06_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-1064143302
Prémium

Vállalati hitelezés: növekvő források, csökkenő kockázatok

PR cikk
NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A megfelelő szerkezetű vállalati hitelezés az elmúlt évek monetáris eszköztárának fontos eleme. A Magyar Nemzeti Bank megújult kisvállalati finanszírozási programja, a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá keretein belül, hitelintézetek közreműködésével lehetőséget teremt 1500 milliárd forintnyi forrás hozzáféréséhez, a kkv szektor szereplői számára. De nézzük, hogy az NHP konstrukció hogyan is játszik jelentős szerepet a gazdasági fellendülésben és a vállalkozásokat miért hozza előnyös helyzetbe.

A vállalati hitelezés és a gazdasági növekedés

A nemzetgazdaság gyarapodásához mind nagyobb szükség van a vállalkozások forrásszerzésének elősegítésére, főleg azokban az országokban, ahol a finanszírozás jellemzően bankközpontú. Ezek közé az országok közé sorolható Magyarország is.  

A gazdasági stabilitás és fenntartható növekedés szempontjából azonban lényeges a hitelállomány szerkezete is. Fontos, hogy a vállalkozások beruházásaik megvalósításához olyan finanszírozási lehetőségeket találjanak, amelyekre kiszámítható kamatteher jellemző.

A beruházások növelik a hazai aggregált keresletet, így a GDP is emelkedik. A GDP emelkedése jövedelemoldalról többlet bért és vállalati profitot eredményez, utóbbi a háztartások felé teljesített jövedelemszintet is emeli. A háztartások többletjövedelme pedig a fogyasztásukat is ösztönzi. A beruházások révén létrejövő kapacitásoknak és a kereslet emelkedésének eredményeként továbbá nő a foglalkoztatottság szintje is.

A kedvező hitelek a vállalkozásokat előnyös helyzetbe hozzák

A vállalkozások helyzete szempontjából is lényeges, hogy milyen a hitelkínálat dinamikája, a pénzügyi stabilitásuk miatt pedig kiemelt fontosságú, hogy milyen forrásszerkezettel rendelkeznek. Annak érdekében, hogy a stabilitási szempontból előnyös hitelek széles körben elérhetővé váljanak, az MNB célzott, kedvező konstrukciójú hitelprogramokkal támogatja a kkv-kat.  

2013-ban startolt a Növekedési Hitelprogram, amely indulása óta rendkívül népszerű a vállalatok körében. A konstrukció keretében meghirdetett, alacsony, fix kamatozású, hosszú futamidővel is elérhető hitelek jelentősen csökkentik az ügyfelek kockázatát, akik így kiszámítható finanszírozással működhetnek és fejleszthetnek.

A kockázatok csökkenésén túl a vállalkozások számára az is kedvez, hogy a nagy volumenű, kiterjesztett program enyhítette a hitelpiaci korlátokat és vállalatmérettől függetlenül is könnyebbé vált a forráshoz jutás. A bankok közötti verseny élénkülésével pedig javult a hiteligénylők alkupozíciója, így még kedvezőbb feltételekhez juthatnak.  

NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A Növekedési Hitelprogram jelenleg futó NHP Hajrá szakaszában 1500 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a vállalkozások számára. A feltételeket a jegybank úgy állította össze, hogy a hitelintézeteken keresztül a kkv-k még kedvezőbb finanszírozást érhessenek el a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelésére, működési költségeik fedezésére vagy fejlesztéseikre. Egy közelmúltbeli könnyítésnek köszönhetően már külföldi terjeszkedésre, valamint hazai pályázatok előfinanszírozására is felhasználhatják a vállalkozások a folyósított hitelösszeget. Ezentúl társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik beruházásaik, korszerűsítéseik megvalósítására. Maximum 2,5 %-os kamattal, akár 20 éves futamidővel, kiszámítható hiteltörlesztéssel hívhatóak le a kölcsönök, a bankok pedig alig kéthetes hitelbírálattal segítik a gyors folyósítást. Érdemes a pénzintézeteknél a lehetőségekről bővebben tájékozódni, hogy vállalkozása a növekedés útjára állhasson!

(x)

víz
sziria-irak-kozel-kelet-terkep
pdsz oktatás szakszervezet
bull bear
Joe Biden amerikai elnök integet

Holdblog Fed: fő az óvatosság

Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
Mentoring_Forras_Shutterstock