Vállalati hitelezés: növekvő források, csökkenő kockázatok (x)
Prémium

Vállalati hitelezés: növekvő források, csökkenő kockázatok (x)

PR cikk
NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A megfelelő szerkezetű vállalati hitelezés az elmúlt évek monetáris eszköztárának fontos eleme. A Magyar Nemzeti Bank megújult kisvállalati finanszírozási programja, a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá keretein belül, hitelintézetek közreműködésével lehetőséget teremt 1500 milliárd forintnyi forrás hozzáféréséhez, a kkv szektor szereplői számára. De nézzük, hogy az NHP konstrukció hogyan is játszik jelentős szerepet a gazdasági fellendülésben és a vállalkozásokat miért hozza előnyös helyzetbe.

A vállalati hitelezés és a gazdasági növekedés

A nemzetgazdaság gyarapodásához mind nagyobb szükség van a vállalkozások forrásszerzésének elősegítésére, főleg azokban az országokban, ahol a finanszírozás jellemzően bankközpontú. Ezek közé az országok közé sorolható Magyarország is.  

A gazdasági stabilitás és fenntartható növekedés szempontjából azonban lényeges a hitelállomány szerkezete is. Fontos, hogy a vállalkozások beruházásaik megvalósításához olyan finanszírozási lehetőségeket találjanak, amelyekre kiszámítható kamatteher jellemző.

A beruházások növelik a hazai aggregált keresletet, így a GDP is emelkedik. A GDP emelkedése jövedelemoldalról többlet bért és vállalati profitot eredményez, utóbbi a háztartások felé teljesített jövedelemszintet is emeli. A háztartások többletjövedelme pedig a fogyasztásukat is ösztönzi. A beruházások révén létrejövő kapacitásoknak és a kereslet emelkedésének eredményeként továbbá nő a foglalkoztatottság szintje is.

A kedvező hitelek a vállalkozásokat előnyös helyzetbe hozzák

A vállalkozások helyzete szempontjából is lényeges, hogy milyen a hitelkínálat dinamikája, a pénzügyi stabilitásuk miatt pedig kiemelt fontosságú, hogy milyen forrásszerkezettel rendelkeznek. Annak érdekében, hogy a stabilitási szempontból előnyös hitelek széles körben elérhetővé váljanak, az MNB célzott, kedvező konstrukciójú hitelprogramokkal támogatja a kkv-kat.  

2013-ban startolt a Növekedési Hitelprogram, amely indulása óta rendkívül népszerű a vállalatok körében. A konstrukció keretében meghirdetett, alacsony, fix kamatozású, hosszú futamidővel is elérhető hitelek jelentősen csökkentik az ügyfelek kockázatát, akik így kiszámítható finanszírozással működhetnek és fejleszthetnek.

A kockázatok csökkenésén túl a vállalkozások számára az is kedvez, hogy a nagy volumenű, kiterjesztett program enyhítette a hitelpiaci korlátokat és vállalatmérettől függetlenül is könnyebbé vált a forráshoz jutás. A bankok közötti verseny élénkülésével pedig javult a hiteligénylők alkupozíciója, így még kedvezőbb feltételekhez juthatnak.  

NHP Hajrá a stabil és fejlődő kkv-kért

A Növekedési Hitelprogram jelenleg futó NHP Hajrá szakaszában 1500 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a vállalkozások számára. A feltételeket a jegybank úgy állította össze, hogy a hitelintézeteken keresztül a kkv-k még kedvezőbb finanszírozást érhessenek el a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelésére, működési költségeik fedezésére vagy fejlesztéseikre. Egy közelmúltbeli könnyítésnek köszönhetően már külföldi terjeszkedésre, valamint hazai pályázatok előfinanszírozására is felhasználhatják a vállalkozások a folyósított hitelösszeget. Ezentúl társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik beruházásaik, korszerűsítéseik megvalósítására. Maximum 2,5 %-os kamattal, akár 20 éves futamidővel, kiszámítható hiteltörlesztéssel hívhatóak le a kölcsönök, a bankok pedig alig kéthetes hitelbírálattal segítik a gyors folyósítást. Érdemes a pénzintézeteknél a lehetőségekről bővebben tájékozódni, hogy vállalkozása a növekedés útjára állhasson!

(x)

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13