Tovább szélesedik az NHP Hajrá igénybevételének lehetősége (x)
Prémium

Tovább szélesedik az NHP Hajrá igénybevételének lehetősége (x)

PR cikk
MNB: Még több kkv juthat kedvező finanszírozáshoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi szinten is kimagasló aktivitással támogatja a gazdaság szereplőit. Intézkedéseinek kiemelt célcsoportjai a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k), amelyek helyzetét folyamatosan értékeli, hogy a felmerülő kihívásokra valódi segítséget nyújtó programokkal válaszoljon. Jó hír, hogy ennek köszönhetően a kkv-k már jóval szélesebb körben juthatnak kedvező finanszírozáshoz, hiszen a jegybank úgy döntött, hogy a Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukció felhasználhatóságát kibővíti. Íme, a részletek!

MNB a vállalkozások előnyösebb helyzetéért

Az MNB elkötelezett, hogy monetáris eszközrendszerével a gazdaságpolitikai célkitűzések elérését támogassa, és hogy a nemzetgazdaság versenyképességét fokozza. Intézkedései között kiemelt jelentőséggel bírnak a kkv szektor működését segítő és beruházásait ösztönző finanszírozási programok. A Növekedési Hitelprogram mint a jegybank egyik legsikeresebb konstrukciója, már évek óta teremti meg a gyors és olcsó hitelhez jutás lehetőségét a vállalkozások számára.  

A jegybank a koronavírus időszaka alatt is folyamatosan nyomon követi a nemzetközi és hazai helyzetképet, elemzi a járvány gazdasági hatásait és értékeli a vállalkozások helyzetét. Mindez hasznos támpontokat biztosít a kihívások kezeléséhez, a valódi segítséget nyújtó intézkedések kialakításához. A cégeknek a kilábaláshoz elsősorban a munkaerő megtartására, likviditásra, működési költségeik fedezésére van szüksége. A likvid vállalkozások pedig beruházásaikkal fokozhatják termelékenységüket, illetve a jövő sikereibe fektethetnek. 

Mindennek elősegítése érdekében a jegybank az NHP konstrukció feltételeit még előnyösebbre szabta. A jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá keretében a kkv-k maximum 2,5%-os és fix kamatozású, egyszerűen hozzáférhető, kiszámítható finanszírozáshoz juthatnak a bankoktól, akár 20 éves futamidőre.

NHP Hajrá még szélesebb körben nyújt segítséget

A program áprilisi elindulása óta a bankok már mintegy 100 milliárd forint összegben helyeztek ki hitelt a vállalkozásokhoz az NHP Hajrá konstrukció keretében. A pénzintézetek várakozásai szerint pedig ez a szám az év végéig 1000 milliárd forintot is el fogja érni.  

A jegybank annak érdekében, hogy még szélesebb körben tudja támogatni a kkv-k finanszírozási lehetőségeit, a konstrukcióban elérhető hitelcélokat tovább bővítette. A jelen helyzetben kulcsfontosságú likviditás elősegítéséért a forgóeszközhitelek könnyebben hozzáférhetőek lettek, a folyósítás feltételei rugalmasabbá váltak. Továbbá lehetőség van már arra is, hogy a forrásokat a cégek - az EU-s támogatások előfinanszírozása mellett - a hazai támogatások előfinanszírozására vagy külföldi beruházásokra is fordíthassák, valamint a társasházak, lakásszövetkezetek is megvalósíthassák a korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásaikat a hitelből.

Az MNB azt is jelezte a programban részt vevő bankok felé, hogy a vállalkozások számára maximum kéthetes hitelbírálati perióduson belül közvetítsék a jóváhagyott hitelösszeget, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi is, hogy a pénzintézetek betartják-e az erre vonatkozó előírásokat. A hiteligénylés során tehát valóban a cégek érdeke az elsődleges, belevágni és növekedni igazán most érdemes!

(x)

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13