CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Befektetés

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

Egyre népszerűbbek az ingatlanbefektetések hazánkban: már több mint 550 milliárd forintot kezelnek az ingatlanalapok. A teljesítményük viszont változó, téves azt feltételezni, hogy kockázatmentes hozamot jelent ez a fajta befektetés: voltak alapok, amelyek másfélszeresre duzzasztották az ügyfeleik pénztárcáját, voltak olyanok is, amelyek szinte teljesen lenullázták azt.

1 2

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Biztos menekülő útvonal?.

Miért pont ingatlan?

Az ingatlanok sokak számára bizonyulhatnak a hullámzó piacon menekülő útvonalnak, mivel kevéssé függenek az értékpapírok árfolyamának változásaitól. Különösen kicsi a piaci korrelációja egy megfelelően diverzifikált ingatlanalap-portfóliónak, amely jellemzően ipari ingatlanok, irodaházak bérleti díjain keresztül szerez bevételt. Azok az ingatlanok pedig, amelyek a lakáspiac hozamaiból is részesültek, különösen nagy felértékelődést élhettek át tavaly.

Az ingatlanalapok sajátos jellemzője, hogy gyakran zártvégű alapként, vagy a szokásosnál hosszabb tranzakciós időkkel dolgozó nyíltvégű alapként működnek, ez elsősorban az ingatlanok alacsony likviditását hivatott ellensúlyozni.

Növekvő népszerűség, kevés játékos

2013 vége óta folyamatosan növekszik a hazai ingatlanalapok népszerűsége, a befektetők már kezdik elfelejteni a 2008-as válság okozta lakáspiac zűrzavart. Két év alatt a 428 milliárd forintos ingatlanalapok által kezelt állomány 552 milliárd forintra duzzadt, ebből 527 milliárd forintot kezeltek a közvetlenül, 25 milliárd forintot a közvetetten, elsősorban más alapokon keresztül befektető ingatlanalapok.

Az ingatlanalapok piaca az alapok számát tekintve is az egyik legkisebb befektetési alap kategória Magyarországon; mindössze 22 ingatlanalap van hazánkban, amelyet 14 alapkezelő kezel.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Ugyanebben az időszakban a közvetlen ingatlanalapok értékesítési üteme megnőtt, 2013-tól nézve 103,5 milliárd forint volt a kumulált nettó értékesítése ennek a befektetési kategóriának, a teljes növekedést viszont lefelé húzták a közvetett ingatlanalapok, amelyek kumulált nettó értékesítési adata 7,6 milliárd forinttal esett vissza két év alatt.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

A legnagyobb eszközállománnyal rendelkező ingatlanalap a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 250 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai ingatlanalapok vagyonának közel felét ez az egyetlen alap kezeli. A közvetetten ingatlanokba fektető alapok közül a szintén erstés Ingatlan Alapok Alapja a legnagyobb, amely a teljes eszközosztály közel 90 százalékát kezeli, 21,8 milliárdos vagyonnal.

A piac kicsi méretét jelzi az is, hogy a második legnagyobb közvetetten ingatlanokba fektető alap, a Diófa Alapkezelő Takarék FHB Ingatlan Alapja, mindössze 1,3 milliárd forintot kezel.

Közvetett alapok közül az MKB Ingatlan Alapok Alapja, közvetlen alapok közül a Diófa Magyar Posta Takarék alapja ment át a legnagyobb állománynövekedésen.CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon

Nem minden a biztonság

Változó teljesítményt mutattak az ingatlanalapok 2015-ben, volt alap, amelynek portfóliója hatalmas felértékelődésen ment keresztül, volt, amelyik majdnem a teljes vagyonát elvesztette.

A közvetett ingatlanalapok közül csak egy, a Budapest Ingatlan intézményi sorozata zárta mínusszal az évet, a legjobb éves és féléves hozammal egyaránt az MKB Ingatlan Alap lakossági sorozata büszkélkedhet.CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
A közvetlen alapok legjobbja a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő alapja volt, amely két nagy felértékelődésnek köszönhetően 50,08 százalékos nyereséget szerzett meg a 800 milliós befektetői bázisának, a növekedés gyakorlatilag egy az egyben a második félévben történt.

A dobogó második és harmadik helyét egyaránt a Diófa Alapkezelő alapjai foglalják el, a zártkörű Torony Ingatlan Befektetési Alap 7,45 százalékot nyert a befektetőinek, az intézményi befektetőknek fenntartott zártkörű Diófa Ingatlan Befektetési Alap "I" sorozata 4,08 százalékot hozott.

A legrosszabb hozamadatokat a Macrogramma alapkezelő N A P alapjai produkálták, 80 százalék fölötti eséssel, ezek viszont csak mindössze 15 millió forintot kezelnek együttesen.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Egy éves időtávban az ingatlanalapok hozam / szórás mutatói eltérő adatokat mutatnak, általánosságban elmondható, hogy a magasabb hozamú, valamint a nagyobb értékvesztést elszenvedő alapok magasabb volatilitás mellett tudták produkálni az eredményeiket.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon


CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
A legjobb egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján első helyen végzett a Diófa Alapkezelő zártkörű ingatlanalapja, a Torony Ingatlan Alap, ezt követte az Erste Ingatlan Alapja, majd a Diófa Ingatlan Intézményi sorozata. A listán mindössze egyetlen közvetett ingatlanalap szerepel, az MKB Ingatlan Alapok Alapja.

A vizsgált 22 ingatlanalap közül 3 alapnak nem volt 1 éves időtávon értelmezhető hozam-szórás adata, a fennmaradó 19 alap közül 8 rendelkezik nullát meghaladó Sharpe-mutatóval.

CSOK nélkül is megtollasodhatsz az ingatlanpiacon
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
bét