Így érdemes rendezni a jogvitákat: időt és pénzt spórolhatnak a vállalkozások
Gazdaság

Így érdemes rendezni a jogvitákat: időt és pénzt spórolhatnak a vállalkozások

Portfolio
Három év pereskedés helyett három hónap alatt, közjegyző előtti egyezséggel zárult nemrégiben egy beszállító és egy nem fizető vállalkozó jogvitája, akik ezzel nemcsak időt, hanem rengeteg pénzt is megspóroltak maguknak. Noha a jogviták alternatív rendezése gyorsabb és költséghatékonyabb, egyelőre mégis kevesen élnek a lehetőséggel, miközben ez a megoldás mentőövet jelenthet a cégek számára a világjárvány okozta gazdasági-piaci környezetben.

Sok vállalkozó nincs tisztában azzal, hogy az üzleti életben felmerülő konfliktusokat nem csak peres eljárással lehet megoldani: Magyarországon évente nagyságrendileg 15 ezer gazdasági jellegű per zajlik, és mindössze 6 százalékuk végére tesznek pontot valamilyen alternatív módon – például közjegyző előtti egyezségi eljárással. Pedig utóbbi gyorsabb, és anyagilag is jobban járnának vele a cégek.

Egyáltalán nincs benne a köztudatban a vitás ügyek ily módon történő megoldása, pedig az egyezség minden olyan esetben hatékony lehet, amikor a felek szeretnék elkerülni a pereskedést, ugyanakkor szeretnének egy végrehajtható határozatot, ami garanciát és biztonságérzetet is nyújt.

"Ilyen eset lehet például, ha az építési vállalkozó és az építtető között szavatossági vita merül fel. Az építtető dönthet úgy, hogy nem perli be a vállalkozót, hanem egyezségi eljárás keretében rendezik a vitájukat: végrehajtható határozatban rögzítik, hogy a vállalkozónak milyen munkákat kell elvégeznie vagy mekkora összeget fizet. Vagy ha például egy adós nem tudja a teljes tartozását megfizetni, csak annak 80 százalékát. A hitelező számára garanciát jelent, hogy az egyezséget követően mégiscsak hozzájut a pénze jelentős részéhez, ráadásul gyorsan, egy végrehajtható végzéssel” – mondta a Portfolio-nak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke, aki szerint

a peren kívüli egyezség mentőöv lehet a vállalkozásoknak, hogy ne kelljen évekig, költségesen pereskedniük, olykor veszélybe sodorva ezzel a cég jövőjét.

A közjegyzői okiratba foglalt egyezségnek ugyanis kényszerítő ereje van, tehát ha a benne foglaltakat nem teljesíti valamelyik fél, akkor a felek kérhetik azt, hogy végrehajtó lépjen fel a nem teljesítővel szemben. A közjegyző végzésével lezárt egyezség tehát olyan, mintha azt a bíróság ítéletben mondta volna ki. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyezséggel befejezett eljárásokban lényegesen kisebb arányban kerül sor végrehajtásra, mintha a jogvitát a bíróság ítélettel döntötte volna el. Hogy milyen költségei vannak a közjegyző előtti peren kívüli egyezségnek, az a kérdéses ügytől függ, de jóval olcsóbb, mintha peres eljárás keretén belül próbálnák a felek megoldani a helyzetet.

toth_adam_kep
Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke

"Tegyük fel, hogy egy négymilliós követelés ügyében fordul valaki közjegyzőhöz. Ebben az esetben nagyjából 80 ezer forint az eljárási díj, míg a peres eljárás illetéke a pertárgy értékének 6%-a, vagyis ez esetben 240 ezer forint” – mondta Tóth Ádám, hozzátéve, azt is érdemes mérlegelni, hogy a példaként felhozott esetben a peres eljárás 1,5-2 hónapig is elhúzódhat, a közjegyzőnél viszont pár nap, maximum 1-2 hét alatt pontot lehet tenni az ügy végére.

Pandémia ide vagy oda, vitás ügyek mindig vannak

A MOKK elnöke hozzátette, a járványhelyzetben számos olyan eset volt, amikor az egyezség jelentette a legjobb megoldást a vállalkozó problémájára. Például, amikor a megrendelő nem tudta kifizetni a leszállított terméket, amiből könnyen per lehetett volna.

A peren kívüli egyezséghez vezető első lépcsőfok a mediáció, vagyis az, hogy a felek egyetértésre jussanak a vitás ügyben, és ha megvan a megállapodás, akkor azt egyezségbe lehet foglalni

– emelte ki a szakember. Tóth Ádám hozzátette: a fenti esetben a megrendelő és a beszállító három hónap alatt jutott olyan eredményre, ami egy peres eljárásban a bíróság leterheltségétől függően akár 3 év is lehetett volna, így azonban mindkét fél jobban járt, mind anyagilag, mind pedig a vitás kérdésre fordított időt tekintve.

A cikk megjelenését a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

Kiszámoló

Uniós országok adósbesorolása

A hitelminősítők félévente elmondják a véleményüket egy-egy országról, ezzel segítve a befektetőket, hogy kinek milyen kamat mellett, milyen kockázati felárral adjanak kölcsön. A három na

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
horvátország strand nyaralás turizmus tengerpart