Ingatlan

Lakásárak a világ körül: hol a legkönnyebb és hol a legnehezebb a vásárlás?

Portfolio
Látható, hogy a lakásárak az utóbbi években nagyobb ütemben emelkedtek Magyarországon mint a jövedelmek, ezért jogosan érezhetik úgy sokan, hogy egyre nehezebben tudnak lakáshoz jutni. Érdemes azonban egy kitekintést tenni a világ többi országára is, hogy jobban lássuk, hol is áll Magyarország a lakásárak és a jövedelmek összefüggésében.

Az összehasonlításban a Numbeo számai alapján azt néztük meg, hogy a medián jövedelem másfélszereséből hány év alatt sikerülne egy átlagáron kínált 90 négyzetméteres lakást az egyes országokban megvásárolni. Mivel sok országban ritka, hogy egy családban évtizedeken át folyamatosan mindkét szülő teljes állásban dolgozzon, ezért nem kétszeres, hanem csak másfélszeres a szorzó. Természetesen a megkeresett jövedelemből nem csak lakásra kell költeni, ezért attól függően, hogy a család a megkeresett jövedelmének a felét vagy a harmadát tervezi lakhatásra költeni, a lenti lakáshoz jutási időt érdemes kettővel vagy hárommal megszorozni. Fontos ugyanakkor, hogy egyrészt sokan vannak - minden második család - akik a mediánjövedelemnél magasabb összeget keresnek, másrészt az egyes országokon belül is nagyok lehetnek a különbségek. Elég csak Magyarországon megnézni a fővárost és az attól távolabb található községeket, amelyek között bár jövedelmekben is vannak különbségek, lakásárakban sokkal nagyobb a differencia.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
 
229 db lakás32 - 79 m2 alapterület
Átadás:2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek

A világ legdrágább lakáspiacai

Az első helyre nem meglepő módon az évek óta súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela került, ahol az extrém magas infláció miatt leértékelődött jövedelmekből több mint 150 évig kellene spórolni az említett lakás megvásárlásához akkor is, ha egy család a mediánjövedelem másfélszeresét meg tudná takarítani havonta.

Lakásárak a világ körül: hol a legkönnyebb és hol a legnehezebb a vásárlás?

Második legrosszabb a helyzet a polgárháború sújtotta Szíriában, ott ugyanez 64 évig tartana, ami szintén nagyon távol van az egészséges piaci számoktól. A harmadik helyre viszont a világ egyik legdrágább városa, Hongkong került, ahol bár a gazdaság nagyon erős, a lakásárak különböző okok miatt az egekben vannak, amiről részletesebben az alább cikkben írtunk:

Sőt, egy angol nyelvű videóban a következményeket is bemutatják a néhány négyzetméteres szobákban lakó családokon és az erre épülő üzleti modelleken, a kapszula szobák üzemeltetőjén keresztül.

A lista élmezőnyében a következő helyeken többnyire Délkelet-Ázsia országai állnak, köztük Kína, ahol az elmúlt évtizedek ipari, kereskedelmi fejlődésének köszönhetően szintén hatalmasra nőttek az egyenlőtlenségek, a városokba áramló népesség és a befektetési célú lakásvásárlók magas száma miatt pedig a lakásárak is rendkívüli mértékben megemelkedtek. A jövedelmekhez képest a top 20-ba Európából Szerbia került be, ahol bár európai viszonylatban nem annyira drágák a lakások, az alacsony jövedelmek miatt mégis nehéz lakáshoz jutni.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Paskal Rose

Paskal Rose

1141 Budapest, Szugló utca 125/G
 
152 db lakás40 - 136 m2 alapterület
Átadás:2020 Q1
33.5 - 89.9 M Ft
Ajánlatot kérek

Érdemes lehet még a régió legdrágább lakáspiacával rendelkező Csehországot kiemelni, ami ugyan nincs a top20-ban, de nem sokkal marad le, ott közel 15 évnyi családi mediánjövedelem kell a vizsgált lakás megvásárlásához. Szintén a drágábbak között van Ukrajna, ahol nem is a lakásárak magas szintje, sokkal inkább a kimondottan alacsony jövedelmek miatt nehéz a lakásvásárlás. Érdekes még, hogy az Egyesült Királyság átlagban nem számít drágának, de ha Londont kiemelnénk, szinte biztosan az élmezőnyben végzett volna.

Legolcsóbb lakáspiacok

Jövedelemarányosan a legolcsóbb lakáspiaca Szaúd Arábiának van, amit az Egyesült Államok követ. Ez utóbbi meglepő lehet, különösen annak fényében, hogy San Franciscoban például van igény a havi 1200 dollárért bérbe adott ágyakra is, és New York sem az alacsony lakásárairól híres. Ennek ellenére országos átlagban úgy tűnik, mégsem számít drágának az ország, más kérdés, hogy egy ekkora területű országban van-e értelme az átlaggal számolni.

Lakásárak a világ körül: hol a legkönnyebb és hol a legnehezebb a vásárlás?

A lakáshoz jutás ezeken túl nagyon kedvező a többi arab országban is, ahol elsősorban az olajból származó bevételeknek köszönhető a relatív jólét, majd többségében nyugat- és észak-európai országok következnek, ahol a magas jövedelmekhez minőségi és bőséges lakáskínálat társul.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
 
84 db lakás39 - 122 m2 alapterület
Átadás:2020 Év vége
47.05 - 190.05 M Ft
Ajánlatot kérek

Hol áll Magyarország?

A vizsgált 95 ország közül Magyarország a 48. helyen áll, vagyis éppen középen helyezkedik el. A felmérés szerint nálunk 12,5 évnyi családi mediánjövedelem szükséges egy 90 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Budapesten feltehetően ennél hosszabb idővel kell számolni, míg vidéken egyszerűbb a lakásvásárlás. Magyarország lakásvásárlási lehetőségek szempontjából olyan országokkal van egy csoportban, mint Portugália, Horvátország vagy Japán.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
 
38 db lakás47 - 100 m2 alapterület
Átadás:2019. dec
37.05 - 85.65 M Ft
Ajánlatot kérek

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Duna House