09_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-639534022
Prémium

Ideje változó kamatozásúról fixre váltani a vállalkozói hitelt (is)! (x)

PR cikk
Az NHP Hajrá keretében igényelhető konstrukciók fix kamattal biztosítják a kiszámíthatóságot
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Fejlesztési terveik megvalósításához a vállalkozásoknak stabil, kiszámítható finanszírozási forrásokra van szüksége, hitelfelvétel esetén pedig a tervezhetőségre a fix kamatozású konstrukciók választása kínál jó lehetőséget. Az NHP Hajrá konstrukció keretében igényelhető hitelek éppen ilyenek.

A hazai kkv szektorban 2016-ban egy hitelezési fordulat volt megfigyelhető, ugyanis míg korábban évente akár 4-5%-kal is csökkent a hitelezési volumen, ettől az évtől 5-10%-os lett a növekedés. Ahhoz, hogy a hitelezés megfelelően támogassa a vállalkozások versenyképessé válását, nemcsak annak mennyisége, de összetétele is fontos. A kkv hitelpiac optimális működéséhez szükséges a hosszú, fix kamatozású konstrukciók térnyerése. Többek között ezért indította el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramját (NHP), melynek keretein belül folyósított hitelek a futamidő végéig fix kamatozásúak.

Érdemes a fix kamatozású hiteleket keresni

A változó kamatozású hitelek sosem kockázatmentesek, hiszen előre nem látható a gazdasági és pénzpiaci folyamatok alakulása, illetve a referenciakamatok változása. Így nincs garancia arra, hogy periódusváltáskor nem drágul a kamat és ezzel a fizetendő törlesztőrészlet. Természetesen annak is van valamennyi esélye, hogy csökken a törlesztőnk, de jelenleg olyan kedvező a kamatkörnyezet, hogy nehéz elképzelni ennél alacsonyabb hitelköltségeket. Ráadásul mindig lehetnek olyan előre nem várt események, melyek az egész gazdaság egyensúlyát felborítják, ilyen például a koronavírus-járvány.

A fix kamat előnye, hogy a piaci kamatváltozások nincsenek rá hatással, vagyis biztosan változatlan marad a törlesztőrészlet a futamidő végéig, ami egy vállalkozás esetében különösen fontos a hosszú távú tervezhetőség szempontjából. Így annak a vállalkozónak, akinek jelenleg változó kamatozású hitele van, érdemes elgondolkozni annak kiváltásán, fix konstrukcióra cserélésén.

NHP Hajrá: az egyik legkedvezőbb konstrukció a vállalkozásoknak

A piacon elérhető legkedvezőbb vállalati hitelkonstrukciók a jegybank Növekedési Hitelprogramjának keretében érhetők el a kereskedelmi bankok közvetítésével. Az NHP Hajrá a legújabb szakasza az MNB programjának, amely a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaesést is hivatott ellensúlyozni, friss forrással ellátva a kis- és középvállalkozásokat.

Az NHP Hajrával a jegybank 1500 milliárd forintos keretösszeget biztosít a járvány által sújtott kkv szektornak, hogy segítse annak újbóli megerősödését és ösztönözze a növekedését. A programban igénylehető kölcsönök a futamidő végéig fix, maximum 2,5% kamattal állnak a cégek rendelkezésére, melyeket közvetlenül a kereskedelmi bankoktól lehet kérni.

Az NHP Hajrában a hitelcélok köre bővebb, mint a korábbi NHP szakaszokban. A felvett kölcsönt többek között közvetlenül a vállalat működését szolgáló eszközök, berendezések vásárlására, felújítására és kapacitásfejlesztésre lehet fordítani. Továbbá ingatlanvásárlást és fejlesztést, forgóeszköz finanszírozást, hitelkiváltást, valamint cégvásárlást is finanszírozhat az NHP Hajrá, akár külföldön is.

(X)

pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630