Így érdemes rendezni a jogvitákat: időt és pénzt spórolhatnak a vállalkozások
Gazdaság

Így érdemes rendezni a jogvitákat: időt és pénzt spórolhatnak a vállalkozások

Portfolio
Három év pereskedés helyett három hónap alatt, közjegyző előtti egyezséggel zárult nemrégiben egy beszállító és egy nem fizető vállalkozó jogvitája, akik ezzel nemcsak időt, hanem rengeteg pénzt is megspóroltak maguknak. Noha a jogviták alternatív rendezése gyorsabb és költséghatékonyabb, egyelőre mégis kevesen élnek a lehetőséggel, miközben ez a megoldás mentőövet jelenthet a cégek számára a világjárvány okozta gazdasági-piaci környezetben.

Sok vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy az üzleti életben felmerülő konfliktusokat nem csak peres eljárással lehet megoldani: Magyarországon évente nagyságrendileg 15 ezer gazdasági jellegű per zajlik, és mindössze 6 százalékuk végére tesznek pontot valamilyen alternatív módon – például közjegyző előtti egyezségi eljárással. Pedig utóbbi gyorsabb, és anyagilag is jobban járnának vele a cégek.

Egyáltalán nincs benne a köztudatban a vitás ügyek ily módon történő megoldása, pedig az egyezség minden olyan esetben hatékony lehet, amikor a felek szeretnék elkerülni a pereskedést, ugyanakkor szeretnének egy végrehajtható határozatot, ami garanciát és biztonságérzetet is nyújt.

"Ilyen eset lehet például, ha az építési vállalkozó és az építtető között szavatossági vita merül fel. Az építtető dönthet úgy, hogy nem perli be a vállalkozót, hanem egyezségi eljárás keretében rendezik a vitájukat: végrehajtható határozatban rögzítik, hogy a vállalkozónak milyen munkákat kell elvégeznie vagy mekkora összeget fizet. Vagy ha például egy adós nem tudja a teljes tartozását megfizetni, csak annak 80 százalékát. A hitelező számára garanciát jelent, hogy az egyezséget követően mégiscsak hozzájut a pénze jelentős részéhez, ráadásul gyorsan, egy végrehajtható végzéssel” – mondta a Portfolio-nak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke, aki szerint

a peren kívüli egyezség mentőöv lehet a vállalkozásoknak, hogy ne kelljen évekig, költségesen pereskedniük, olykor veszélybe sodorva ezzel a cég jövőjét.

A közjegyzői okiratba foglalt egyezségnek ugyanis kényszerítő ereje van, tehát ha a benne foglaltakat nem teljesíti valamelyik fél, akkor a felek kérhetik azt, hogy végrehajtó lépjen fel a nem teljesítővel szemben. A közjegyző végzésével lezárt egyezség tehát olyan, mintha azt a bíróság ítéletben mondta volna ki. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyezséggel befejezett eljárásokban lényegesen kisebb arányban kerül sor végrehajtásra, mintha a jogvitát a bíróság ítélettel döntötte volna el. Hogy milyen költségei vannak a közjegyző előtti peren kívüli egyezségnek, az a kérdéses ügytől függ, de jóval olcsóbb, mintha peres eljárás keretén belül próbálnák a felek megoldani a helyzetet.

toth_adam_kep
Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke

"Tegyük fel, hogy egy négymilliós követelés ügyében fordul valaki közjegyzőhöz. Ebben az esetben nagyjából 80 ezer forint az eljárási díj, míg a peres eljárás illetéke a pertárgy értékének 6%-a, vagyis ez esetben 240 ezer forint” – mondta Tóth Ádám, hozzátéve, azt is érdemes mérlegelni, hogy a példaként felhozott esetben a peres eljárás 1,5-2 hónapig is elhúzódhat, a közjegyzőnél viszont pár nap, maximum 1-2 hét alatt pontot lehet tenni az ügy végére.

Pandémia ide vagy oda, vitás ügyek mindig vannak

A MOKK elnöke hozzátette, a járványhelyzetben számos olyan eset volt, amikor az egyezség jelentette a legjobb megoldást a vállalkozó problémájára. Például, amikor a megrendelő nem tudta kifizetni a leszállított terméket, amiből könnyen per lehetett volna.

A peren kívüli egyezséghez vezető első lépcsőfok a mediáció, vagyis az, hogy a felek egyetértésre jussanak a vitás ügyben, és ha megvan a megállapodás, akkor azt egyezségbe lehet foglalni

– emelte ki a szakember. Tóth Ádám hozzátette: a fenti esetben a megrendelő és a beszállító három hónap alatt jutott olyan eredményre, ami egy peres eljárásban a bíróság leterheltségétől függően akár 3 év is lehetett volna, így azonban mindkét fél jobban járt, mind anyagilag, mind pedig a vitás kérdésre fordított időt tekintve.

A cikk megjelenését a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű