Félmillió vállalkozásnak könnyítheti meg az életét az e-áfa
Gazdaság

Félmillió vállalkozásnak könnyítheti meg az életét az e-áfa

A nyáron elindult az e-áfa tesztidőszaka, novemberben pedig már élesben tesztelhetik a rendszert a vállalkozások. Az e-áfabevallás adattartalma várhatóan a következő két évben lépcsőzetesen fog bővülni, az e-áfatervezetek kiajánlása pedig évente akár félmillió, jellemzően kisebb méretű, forgalmú, egyszerű tevékenységi területen működő vállalkozásnak jelent majd könnyebbséget.

Mit tehet, hogy valóban könnyebbség legyen az e-áfa bevallási tervezet?

Hamarosan élesben is használhatjuk majd az adóhatóság által készített e-áfa bevallási tervezetet. Ekkor azonban még nem lesz teljes körű a rendszer, lépcsőzetesen fogják bevezetni. A halasztással azonban nemcsak az adóhatóság fejlesztői kapnak több időt, de a vállalkozások is kihasználhatják ezt a felkészülésre, adóbevallásaik automatizálására, áfakezelésük felülvizsgálatára, rendbe tételére.  

Az e-áfatervezet bevezetésének lépései

A nyáron elindult az e-áfa tesztidőszaka, novemberben a havi bevallók már élesben tesztelhetik a rendszert az októberi bevallásukkal kapcsolatban. Az e-áfabevallás adattartalma várhatóan még a következő két évben lépcsőzetesen fog bővülni.

  • 2022 júliusától bekerülnek majd a belföldi fordított adós ügyletek, valamint a közösségen belüli személygépkocsi beszerzési, import és az új közlekedési eszköz értékesítési adatok, továbbá más mezőgazdasági ügyletek.
  • 2023 januárjától pedig a kivetéses és önadózásos import adatai is elérhetővé válnak majd az adóhatóság által elkészített áfa bevallási tervezetben.

Kiknek jelent majd könnyebbséget az e-áfa?

Az e-áfatervezetek kiajánlása évente akár félmillió, jellemzően kisebb méretű, forgalmú, egyszerű tevékenységi területen működő vállalkozásnak jelent majd könnyebbséget.

Ők valóban időt és pénzt is takaríthatnak meg azzal, ha használják az e-áfatervezetet.

Hogy működik majd az e-áfa bevallás?

A bevallási tervezetek minden hónap 12-én – a 20-i áfa-bevallási határidő előtt 8 nappal jelennek majd meg. Ennek érdekében vezették be azt a szabályt 2020. július 1-től, hogy a számlákat a teljesítés után 8 napon belül ki kell állítani, hiszen így az előző hó végéig teljesített ügyletek számla-adatai is beérkeznek 12-e előtt.

Az e-áfa bevallási tervezettel az adóhatóság az adóalany rendelkezésére bocsátja majd az adott adómegállapítási időszakra vonatkozó, nyilvántartásában szereplő adatokat: az adóalapot, az áthárított előzetesen felszámított és a fizetendő adót.

Mivel az áfaegyenleget számos olyan tényező is befolyásolhatja, amiről a hatóságnak nincs tudomása: például a számlák jogszerűsége, alaki, tartalmi követelményei, az áfát befolyásoló számviteli, üzleti döntések az áfa levonásának mértékére és időpontjára vonatkozóan, az áfabevallási tervezetek az adózó elfogadása/módosítása nélkül nem válnak automatikusan véglegessé, ahogy az áfabevallással kapcsolatos felelősség is az adózóknál marad. Ezért egy felelős vállalat nem fogadhatja el látatlanban a kiajánlott adatokat, azokat előbb ellenőriznie kell. Az ellenőrzés annál nehezebb, minél nagyobb a számlaforgalom, minél bonyolultabbak az ügyletek. Előfeltétele, hogy a vállalkozás rendelkezzen a saját rendszerében lekönyvelt, naprakész, végleges adatokkal. Ezután vagy manuálisan, tételről tételre vetik össze minden hónapban a belső adatokat és a NAV tervezetét, vagy a különbségek kiemelésére szoftveres megoldást alkalmaznak.

A másik lehetőség, hogy az e-áfa felületén saját bevallási profilt hoznak majd létre, amelyen beállítják saját, általánosan érvényes céges szabályaikat. Ezt a használat során addig finomíthatják, míg elérik, hogy a hatóság tervezete egybeessen a saját számításaikkal. Ha ez kialakult, akkor azután már valószínűleg elég lesz átfutni, egy-két esetben javítani a hatóság által felkínált tervezetet.

Hogyan használhatják áfa-adminisztrációjuk egyszerűsítésére és tökéletesítésére az e-áfatervezetet a nagyvállalatok?

Először is érdemes számba venni azokat a pontokat, amely a nagyvállalatok számára nehézséget okozhatnak. Az egyik ilyen a számlázási adatok összegyűjtése és a saját számlák határidőben való kiállítása, melyhez hozzátartozik a számlázás formai és tartalmi megfelelőségének biztosítása. Fontos, hogy a számlakiállítás automatizmusai mögött az ügyletek megfelelő áfakezelése is garantálva legyen. Emiatt érdemes a cég tranzakcióinak áfa kezelését rendszeresen, szakértők bevonásával is ellenőriztetni. A másik kritikus terület a könyvelési rendszer naprakésszé tétele, a kimenő és bejövő számlák teljes körű gyors feldolgozásával. Ez utóbbiban is segíthet, ha már magát a könyvelést is automatizálják, felhasználják a NAV-tól letölthető számla adatokat.

Az áfa bevallás elkészítését és a NAV által előkészített bevallási tervezet ellenőrzését is érdemes digitalizálni. Egy speciálisan az áfa-bevallás ellenőrzésére fejlesztett szoftver segítségével ki kell mutatni az eltéréseket a NAV által készített e-áfa bevallási tervezet és a céges adatok között. Ezekről célzottan üzleti döntést kell hozni, és ez alapján már módosítani tudják az e-áfatervezetet.

Lesznek azonban, akik nem ezt az utat választják, továbbra is beadják a saját bevallásukat, de ők is profitálhatnak az új fejlesztésből. Az áfa-bevallástervezet kiajánlásával képet kaphatnak arról, hogy a NAV- testvér mit lát a vállalkozásuk adóügyeiről. Ez segíthet például adószámuk jogosulatlan használatából vagy a rossz áfakezelésből fakadó kockázatok feltárásában, kijavításában, egy esetleges ellenőrzésre való felkészülésben.

VAT’s App – Áfabevallás szoftverrel

Azt tehát látjuk, hogy a nagyvállalatok csak a saját működésükre szabott automatizálással tehetik könnyebbé életüket, fordíthatják javukra az e-áfát. Ebben segíthetnek a LeitnerLeitner áfa digitalizációs szolgáltatásai: például a VAT’s App automatikusan elkészíti az áfabevallást az analitikából, kitölti az M lapokat, bármikor gombnyomásra megmutatja az aktuális áfaegyenleget, és összehasonlíthatja a saját adatokat azzal, amit a NAV lát.

A cikk szerzője a LeitnerLeitner partnere, adószakértő. 

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
szénerőmű