Egyre több cégtulajdonos ébred rá az intézményi tőkebefektetés előnyeire
Befektetés

Egyre több cégtulajdonos ébred rá az intézményi tőkebefektetés előnyeire

Portfolio
A magyar kisvállalati szektorban jellemzően a banki hitelezés a forrásbevonás uralkodó formája, ugyanakkor az utóbbi években egyre több cégtulajdonos fedezte fel, hogy az intézményi tőke sem ördögtől való, főleg akkor, ha a befektető nem kizárólag a pénzügyi eredmény elérésében érdekelt, hanem gazdaságfejlesztési célja is van. Hall Krisztián tranzakciós szakemberként és újgenerációs befektetőként a joint venture-ben, azaz a közös vállalkozásban hisz, így választotta két kivásárlási ügylet lebonyolításához is az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-t intézményi társtulajdonosnak.

„Nem vagyok szakértője sem a késgyártásnak, sem a fóliagyártásnak, vagy egyéb termelőtevékenységnek. Az én egyik legfontosabb feladatom, hogy olyan menedzsmentet biztosítsak, amely képes az adott vállalkozást jól működtetni, növekedési pályára terelni és ott is tartani” – mondta a Portfolio-nak Hall Krisztián, aki 14 éve tranzakciós tanácsadással foglalkozik egy magyar hátterű pénzügyi tanácsadásra és vállalatfelvásárlásokra szakosodott tanácsadó cégnél, amely a 2021-es, BDO-val kötött együttműködés alapján mára a BDO Magyarország Pénzügyi Tanácsadó Zrt. nevet viseli, ahol jelenleg is részvényesi pozícióban van. Bár befektetési tevékenységét ettől függetlenül végzi, tanácsadóként kiterjedt ismeretekkel és kapcsolati hálóval rendelkezik a hazai finanszírozási lehetőségeket és a kkv szektort illetően. Iparágfüggetlenül keresi a befektetésre érdemes cégeket, opportunista invesztor.

Hall Krisztián
Hall Krisztián befektető, a Gravoform és a Vágh-Tech Kft. többségi tulajdonosa.

„Természetesen nagyon fontos, hogy maga a piac milyen irányba tart, mik a makrogazdasági körülmények, de számomra ennél még fontosabb, hogy az adott piacon milyen a pozíciója az adott társaságnak. A kkv szektorban számos olyan céget lehet találni, amelyben megvan a képesség a növekedésre és arra, hogy jobb üzletfejlesztéssel, más típusú menedzsment fókusszal jóval nagyobb szeletet tudjon kihasítani a piacból” – mondta, de hozzátette, hogy azt is szem előtt tartja, hogy a befektetési célpont lehetőleg termeléshez kapcsolódó vállalkozás legyen, ahol lát valamilyen niche-t vagy hozzáadott értéket.

A Vágh-Tech pontosan ilyen, generációváltás előtt álló cég volt, ahol a 30 fős üzem tulajdonosa, egyben ügyvezetője 65 éves elmúlt és közel 20 év vállalatépítés után az utódlás problémájába ütközött. A cég tevékenységének egyik része az ipari késgyártás, a másik pedig a gépgyártás, ami részben kétkezi összeszerelést jelentett CNC és egyéb gépek támogatásával. A gyártás egy műszakban zajlott, a bevétel fele exportból származott. „Így a műszakok számának emelésébe eleve bele volt kódolva a növekedés lehetősége, hiszen a kapacitás, az eszközrendszer adott volt, elsőként motivált és felelősségteljes menedzsmentre volt szükség, amely hatékonyabban kiaknázza a társaságban rejlő potenciált” – mondta Hall Krisztián, aki mindezzel párhuzamosan szorgalmazza a piaci jelenlét növelését is az aktív értékesítési tevékenység kiépítésével, amelyet egyáltalán nem végzett előtte a cég.

Az intézményi tőkétől a legtöbb tulajdonos azért ódzkodik, mert részesedést kell adni a vállalkozásában, a befektetési szakember azonban kifejezetten olyan pénzügyi partnert keresett a 100 százalékos tulajdonrész kivásárlásához, aki a cég működésében operatív szinten nem vesz részt, a forrás mellett mégis ad egy rutinszerű kontrollingot, vagyis megteremti a vállalatvezetésben éppolyan fontos fékek és ellensúlyok rendszerét.

A Hiventures-szel professzionálisan lehet együttműködni, ez a partnerség terhet vesz le a vállamról. A legnagyobb érték egy társas vállalkozásban, hogy van kivel megbeszélni a stratégiai döntéseket, így azok több szempontból kerülnek átgondolásra, egyetértésben születnek

– tette hozzá Hall.

„Az üzletrészünknek majdhogynem szimbolikus jelentősége van. Passzív pénzügyi befektető vagyunk, aki havonta egyszer, egy órában minden portfóliócégével leül. Ebben testesül meg az a kontroll, ami nincs meg minden kkv-ban. Fel kell készülniük ezekre a menedzsermeetingekre, végig gondolni, hogy hol tartanak, mit értek el az elmúlt hónapban, kikkel fognak tárgyalni, milyen új értékesítési csatornák, beruházási tervek vannak. Jobban meg kell gondolniuk, hogy milyen irányba szeretnék vinni a céget, de ameddig az támogatja az üzleti terv megvalósulását, mi nem fogunk beleszólni” – mondta az alapkezelő szerepéről Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója.

