06_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-1064143302
Prémium

Vállalati hitelezés: növekvő források, csökkenő kockázatok (x)

PR cikk
NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A megfelelő szerkezetű vállalati hitelezés az elmúlt évek monetáris eszköztárának fontos eleme. A Magyar Nemzeti Bank megújult kisvállalati finanszírozási programja, a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá keretein belül, hitelintézetek közreműködésével lehetőséget teremt 1500 milliárd forintnyi forrás hozzáféréséhez, a kkv szektor szereplői számára. De nézzük, hogy az NHP konstrukció hogyan is játszik jelentős szerepet a gazdasági fellendülésben és a vállalkozásokat miért hozza előnyös helyzetbe.

A vállalati hitelezés és a gazdasági növekedés

A nemzetgazdaság gyarapodásához mind nagyobb szükség van a vállalkozások forrásszerzésének elősegítésére, főleg azokban az országokban, ahol a finanszírozás jellemzően bankközpontú. Ezek közé az országok közé sorolható Magyarország is.  

A gazdasági stabilitás és fenntartható növekedés szempontjából azonban lényeges a hitelállomány szerkezete is. Fontos, hogy a vállalkozások beruházásaik megvalósításához olyan finanszírozási lehetőségeket találjanak, amelyekre kiszámítható kamatteher jellemző.

A beruházások növelik a hazai aggregált keresletet, így a GDP is emelkedik. A GDP emelkedése jövedelemoldalról többlet bért és vállalati profitot eredményez, utóbbi a háztartások felé teljesített jövedelemszintet is emeli. A háztartások többletjövedelme pedig a fogyasztásukat is ösztönzi. A beruházások révén létrejövő kapacitásoknak és a kereslet emelkedésének eredményeként továbbá nő a foglalkoztatottság szintje is.

A kedvező hitelek a vállalkozásokat előnyös helyzetbe hozzák

A vállalkozások helyzete szempontjából is lényeges, hogy milyen a hitelkínálat dinamikája, a pénzügyi stabilitásuk miatt pedig kiemelt fontosságú, hogy milyen forrásszerkezettel rendelkeznek. Annak érdekében, hogy a stabilitási szempontból előnyös hitelek széles körben elérhetővé váljanak, az MNB célzott, kedvező konstrukciójú hitelprogramokkal támogatja a kkv-kat.  

2013-ban startolt a Növekedési Hitelprogram, amely indulása óta rendkívül népszerű a vállalatok körében. A konstrukció keretében meghirdetett, alacsony, fix kamatozású, hosszú futamidővel is elérhető hitelek jelentősen csökkentik az ügyfelek kockázatát, akik így kiszámítható finanszírozással működhetnek és fejleszthetnek.

A kockázatok csökkenésén túl a vállalkozások számára az is kedvez, hogy a nagy volumenű, kiterjesztett program enyhítette a hitelpiaci korlátokat és vállalatmérettől függetlenül is könnyebbé vált a forráshoz jutás. A bankok közötti verseny élénkülésével pedig javult a hiteligénylők alkupozíciója, így még kedvezőbb feltételekhez juthatnak.  

NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A Növekedési Hitelprogram jelenleg futó NHP Hajrá szakaszában 1500 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a vállalkozások számára. A feltételeket a jegybank úgy állította össze, hogy a hitelintézeteken keresztül a kkv-k még kedvezőbb finanszírozást érhessenek el a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelésére, működési költségeik fedezésére vagy fejlesztéseikre. Egy közelmúltbeli könnyítésnek köszönhetően már külföldi terjeszkedésre, valamint hazai pályázatok előfinanszírozására is felhasználhatják a vállalkozások a folyósított hitelösszeget. Ezentúl társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik beruházásaik, korszerűsítéseik megvalósítására. Maximum 2,5 %-os kamattal, akár 20 éves futamidővel, kiszámítható hiteltörlesztéssel hívhatóak le a kölcsönök, a bankok pedig alig kéthetes hitelbírálattal segítik a gyors folyósítást. Érdemes a pénzintézeteknél a lehetőségekről bővebben tájékozódni, hogy vállalkozása a növekedés útjára állhasson!

(x)

Mit művelt a forint árfolyama a kamatdöntés után?
otp bankfiók belső és külső képek, logók
Jót tett a forintnak, hogy aggódnak az EKB-ban
lengyel-katonak-lengyel-hadsereg-lengyel-hadero-lengyelorszag
usa amerika vcapitol kapitólium
nato zászló getty stock
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MicrosoftTeams-image (54)