget tapasztalók arányának növekedése 2021 első felében – állapította meg a Scale Research Kft reprezentatív Bankindex kutatása.

A kutatás évente több hullámban vizsgálja a hitellel rendelkező lakossági ügyfelek jellemzőit, tapasztalatait és várható viselkedését. A 2021. júniusi felmérésben ismételten felmértük, hogy a személyi hiteles, valamint a jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek mekkora része küzd törlesztési nehézségekkel, és mire számítanak a következő fél évben.

A 2021-es első féléves adatok alapján továbbra is a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelek harmadának voltak törlesztési nehézségeik - az ügyfelek 35%-a nem tudta időben törleszteni  személyi kölcsönét, míg 7%-uk esetében ez a probléma rendszeressé vált. Ez az arány megegyezik a 2019-ben és 2020-ban mért adatokkal, nem látunk szignifikáns növekedést.

A jelzáloghitelek törlesztése terén azonban erős növekedést tapasztaltunk 2021-ben a törlesztési nehézséggel küzdő ügyfelek arányában. Noha 2019-ben és 2020-ban a nehézségeket jelentők aránya nem változott, az idei év első félévében már a jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 53%-a jelentett fizetési nehézséget (19%-uk rendszeresen elmarad a fizetésekkel). Ez nem csak érezhető, de statisztikai értelemben is szignifikáns növekedés a korábbi évekhez képest, ugyanis 2020 II. félévében még az ügyfelek mindössze 9%-a említette, hogy rendszeresen gondot okoz számukra a jelzáloghitel törlesztése, és az ügyfelek harmadának volt bármilyen fizetési nehézsége.

A jövőbeli fizetési nehézségre számítók aránya továbbra is stabil a személyi hiteles ügyfelek körében, 29%-uk számít fizetési nehézségre, közülük 11% válaszolta azt, hogy biztosan nehéz lesz a hitel törlesztése. Ezek az arányok összességében a 2020-as eredményeket tükrözik, nem látszik szignifikáns növekedés.

Ezzel szemben a jelzáloghitelekkel kapcsolatban az ügyfelek nagyobb arányban számítanak a közeljövőben fizetési nehézségekre. Míg 2020-ban a jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 22%-a várt bármilyen nehézséget a rendszeres törlesztésnél (és 12%-uk biztosan arra számít, hogy gondot okoz a havi törlesztés), addig 2021. I. félévében már a jelzáloghiteles ügyfelek 34%-a számít fizetési nehézségre. Bár a törlesztési nehézségekre biztosan számítók aránya stabil, a törlesztési nehézséget valószínűsítő ügyfelek aránya szignifikánsan megemelkedett 2021-ben, valójában megduplázódott, 10%-ről 21%-ra emelkedett egy fél év alatt. Nagyobb arányban számítanak törlesztési nehézségre az alacsonyabb végzettségű ügyfelek, illetve, akiknek már a közelmúltban is nehézséget okozott a hitel törlesztése.

„A felmérés május közepe és június eleje között készült, amikor még nem jelentették be a törlesztési moratórium folytatását. Ebben az időszakban még sok érintett ügyfél lehetett bizonytalanságban a tekintetben, hogy vajon továbbra is elérhető lesz-e a moratorium számára. Ezt figyelembe véve is megnyugtató, hogy a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelek körében nem számítottak ebben az időszakban magasabb szintű fizetési nehézségekre az ügyfelek.” – értékeli az adatokat Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója – „A jelzáloghitel ügyfelek körében azonban megtört a több éves stabil állapot, és emelkedni kezdett a fizetési nehézséget jelentő, illetve a közeljövőben erre számító ügyfelek aránya. Bár a felmérést követően bejelentették a moratórium meghosszabbítását, ami sokak számára okoz átmeneti megkönnyebbülést, a számok előrevetítik, hogy az ügyfelek egy jelentős tömegének okoz várhatóan nehézséget a jelzáloghitelek törlesztése.”

A Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlapkép: Shutterstock

gulyás gergely kormányinfo gulyás miniszterelnökség
európai bíróság eu
tőzsde részvény részvénypiac
orosz tüzérek önjáró löveggel tüzelnek
F-16 felszallas kozben
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bíróság eu