Új befektetést hozott előtérbe a koronavírus – Jól járhat, aki idejében beszáll
Befektetés

Új befektetést hozott előtérbe a koronavírus – Jól járhat, aki idejében beszáll

Portfolio
Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a COVID-19-es járvány hosszú távú következményekkel jár majd a részvénybefektetések világában: egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben. Mindeközben egyre több vállalat tér át világszerte az ESG-szempontok szerinti működésre, azok a befektetők, akik időben felismerik a jövő ESG-bajnokait, jelentős hozamokat tehetnek zsebre.

Hódítanak az ESG-szemléletű részvénybefektetések

Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a koronavírus hatására egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések (tehát a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetések)a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben.

Ezt bizonyítják a rendelkezésre álló adatok is: idén a koronavírus okozta piaci turbulencia hatására sok befektető szabadult meg a nem ESG-alapokkal működő részvényalapjától, miközben az ESG-fókuszú részvényalapokba áramlik be a tőke.  

Idén eddig több pénz áramlott az ESG-szempontok alapján befektető részvényalapokba, mint 2018-ban összesen.

amundi1

Az ESG-kritériumok figyelembe vétele befektetési oldalról is jó döntésnek bizonyulhat, hiszen az elmúlt három évben az ESG- indexek felülteljesítették a hagyományos társaikat a főbb piacokon és világszinten is:

Az Amundi szakértői arra számítanak, hogy a mostani válság előtérbe helyezi az ESG-szemléletet a befektetések terén is.

amundi2

Felértékelődik a társadalmi (S) faktor

A COVID-válság megmutatta, hogy az ebből való kilábalás során nagy hangsúlyt kell fektetniük a kormányoknak és a vállalati szférának is a kilábalás emberi összetevőjére, olyan faktorokat figyelembe véve, mint a növekvő társadalmi egyenlőtlenség, egészségügy, távoli munkavégzés lehetőségei és a legsérülékenyebb társadalmi rétegek számára az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. Éppen emiatt felértékelődik az ESG-szempontokon belül a társadalom (S) szerepe is.

A szakértők rávilágítanak arra is, hogy az ESG-befektetések iránti növekvő kereslet egyik hozadéka az lehet, hogy egyre több vállalat fog ezen szempontok mentén működni. Mindez kockázatot is hordozhat, például, ha a befektetők csak azokba a vállalatokba fektetnek, amelyek a legjobb ESG-minősítéssel bírnak. Ezt a kockázatot azonban el lehet kerülni, ha olyan cégeket keresnek a befektetők, amelyek még nincsenek az ESG-létra legtetején, a fundamentális befektetők számára az ESG-minősítés korai fázisában járó cégek komoly értéket képviselhetnek.

Az egyes régiók és országok közül a társadalmi szempontokat nézve Európa fejlődött a legtöbbet, miután az itteni politika sokkal társadalomtudatosabb, értve ez alatt az oktatási, egészségügyi, társadalombiztosítási és munkajogi törvényeket. A környezettudatos témák területén is Európa vezet a klímapolitikával, a megújuló energiára fókuszáló elképzelésekkel. Európán belül azonban jelentősebb eltéréseket is látunk az egyes vállalatok ESG-minősítésében, jellemzően az északi országok vállalatai rendelkeznek nagyobb pontszámokkal, a többi országban pedig jelentős tér van a javulás felé, ami az aktív, érdemi hozamot kereső portfóliókezelők számára jó táptalaj lehet a hozamkereséshez.

amundi3

Mi alapján válasszanak a befektetők?

Jean-Jacques Barbéris, az Amundi Csoport menedzsment tagja és az ESG részleg vezetője szerint fontos, hogy reálisak legyünk, amikor belépünk a felelős befektetések világába. Szerinte azoknak, akik hajlandók hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, két fő lehetőségük van:

Az egyik az, hogy olyan befektetési megoldásokat választanak, mint például a zöld kötvények. Ezek az eszközök hozzájárulnak (a fenntartható megoldásokra történő) energiaátállást elősegítő projektek finanszírozásához. A második dolog, hogy megpróbáljuk felmérni befektetéseink éghajlatra gyakorolt hatását. Az Amundiban például ezért kínálunk dekarbonizált portfóliókat

- mondja Barbéris.

A dekarbonizált portfóliók olyan vállalatokat tartalmaznak, amelyek célja a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátás. A cégek kiválasztási folyamatának célja, hogy csökkentse kitettséget a szén-dioxid-intenzív vállalatok felé a különböző ágazatokban.

A dekarbonizálási trend a szakértők szerint főként az energetikai és közüzemi szektorokban érhető nyomon, ami egy sokkal környezetbarátabb energiafelhasználást vetít előre. Az energiaszektorban azt látni, hogy egyre több olajcég fókuszál a földgázra az olaj helyett, emellett a megújuló energiákba is invesztálnak.

A cikk megjelenését az Amundi Alapkezelő támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó