steen_jakobsen
Gazdaság

Itt az ideje leszámolni az átmeneti infláció illúziójával, energiaválságban van a világ

Abba kellene végre hagyni azt a kommunikációt, hogy az infláció emelkedése átmeneti a világban – mondta a Portfolionak adott interjúban Steen Jakobsen. A Saxo Bank markáns véleményéről ismert vezető közgazdásza szerint az elszálló energiaárak lerombolják majd a monetáris politikát, mivel fiskális oldalról további élénkítésre lesz szükség. Magyarország kapcsán megjegyezte, hogy még mindig fennáll annak veszélye, hogy kilépünk az Európai Unióból, viszont a következő évek sok érdekességet tartogathatnak a kontinensen.
A globális inflációs és gazdasági kilátások lesznek az idei Budapest Economic Forum fő témái. Regisztráljon most!

Mi a három legfontosabb globális kockázat a következő egy évben?

Gyakorlatilag az év eleje óta egy inflációs kockázatról beszélhetünk, ez még ma is benne van a három legfontosabb között a világon. Ebből következik a második: a magasabb alapkamatok kockázata, hiszen előbb-utóbb a jegybankoknak is reagálniuk kell a tartósan magas inflációra. A harmadik pedig a közelmúltban mutatkozott meg igazán, bár szintén régóta benne van a közbeszédben: a kínai gazdaság lassulása. Napjainkban az Evergrande ingatlanfejlesztő lehetséges csődje borzolja elsősorban a kedélyeket, de ettől eltekintve is komoly kockázatai lehetnek annak, ha az ázsiai ország gazdasága behúzza a féket.

Ha már az inflációt említette elsőként, a jegybankok továbbra is átmenetinek tartják az áremelkedési dinamika erősödését. Ugyanakkor több területen, például a tengeri szállításoknál vagy a mikrochipeknél egyre inkább tartósnak tűnnek a folyamatok. Mit gondol most a hosszútávú inflációs kilátásokról?

Végre be kellene fejezni azt a kommunikációt, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti.

A jelenlegi fizikai világ túl kicsi ahhoz, hogy az összes politikai projektet megvalósítsák a kormányok és a jegybankok, amit szeretnének. Egyszerre akarnak küzdeni az egyenlőtlenség ellen, biztosítani a zöld átmenetet és fejleszteni az infrastruktúrát.

Még csak szeptember van, de már energiaválságban vagyunk.

A jelenlegi világban sok nyersanyagból hiány van, miközben a munkaerőpiacon sok országban 10 százalék felett van a béremelkedések üteme. Ez strukturális infláció, ami a túl alacsony beruházásból és a túl alacsony termelékenységből fakad.

Két év után tér vissza a Budapest Economic Forum programjába Steen Jakobsen. Hallgassa meg élőben az előadását!

Mit gondol a globális jegybankok monetáris politikájáról? A Fed már késésben van a szigorítással úgy, hogy még a taperinget sem kezdte meg?

Ez jelenleg irreleváns. Az energia elpusztítja a monetáris politikát és arra kényszeríti majd a kormányokat, hogy egyre több fiskális ösztönzést hajtsanak végre azzal, hogy támogatást adnak az energiaárak elviselésére.

Két éve Magyarország is bekerült a Saxo Bank meghökkentő előrejelzései közé azzal, hogy reális veszélyként azonosították az Európai Unióból való kilépésünket. Hogy látja most ennek esélyét?

Szerintem ebben a kérdésben nagyjából ugyanott tartunk, ahol két éve. A következő időszakban fontos lesz Európa jövője szempontjából a német kormányalakítási törekvések kimenetele, illetve annak következményei, valamint a globális védelmi politika alakulása az amerikaiak afganisztáni kivonulása után.

Magyarország esetében továbbra is fennáll a kilépés veszélye az európai alapértékek megsértése miatt, ugyanakkor a következő néhány év tartogathat érdekességeket.

Jakobsen Steen
Saxo Bank, vezető közgazdász, befektetési igazgató
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely
Tovább
Steen Jakobsen 2000-ben csatlakozott a Saxo Bankhoz, 2009 óta vezető közgazdász és befektetési igazgató. Fő területe az eszközallokációs stratégiák kidolgozása, átfogó makrogazdasági és politikai hely Tovább

Mik lehetnek a legnagyobb kockázatok Magyarország számára a következő hónapokban? A globális kockázatok közül melyik érinthet minket a leginkább?

A külső kockázatok közül az inflációt, illetve az energiahiányt emelném ki, emellett Magyarország számára fontos lehet a közös európai fellépés igényének ismételt felerősödése.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina