Van aki optimista, pedig most robbanhat fel igazán az új lakások ára

A tavalyi év egyik legfontosabb kérdése az új lakások 5 százalékos áfája volt, ami eredetileg 2019 végéig lett volna érvényben, de a 2018. november 1-je előtt beadott építési engedélyek esetében ezt meghosszabbították 2023 végéig. Sokan úgy vélik azonban, hogy a 27 százalékos áfa hátráltatja a lakásállomány megújulását, ezért további módosításokat is elképzelhetőnek tartanak. A kérdésről a piac vezető lakásfejlesztőit és szakértőit kérdeztük meg.

Ezek ma az ország legkisebb eladó lakásai - Te vásárolnál ekkorát?

Mekkora az a legkisebb lakás, amiben még szívesen laknál? Bérlőként gyakran kell kompromisszumot kötni a bérleti díj és a méret között, befektetőként pedig a kisebb méret a kiadhatóság szempontjából lehet kedvezőbb. Egy bizonyos pontig, ugyanis az alábbi listán olyan lakások következnek, amelyek nettó alapterülete a 10 négyzetmétert sem éri el. Ezek ma az ország legkisebb eladó lakásai.

A Váli völgy lehetne az új magyar Eldorádó, Felcsút meg a központja

A legtöbb agglomerációs településhez képest egyelőre nyomott áron lehet nagy telket vagy romos házat venni a Váli völgyben, ami akár új Eldorádó is lehet. Befektetők még nem köröznek,de már látni, hogy megugrott a forgalom és az árak is, a betelepülők felújításokba fogtak, csoda lenne, ha az új hitelekkel megsegített családok vagy elvonulni vágyók pár éven belül nem duzzasztanák fel a létszámot. Felcsúton már megkezdődött, felkészül Vál és Alcsútdoboz.

Berendezett kislakásokat építenek a demens időseknek

Újabb lakásépítési projektet indított az IKEA és a Skanska közösen alapított cége, a Boklok. A lakhatási gondokkal küzdő egyedülállóknak, vagy pároknak kínált kisebb lakások fejlesztése után, most kifejezetten az idősebb korosztály, demenciával küzdő csoportjait célozták meg - írja a 24.hu a CNN cikke alapján.

Lakáspiaci trendek, avagy mire van igény 2019-ben?

Jól látható különbségek vannak a főváros különböző területei között a lakásvásárlás célját, illetve a lakásvásárlók összetételét illetően. A külföldi lakásvásárlók jellemzően a drágább, belső kerületekben (V., VI., VII.) keresik a lakásokat, akár saját célra, akár befektetésként. A belföldi lakásvásárlókra jellemző, hogy az új építésű lakások előnyt élveznek a keresésénél a használt lakásokkal szemben, hiszen egyes használt lakások négyzetméterára megegyezik új építésű társaikéval. Az újlakás-fejlesztések pedig főként a kedvező elhelyezkedésű, jó közlekedéssel rendelkező, de nem feltétlen a belváros szívében található városrészekben találhatók. A II., III., XI., és XII. kerületekben a tavalyi adásvételek alapján a fővárosi átlagos lakásméretnél jóval nagyobb, mintegy 60 négyzetméter volt a medián alapterület, ami jól jelzi, hogy Budapest ezen részei ideálisabbak a nagyobb lakásokat kereső családos vásárlók számára.

Itt kezdődik az igazi luxus: képeken a legdrágább New York-i otthonok

Amikor Magyarországon, és leginkább Budapesten a legdrágább lakásokról van szó, biztosra vehetjük, hogy néhány milliós négyzetméterárakkal találkozni fogunk. New Yorkban ez szám jóval magasabbra emelkedett, a végösszegekről már nem is beszélve, a legdrágább luxuslakások megvételéhez ugyanis az itthoni rekordösszegű ötöslottó telitalálat is édeskevés lenne.

Lakásárak a világ körül: hol a legkönnyebb és hol a legnehezebb a vásárlás?

