A kisvállalkozók is pár perc alatt megmérhetik a karbonlábnyomukat

gyre többen követelik meg a beszállítóiktól, hogy elkötelezettséget mutassanak a kis- és egyéni vállalkozások a fenntarthatóság terén. A társadalom részéről is egyre nagyobb az igény, hogy a vállalkozások környezetvédelmi törekvései átláthatóak legyenek. Kevés cég tudja azonban, hogy mekkora a karbonlábnyoma és hogyan tudná csökkenteni azt. Íme pár hasznos tipp a kibocsátás minimalizálására.

Milyen veszélyek fenyegetik Magyarország áramellátását?

Milyen veszélyek fenyegetik Magyarország áramellátását?

Az előző télhez képest javuló ellátásbiztonsági kilátásokkal köszöntött be az idei hideg évszak az európai villamosenergia-rendszerben, ezzel együtt korlátozottan fennállnak téli villamosenergia-ellátási kockázatok a kontinens egyes országaiban. A magyarországi villamosenergia-ellátás biztonsága várhatóan biztosított lesz, de az olajembargó és egy földgázválság előre nem látható hatásokkal járhat.

Ömlik a zöld finanszírozás az ingatlanpiacra

Ömlik a zöld finanszírozás az ingatlanpiacra

A zöld finanszírozás nemcsak támogatja a zöld gazdaság felé való átmenetet, hanem pénzügyi szempontból is alacsonyabb kockázatot jelent – hívja fel a figyelmet a Colliers és a K&H csoport által „Green Finance Report” címmel kiadott közös jelentése, amelyből az is kiderül, hogy a hitelintézet kereskedelmi ingatlan hitelportfóliójának 2023-ban megkötött vagy még megkötésre kerülő része 40%-ban már a zöld kategóriába sorolható.

Mennyire értékes napjainkban a „Made in Germany” márkajelzés?

Mennyire értékes napjainkban a „Made in Germany” márkajelzés?

A Hörmann, bár globális szereplő az ajtó- és kaputechnológiában, a mai napig családi vállalkozásként határozza meg magát, már a család ötödik generációja is aktívan részt vesz a cég napi munkájában. A szemlélet a működés minden területét áthatja, a vállalati akvizíciók során is a családi vállalkozásokat részesítik előnyben, és igyekeznek megtartani a korábbi vezetőket. A fejlesztéseknek és felvásárlásoknak köszönhetően folyamatosan nő a termékpalettájuk, a kamiondokkoló rendszerektől, a kerti tárolókig terjed. Bár előnyt jelent számukra az erős német ipari háttér Magyarországon, de az ázsiai beruházók sokszor saját beszállítókkal dolgoznak, így meg kell küzdeni a pozíciókért. A lakossági és vállalati fenntarthatósági igények erősödésével új, kiemelkedően jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező nyílászárókat és okosotthon megoldásokat is fejlesztenek, de saját működésüket is átalakították: több mint 10 éve csak zöldáramot használnak, és a lakossági termékeik már teljes egészében karbonsemlegesek. A Portfolio Szujó Lászlót, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte a cég gyökereiről, az üzleti stratégiájáról, és arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy olyan családi vállalkozásnak, amely hirtelen globális szereplővé válik.

Zuhannak az energiaárak, mégsem lesznek olcsóbbak az éttermek és a szállodák Magyarországon

Zuhannak az energiaárak, mégsem lesznek olcsóbbak az éttermek és a szállodák Magyarországon

Akár 50 százalékkal is mérséklődhetnek egyes éttermek és hotelek energiaköltségei. Ennek hatására több, korábban bezárt étterem újranyitott, a hoteleknél pedig már idén is bővítés volt, jövőre pedig – a jelentős számú külföldi vendég miatt – még nagyobbat ugorhat a szállodai szobakínálat. Az energiaárak csökkenése azonban biztosan nem hozza el az olcsóbb nyaralást.

"Ne harcoljunk a klímaváltozás ellen: próbáljuk meg elfogadni a tényt, hogy a világ megváltozik"

A klímaváltozás elleni harc fókuszában jelenleg a megelőzés, a mitigáció szerepel döntő súllyal, de csak a kommunikációban, a gyakorlatban szinte semmit nem tesz a világ azért, hogy a felmelegedést megpróbáljuk lassítani – ezt állították a szakértők a Budapest Economic Forum kerekasztal-beszélgetésén. Abban viszont már nem volt egyetértés köztük, hogy a felmelegedést képesek lehetünk-e még lelassítani, és abban sem, hogy egyéni, vagy globális szinten kell kezelni a válságot.

Szellemek járnak az egykor nyüzsgő épületekben?

Szellemek járnak az egykor nyüzsgő épületekben?

Sok egykor nyüzsgő irodaház kong az ürességtől világszerte. A koronavírus-járvány nyomán járó hibrid érában újra kell értelmezni a bérlemények helyét, területét, kialakítását is - ez azonban nem mindenkinek fog sikerülni. Az open office-okat számos nagyvárosban szellem office-ok vagy lakóparkok válthatják fel.

Szép csendben még egy fontos bejelentés jött a napelemeseknek

Szép csendben még egy fontos bejelentés jött a napelemeseknek

Az elmúlt napokban valóságos hírdömping árasztotta el a napelem-tulajdonosokat, és külön öröm számukra, hogy kedvező fejlemények érkeznek az ügyükben. A hétfői híráramlás abból fakadt, hogy az Energiaügyi Minisztérium ismét leült a szakmai szervezetekkel, és a találkozón több fontos kérdés tisztázódott. Egy válaszra viszont nem a tárca hivatalos közléséből derült fény, hanem a szakmai szövetség tájékoztatójából.

Kész, vége: nagy változás jön a hagyományos izzóknál

Kész, vége: nagy változás jön a hagyományos izzóknál

Hatályba lépett a hagyományos villanykörték gyártásának és árusításának tilalmáról szóló törvény az Amerikai Egyesült Államokban augusztus 1-jén. A villanyégők energiahatékonyságáról szóló jogszabályt még az Obama-adminisztráció idején iktatták törvénybe.

Szokatlan lépés a vietnami fővárostól: éjszaka szinte teljes a sötétség

Szokatlan lépés a vietnami fővárostól: éjszaka szinte teljes a sötétség

Hanoi, Vietnam fővárosa minden este sötétségbe borul, mert a hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és ventilátorok megnövekedett használata okoz, mert az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel - közölték illetékese szerdán.

Újabb nagybank dobott a piacra zöld lakáshitelt

Újabb nagybank dobott a piacra zöld lakáshitelt

Áprilistól zöld célokra is fel lehet venni a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Ersténél, az ügyfelek új lakás vásárlása, illetve építése mellett korszerűsítésre és felújításhoz is igényelhetik a konstrukciót. A kamat 50 bázisponttal lesz alacsonyabb, mint a sztenderd lakáshitelnél.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.