GRÁNIT Bank Öko Kalkulátor
Prémium

Zöld forradalmat indított a Gránit Bank a pénzügyekben (x)

PR cikk
2021-ben a 2020-ban mért kibocsátás offsetelésével már karbonsemlegesen kíván működni a Gránit Bank, emellett tovább bővíti zöld termékei körét, amin belül lecseréli bankkártyáit is. Miközben egy világelső mobilbanki funkcióval lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy faültetéssel semlegesítsék kártyás vásárlásaik lábnyomát, vállalta, hogy decembertől minden új ügyfél után a bank is elültet egy fát - mondta el Jendrolovics Péter, a Gránit Bank lakossági ügyvezető igazgatója.

Zöld forradalmat hirdetett a Gránit Bank a pénzügyekben is, mit jelent ez a gyakorlatban?

Egészen pontosan kiszámítható, hogy az az ügyfél, aki digitális bankot választ pénzügyi szolgáltatónak már önmagában ezzel a választással mennyit tesz a környezetért. A Gránit Bank és ügyfelei a VideóBankos számlanyitás, az online bankolás és hitelügyintézés révén 2011 és 2021 szeptember vége között

632 802 kg papírt takarítottak meg, 6 328 db fát mentettek meg a kivágástól és 38 938 290 kg CO2 kibocsátását előzték meg.

Ezzel Magyarország legfenntarthatóbb, legzöldebben működő pénzintézetét választották, amely két bankfiókkal szolgál ki annyi ügyfelet, amennyit a hagyományos banki működésben 10-15 fiókkal tesznek.

Jendrolovics Péter Gránit Bank
Jendrolovics Péter

A bank által 2021 őszén meghirdetett zöld forradalomban azonban ennél tovább szeretnénk lépni. Vezető hazai zöld pénzügyi szolgáltatóvá kívánunk válni, és még többet tenni környezetünk támogatásáért. A Bank a 2020-as lezárt üzleti évre elkészítette a hivatalos karbonlábnyom-számítását és vállalta, hogy a kibocsátás offsetelésével már a 2021-es év vonatkozásában biztosítja a karbonsemleges működést.

Egy digitális bank – amely alapvetően fenntartható módon szolgáltat – hogyan tud ezen túl még többet tenni a fenntarthatóságért, a karbonlábnyom csökkentésért?

Nagy ütemben bővítjük a fenntarthatóságot szolgáló termékeink körét, amihez kapcsolva egy dedikált weboldalon is népszerűsítjük a fenntarthatósági szemléletet. Idén számos, a piacon is újdonságnak számító zöld terméket vezettünk be, így többek között digitalizáltuk a hiteligénylési folyamatokat. A Babaváró Kölcsön online igénylési folyamatát 100 százalékban digitális platformra helyeztük VideóBankban történő szerződéskötéssel, míg a piaci lakáshitel és az NHP Zöld Otthon Lakáshitel esetében a hazai piacon unikális end-to-end digitális hiteligénylési folyamatot alakítottunk ki.  

Építési és vásárlási célra igényelt zöld lakáshitel esetében is elvégezhető a hitel-előbírálattal egyenrangú kalkuláció, jelenleg a piacon egyedüliként a Gránit Banknál. Egy további fejlesztés eredményeképpen a kalkulátorral a napokban elérhetővé vált az állami támogatásokkal kombinált kalkuláció is.

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok a személyre szabott Digitális Ügyfélfiókban le- és feltölthetők, így a környezetet terhelő utazásra – a hagyományos banki hiteligénylési folyamatokkal ellentétben – mindössze egy alkalommal, a szerződés aláírásakor van szükség. A folyamattal jelentős mennyiségű papírt is megtakarítunk.

Továbbá a hazai piacon elsőként megkezdtük a környezetbarát alapanyagból, gyorsan lebomló plasztikból készült bankkártyák kibocsátását,

amelyhez természetesen a kártyakísérő levelek és a borítékok is újrahasznosított papírból készülnek. Jövőre már a teljes kártyaportfólió tekintetében alkalmazzuk az előbbi környezetbarát alapanyagot. A tervek között szerepel a Gránit Digital Kártyaszolgáltatás továbbfejlesztése is.

Amellett, hogy a Gránit Bank belső működési folyamataival és szolgáltatásaival mindent megtesz az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, hogyan tudja ezt a szemléletmódot ügyfeleiben is erősíteni?

Leghatékonyabban ezt is a szolgáltatásainkon, termékeinken keresztül tehetjük meg. A fenntarthatóság szempontjából legizgalmasabb fejlesztésünk éppen egy környezetvédelmi gondolkodást erősítő mobilbanki funkció, amelyet kereskedelmi bankként a világon elsőként vezettünk be.

GRÁNIT Bank Öko Kalkulátor

A Gránit eBank mobilbankban elérhető Öko Kalkulátorral ügyfeleink az appban személyre szabottan nyomon követhetik vásárlásaink CO2 lábnyomát. A Mastercard Carbon Calculator szoftverén alapuló megoldás valódi világújdonság. Bevezetéséről globálisan négy szolgáltató írt alá eddig megállapodást, és a Gránit Bank az első kereskedelmi bank, amely már élesítette is azt.

Hogyan szolgálja ez a világelső funkció a fenntarthatóságot?

Az Öko Kalkulátor a kártyabirtokos bankkártyás költései alapján kiszámolja az egyéni karbonlábnyomuk becsült nagyságát. Miközben a kiadásokhoz kapcsolódó CO2 kibocsátás bemutatásával lehetőséget ad a tudatosabb vásárlásra, lehetővé teszi azt is, hogy ügyfeleink faültetés finanszírozásával tegyenek is a kibocsátott CO2 semlegesítéséért. A funkciót használó banki ügyfelek ugyanis pár kattintással elküldhetik az élő fák ültetésére szánt adományukat a 10 millió fa alapítványnak. Minél több fa ültetését támogatják, annál magasabb szintet érhetnek el a karbonsemlegességben.

A FUNKCIÓ NOVember 15-i BEVEZETÉSE ÓTA ÜGYFELEINK MÁR TÖBB, MINT 300 FA ÜLTETÉSÉT TÁmogatták adománnyal.

A karbonsemlegesítésben azonban a Bank is gyakorlati lépést tesz, tervezzük, hogy decembertől minden új ügyfél után elültetünk egy fát. Bízunk benne, hogy az Öko Kalkulátor bevezetésével egy valódi zöld forradalmat indítunk el a pénzügyek terén.

Címlapkép és fotók: Gránit Bank(x)

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Koleszár Róbert_Mercarius_ügyvezető_igazgató