Látható, hogy a lakásárak az utóbbi években nagyobb ütemben emelkedtek Magyarországon mint a jövedelmek, ezért jogosan érezhetik úgy sokan, hogy egyre nehezebben tudnak lakáshoz jutni. Érdemes azonban egy kitekintést tenni a világ többi országára is, hogy jobban lássuk, hol is áll Magyarország a lakásárak és a jövedelmek összefüggésében.

Jól gondold meg, ha saját magad építkeznél! - Durván drágultak a telekárak

Jól gondold meg, ha saját magad építkeznél! - Durván drágultak a telekárak

A fővárosban és a legtöbb megyei jogú városban is jelentősen drágultak a saját célú építkezésre alkalmas kisebb, lakóövezeti és külterületi telkek. A nagyobb városokban egy év alatt akár kétszámjegyű árnövekedést is lehetett tapasztalni, például a megyei jogú városok közül legdrágább Sopronban, tízszer annyiért lehet most telekhez jutni, mint a legolcsóbb Salgótarjánban - írja a Magyar Nemzet.

Az OTP reagált az év végén lejáró 5%-os lakásáfa megszűnésére

A jelenlegi szabályok alapján jövőre újra 27 százalékos áfával értékesítik majd az új lakásokat. Azok a vásárlók tehát, akik 2018. november 1-je utáni építési engedéllyel rendelkező projektben vásárolnak, a még be nem fizetett összeg után 22 százalékponttal több áfát fognak fizetni. Ez pedig egy új lakás esetében tízmilliós nagyságrend is lehet. Az OTP Bank a fizetési ütemezésben tud megoldást ajánlani azoknak, akiknek nincs elegendő saját forrásuk egy még csak tervasztalon létező projekt előfinanszírozására. Erről, a sokak számára nagy segítséget jelentő fizetési lehetőségről is beszélgettünk Nagy Gergellyel, az OTP Bank, Budapesti Régió ügyvezető igazgató-helyettesével.

Hatalmas csúszásban az épülő lakások: van, aki már három éve várja az átadást

A KSH adatai alapján 2019 első félévében 6472 új lakást adtak át, melyek között saját célra épített családi házak és értékesítésre szánt többlakásos társasházak is voltak. Az értékesítési céllal épülő projektek több, mint felében azonban csúszik a tervezett átadás, melynek mértéke egyes projekteknél több év is lehet. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján azt néztük meg, hogy a Budapesten értékesítési céllal épített projektek átlagosan hány negyedévet csúsznak és van-e összefüggés a csúszás mértéke és a projekt nagysága között.

Ilyen új lakást kapsz 40 millióért Budapest különböző részein

Akár hitellel, vagy saját tőkéből vágna bele valaki most egy új lakás megvásárlásába, az biztos, hogy Budapesten 20 millió forint alatt csak egy-egy kivételes esetben lesz lehetősége a vásárlónak megbízható projektben válogatni. 30 millió forintért ugyan már vannak kisebb új lakások, ezek száma azonban csak pár százra tehető egész Budapesten. Még tíz milliót hozzátéve az elképzelt összeghatárhoz azonban már ezer fölé kúszik a még szabad budapesti új lakások száma, így megnéztük, hogy mekkora különbség van például az alapterületekben a 40 millió forintos új lakások között Budapest egyes részein.

Magyar huszonévesek százezrei laknak még a szüleikkel - Sokkal többen, mint gondolnánk

A 20 és 29 év közötti magyar férfiak 78,9 százaléka, a nőknek pedig 65 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2018-as adatai alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 870 ezer olyan fiatal él Magyarországon ebben a korosztályban, akik még nem költöztek el otthonról. Az arányuk jó jelzőszám lehet a lakáspiaci helyzet leírására is, a válság utáni felívelés elején például sokkal több huszonéves költözött el otthonról, mint korábbi években. Úgy tűnik azonban, hogy a mostanra megemelkedett lakásárak és bérleti díjak mellett már újra visszafordult ez a tendencia, és egyre több fiatal kénytelen kitolni az önálló élet elkezdését.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az EU kirakta a fegyvereket az asztalra, kereszttűzbe kerülhet Magyarország
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.