fenntarthatóság zöld iroda munkahely természet
Befektetés

Új befektetést hozott előtérbe a koronavírus – Jól járhat, aki idejében beszáll

Portfolio
Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a COVID-19-es járvány hosszú távú következményekkel jár majd a részvénybefektetések világában: egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben. Mindeközben egyre több vállalat tér át világszerte az ESG-szempontok szerinti működésre, azok a befektetők, akik időben felismerik a jövő ESG-bajnokait, jelentős hozamokat tehetnek zsebre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hódítanak az ESG-szemléletű részvénybefektetések

Az Amundi Asset Management friss elemzése szerint a koronavírus hatására egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG-befektetések (tehát a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetések)a tradicionális, nem ESG-személettel működő részvénybefektetésekkel szemben.

Ezt bizonyítják a rendelkezésre álló adatok is: idén a koronavírus okozta piaci turbulencia hatására sok befektető szabadult meg a nem ESG-alapokkal működő részvényalapjától, miközben az ESG-fókuszú részvényalapokba áramlik be a tőke.  

Idén eddig több pénz áramlott az ESG-szempontok alapján befektető részvényalapokba, mint 2018-ban összesen.

amundi1

Az ESG-kritériumok figyelembe vétele befektetési oldalról is jó döntésnek bizonyulhat, hiszen az elmúlt három évben az ESG- indexek felülteljesítették a hagyományos társaikat a főbb piacokon és világszinten is:

Az Amundi szakértői arra számítanak, hogy a mostani válság előtérbe helyezi az ESG-szemléletet a befektetések terén is.

amundi2

Felértékelődik a társadalmi (S) faktor

A COVID-válság megmutatta, hogy az ebből való kilábalás során nagy hangsúlyt kell fektetniük a kormányoknak és a vállalati szférának is a kilábalás emberi összetevőjére, olyan faktorokat figyelembe véve, mint a növekvő társadalmi egyenlőtlenség, egészségügy, távoli munkavégzés lehetőségei és a legsérülékenyebb társadalmi rétegek számára az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. Éppen emiatt felértékelődik az ESG-szempontokon belül a társadalom (S) szerepe is.

A szakértők rávilágítanak arra is, hogy az ESG-befektetések iránti növekvő kereslet egyik hozadéka az lehet, hogy egyre több vállalat fog ezen szempontok mentén működni. Mindez kockázatot is hordozhat, például, ha a befektetők csak azokba a vállalatokba fektetnek, amelyek a legjobb ESG-minősítéssel bírnak. Ezt a kockázatot azonban el lehet kerülni, ha olyan cégeket keresnek a befektetők, amelyek még nincsenek az ESG-létra legtetején, a fundamentális befektetők számára az ESG-minősítés korai fázisában járó cégek komoly értéket képviselhetnek.

Az egyes régiók és országok közül a társadalmi szempontokat nézve Európa fejlődött a legtöbbet, miután az itteni politika sokkal társadalomtudatosabb, értve ez alatt az oktatási, egészségügyi, társadalombiztosítási és munkajogi törvényeket. A környezettudatos témák területén is Európa vezet a klímapolitikával, a megújuló energiára fókuszáló elképzelésekkel. Európán belül azonban jelentősebb eltéréseket is látunk az egyes vállalatok ESG-minősítésében, jellemzően az északi országok vállalatai rendelkeznek nagyobb pontszámokkal, a többi országban pedig jelentős tér van a javulás felé, ami az aktív, érdemi hozamot kereső portfóliókezelők számára jó táptalaj lehet a hozamkereséshez.

amundi3

Mi alapján válasszanak a befektetők?

Jean-Jacques Barbéris, az Amundi Csoport menedzsment tagja és az ESG részleg vezetője szerint fontos, hogy reálisak legyünk, amikor belépünk a felelős befektetések világába. Szerinte azoknak, akik hajlandók hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, két fő lehetőségük van:

Az egyik az, hogy olyan befektetési megoldásokat választanak, mint például a zöld kötvények. Ezek az eszközök hozzájárulnak (a fenntartható megoldásokra történő) energiaátállást elősegítő projektek finanszírozásához. A második dolog, hogy megpróbáljuk felmérni befektetéseink éghajlatra gyakorolt hatását. Az Amundiban például ezért kínálunk dekarbonizált portfóliókat

- mondja Barbéris.

A dekarbonizált portfóliók olyan vállalatokat tartalmaznak, amelyek célja a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátás. A cégek kiválasztási folyamatának célja, hogy csökkentse kitettséget a szén-dioxid-intenzív vállalatok felé a különböző ágazatokban.

A dekarbonizálási trend a szakértők szerint főként az energetikai és közüzemi szektorokban érhető nyomon, ami egy sokkal környezetbarátabb energiafelhasználást vetít előre. Az energiaszektorban azt látni, hogy egyre több olajcég fókuszál a földgázra az olaj helyett, emellett a megújuló energiákba is invesztálnak.

A cikk megjelenését az Amundi Alapkezelő támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
trader23