Hall szerint az is fontos szempont, hogy mostanra

több mint 450 portfoliócég tartozik a tőkealap-kezelőhöz, aminek köszönhetően kezd egy nagyon masszív, minden iparágra kiterjedő tudás felhalmozódni a Hiventures-nél.

„Hacsak ennek a tapasztalatnak a morzsái visszacsorognak egy-egy vállalkozásra ezeken a találkozókon, már azok is értéket tudnak teremteni. Ezek olyan hozzáadott plusz értékek, amelyek egy egyedüli tulajdonos számára nem elérhetőek” – tette hozzá.

A kizárólag piaci alapon működő tőkealapoknál jellemzően 10-15 százalék közötti kamatszinten adnak finanszírozást, ami mellé legalább 20-25 százalék tulajdonrészt kérnek, így a kamatbevétel mellett értéknövekedésük a kisebbségi tulajdonrész értékében is van, miközben ez egy biztosíték is arra, hogy bele tudjanak szólni az operatív munkába. A Hiventures viszont limitáltabb tulajdonrészért cserébe egy iparági minimumszinten tartott és csak nagyon indokolt esetben kockázati felárral súlyozott hozamelvárással dolgozik, és mivel zárt konstrukcióról van szó, a tulajdonrészüket később a tulajdonosok az előre megállapodottak szerint tudják visszavásárolni.

A mi tulajdonrészünk kivásárlási ára akkor sem változik, ha a cég tízszer annyit fog érni a következő hét évben

– mutatott rá Láving.

„Az én felfogásomban ez egy kölcsön, ami tartalmaz egy extra szolgáltatást, amit ezzel a folyamatos, egyébként a lehető legalacsonyabban tartott adatszolgáltatási kontrollal biztosítanak. A mérlegelésem pedig arról szól, hogy a kapott finanszírozás és kapcsolódó támogatás teljes költsége az én saját tőkém hozamelvárásához képest hol helyezkedik el. Ez a konstrukció megadja nekem azt a lehetőséget, hogy egységnyi likviditásból több ügyletet tudok megvalósítani, így diverzifikáltan, több piacon tudok jelen lenni” – tette hozzá Hall.

Piacot is hozhat a 450 portfoliócég

Az első sikeres közös ügylet után Hall ismét a Hiventures-höz fordult, amikor a Gravoform Kft. kivásárlása mellett döntött. Résztulajdonosként már benne volt a cégben, de nem az elképzelései szerint alakultak a folyamatok. „A 25 százalékos részesedés már elég markáns ahhoz, hogy valaki részt vegyen a cég életében, viszont ahhoz kevés, hogy a gondolatait, terveit át tudja vinni” – írta körül az alapproblémát a befektetési szakember. Ezúttal banki hitel nélkül, a Hiventures-szel közösen, osztott kockázatban vásárolta ki a többi tulajdonost.

Láving Gusztáv és Hall Krisztián
Láving Gusztáv, a Hiventures vállalati üzletágának KKV befektetési igazgatója és Hall Krisztián, befektető.

A Gravoform 30 éves társaság, gravírozással indultak, ami akkoriban egy hiánypótló tevékenység volt, majd később vizuális kommunikációs termékek tervezésére és gyártására szakosodtak. A 2000-es évek közepén a cég egy pénzügyi befektetői csoport tulajdonába került, és onnantól kezdve egy önálló menedzsment kezdett benne dolgozni, ám Hall szerint hiányzott a tulajdonosi lendület és támogatás. A feltörekvő versenytársak egyre nagyobb kockázatot jelentettek, ráadásul az iparágban elég alacsonynak számít a belépési korlát.

Itt egy dologgal lehet versenyezni: ha minőségben, innovációban és garanciákban is olyat tud biztosítani a cég, amit a feltörekvők nem. A Hiventures jelenléte a megrendelői bázisnak is visszajelzés volt: látták, hogy ebbe a cégbe érdemes befektetni

– mondta Hall.

A második közös ügyletben ráadásul már megvolt az egymás iránti bizalom, ami ezeknek a tranzakcióknak a kulcsa. „Mostanra értjük egymást, ismerjük egymás elvárásait. Két hét alatt megállapodtunk a fő feltételekben, és nem volt érdemi változtatás a köztünk lévő megállapodásban a tranzakció végéig. Azokat a befektetéseket keressük, ahol könnyű hatékonyságot növelni, így a Vág-Tech-hez és Gravoformhoz hasonló ügyletek ideálisak számunkra” – foglalta össze a befektetés gyakorlati menetét Láving.

Hall szerint az elmúlt fél évben jelentősen megváltozott az élet a jövőbeli befektetési kilátásokat illetően és ismét olyan időszak jön majd, amikor a saját tőke stratégiailag felértékelődik: „érdekes helyzet állhat elő a banki finanszírozások megdrágulásával. Nagyon más befektetői logikára lesz szükség, még ha a tranzakciók száma le is csökken, több lehetőség nyílik majd céltársaságok megvásárlására, piacszerzésre, bővülésre, amiben az intézményi tőkealapok szerepe minden bizonnyal felértékelődik” – mondta a befektetési szakember.

A cikk megjelenését a Hiventures támogatta, a Gravoform és a Vágh-Tech Kft. az alapkezelő portfóliócégei.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street-bika-bull-tőzsde