Van aki optimista, pedig most robbanhat fel igazán az új lakások ára

A tavalyi év egyik legfontosabb kérdése az új lakások 5 százalékos áfája volt, ami eredetileg 2019 végéig lett volna érvényben, de a 2018. november 1-je előtt beadott építési engedélyek esetében ezt meghosszabbították 2023 végéig. Sokan úgy vélik azonban, hogy a 27 százalékos áfa hátráltatja a lakásállomány megújulását, ezért további módosításokat is elképzelhetőnek tartanak. A kérdésről a piac vezető lakásfejlesztőit és szakértőit kérdeztük meg.

Ezek ma az ország legkisebb eladó lakásai - Te vásárolnál ekkorát?

Mekkora az a legkisebb lakás, amiben még szívesen laknál? Bérlőként gyakran kell kompromisszumot kötni a bérleti díj és a méret között, befektetőként pedig a kisebb méret a kiadhatóság szempontjából lehet kedvezőbb. Egy bizonyos pontig, ugyanis az alábbi listán olyan lakások következnek, amelyek nettó alapterülete a 10 négyzetmétert sem éri el. Ezek ma az ország legkisebb eladó lakásai.

A Váli völgy lehetne az új magyar Eldorádó, Felcsút meg a központja

A legtöbb agglomerációs településhez képest egyelőre nyomott áron lehet nagy telket vagy romos házat venni a Váli völgyben, ami akár új Eldorádó is lehet. Befektetők még nem köröznek,de már látni, hogy megugrott a forgalom és az árak is, a betelepülők felújításokba fogtak, csoda lenne, ha az új hitelekkel megsegített családok vagy elvonulni vágyók pár éven belül nem duzzasztanák fel a létszámot. Felcsúton már megkezdődött, felkészül Vál és Alcsútdoboz.

Berendezett kislakásokat építenek a demens időseknek

Újabb lakásépítési projektet indított az IKEA és a Skanska közösen alapított cége, a Boklok. A lakhatási gondokkal küzdő egyedülállóknak, vagy pároknak kínált kisebb lakások fejlesztése után, most kifejezetten az idősebb korosztály, demenciával küzdő csoportjait célozták meg - írja a 24.hu a CNN cikke alapján.

Lakáspiaci trendek, avagy mire van igény 2019-ben?

Jól látható különbségek vannak a főváros különböző területei között a lakásvásárlás célját, illetve a lakásvásárlók összetételét illetően. A külföldi lakásvásárlók jellemzően a drágább, belső kerületekben (V., VI., VII.) keresik a lakásokat, akár saját célra, akár befektetésként. A belföldi lakásvásárlókra jellemző, hogy az új építésű lakások előnyt élveznek a keresésénél a használt lakásokkal szemben, hiszen egyes használt lakások négyzetméterára megegyezik új építésű társaikéval. Az újlakás-fejlesztések pedig főként a kedvező elhelyezkedésű, jó közlekedéssel rendelkező, de nem feltétlen a belváros szívében található városrészekben találhatók. A II., III., XI., és XII. kerületekben a tavalyi adásvételek alapján a fővárosi átlagos lakásméretnél jóval nagyobb, mintegy 60 négyzetméter volt a medián alapterület, ami jól jelzi, hogy Budapest ezen részei ideálisabbak a nagyobb lakásokat kereső családos vásárlók számára.

Itt kezdődik az igazi luxus: képeken a legdrágább New York-i otthonok

Amikor Magyarországon, és leginkább Budapesten a legdrágább lakásokról van szó, biztosra vehetjük, hogy néhány milliós négyzetméterárakkal találkozni fogunk. New Yorkban ez szám jóval magasabbra emelkedett, a végösszegekről már nem is beszélve, a legdrágább luxuslakások megvételéhez ugyanis az itthoni rekordösszegű ötöslottó telitalálat is édeskevés lenne.

Lakásárak a világ körül: hol a legkönnyebb és hol a legnehezebb a vásárlás?

Látható, hogy a lakásárak az utóbbi években nagyobb ütemben emelkedtek Magyarországon mint a jövedelmek, ezért jogosan érezhetik úgy sokan, hogy egyre nehezebben tudnak lakáshoz jutni. Érdemes azonban egy kitekintést tenni a világ többi országára is, hogy jobban lássuk, hol is áll Magyarország a lakásárak és a jövedelmek összefüggésében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.