Nagyot fordulhat a forint, de van egyvalami, ami a padlóra küldené
Gazdaság

Nagyot fordulhat a forint, de van egyvalami, ami a padlóra küldené

Portfolio
Alapesetben optimisták vagyunk a forint és a Magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban, azonban vannak komoly kockázatok, melyek keresztülhúzhatják az erősödést – mondta a Portfolionak adott interjúban Marek Drimal. A Societé Generale (SocGen) Kelet-Közép-Európával foglalkozó elemzője a potenciális kockázatokról is beszélt, két héten belül pedig szóban is megosztja velünk véleményét a Budapest Economic Forumon.
A magyar gazdaság és a forint kilátásai is szóba kerülnek október 19-én a Portfolio konferenciáján. Regisztráljon még ma!

Portfolio: Milyennek látja a magyar gazdaság kilátásait jelenleg? Mi lehet a legnagyobb kockázat a következő egy évben?

Marek Drimal: Egész optimisták vagyunk most a magyar gazdasággal és a forinttal kapcsolatban is. A kimagasló gazdasági növekedés 2022-ben is folytatódhat elsősorban a belső fogyasztásnak köszönhetően. A termelési oldalon az ipar kapacitásnövekedése hajthatja az exportot és növelheti a termelékenységet. A fiskális politika továbbra is támogató maradhat, viszont arra számítunk, hogy az MNB folytatja a monetáris kondíciók szigorítását. Az alacsony munkanélküliség és az intenzív bérnövekedés várhatóan növeli majd az árnyomást, elsősorban a szolgáltatások, például a vendéglátás területén.

A kockázatok közül most a külső tényezőket, elsősorban a globális kilábalás ütemét, a kínai gazdaság lassulását, illetve a tartós beszállítói fennakadásokat emelném ki. Belső oldalon a kockázatok elsősorban az inflációhoz kapcsolódnak, ha az inflációs kilátások nem lesznek horgonyzottak, illetve komoly meglepetések lesznek az áremelkedében, akkor az MNB akár a vártnál is agresszívebb szigorításról is dönthet.

Mik a legfontosabb kockázatok a kelet-közép-európai régió számára?

Rövid- és középtávon a koronavírus-járvány, illetve az európai és globális gazdasági ciklusok alakulása.

A régió országaiban még mindig viszonylag alacsony az átoltottsági arány, ami sérülékennyé teszi őket a járvány esetleges újabb hullámaival szemben, különösen ha még agresszívebb variánsok jelennek meg.

Emellett Kína lassulása is kockázatot jelent a régió számára a német kereskedelmi kapcsolatokon keresztül.

Hosszabb távon Kelet-Közép-Európa gazdaságai elsősorban a gazdaság átalakulásának kockázatával néznek szembe, a magasabb hozzáadott értékű szektorok felé kellene fordulniuk, hogy folytathassák a felzárkózást Nyugat-Európához. Ez pedig nehézségeket okozhat, főleg úgy, hogy egyre több az olyan politikai tendencia, ami eltér a nyugat-európai mainstream vonulattól. Szintén hosszútávú kockázat a demográfia, a lakosság elöregedése, ami a gazdasági és pénzügyi fenntarthatóságot veszélyezteti.

Drimal Marek
Societe Generale Corporate and Investment Banking (SGCIB), stratéga, EMEA
Marek Drimal a feltörekvő piacokért felelős csapat stratégája a Societé Generale-nál, elsősorban a helyi devizák, a kamatok és a kötvénypiac a szakterületei a CEEMEA-régióban. Korábban hét évig dolgoz
Tovább
Marek Drimal a feltörekvő piacokért felelős csapat stratégája a Societé Generale-nál, elsősorban a helyi devizák, a kamatok és a kötvénypiac a szakterületei a CEEMEA-régióban. Korábban hét évig dolgoz Tovább

Az utóbbi hónapokban világszerte emelkedésnek indult az infláció. Milyen hatása lehet ennek a régiónkra?

Az inflációt illetően Kelet-Közép-Európa egy tökéletes vihar kellős közepén van.

A jelenlegi inflációs nyomás elsősorban külső tényezők eredménye, mint az energia- és üzemanyagárak, a szállítási költségek vagy az élelmiszerárak, ugyanakkor véleményünk szerint az emelkedés nem átmeneti lesz a régióban. Ennek oka a feszes munkaerőpiac, ami a járvány előtt már tapasztalható volt, most pedig kezd visszatérni. Ez pedig a GDP visszapattanásával és a monetáris és fiskális politikák lazaságával tartós inflációs nyomást eredményez.

Szerintünk ez a folyamat egészen addig fennmaradhat, amíg a Fed szigorítása véget nem vet a jelenlegi globális gazdasági ciklusnak, vagy nem jön valamilyen rendkívüli esemény, például egy pénzügyi válság.

Mit gondola a magyar kormány és az Európai Bizottság újból felerősödő vitájáról?

Azt gondoljuk, hogy ez nem érinti majd jelentősen a magyar piacot jelenlegi állás szerint. Ha nem durvul tovább a vita, akkor a külföldi befektetők ismét a jegybank monetáris politikájára, a gazdasági trendekre és a külső tényezőkre figyelhetnek majd.

Ha viszont hirtelen még inkább megromlik a viszony a kormány és az EU között, az a piaci hangulatban is elbizonytalanodást hozhat, főleg a forint piacán.

Reális veszély belátható időn belül, hogy Magyarország kilép az EU-ból?

Az alapfeltevésünk az, hogy Magyarország az Európai Unió tagja marad. Ráadásul most a Brexit példáján látjuk, milyen súlyos gazdasági és pénzügyi költségei vannak a kilépésnek, ez figyelmeztető lehet Magyarország számára is, mely még szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat ápol az EU tagjaival.

A magyar gazdaságpolitika irányítói mellett hazai és nemzetközi elemzőkkel vitatjuk meg a gazdasági kilátásokat és a vállalati finanszírozás aktualitásait. Regisztráljon a Budapest Economic Forumra!

Mit gondol most a forint kilátásairól?

Az év végéig 350-355 körül ingadozhat a magyar deviza az euróval szemben, a piaci kamatokat az MNB szigorítása befolyásolhatja, míg a hangulatot a járvány esetleges negíedik hulláma ronthatja. 2022-ben aztán a forint fokozatosan erősödhet a további kamatemelésekkel és az erőteljes gazdasági növekedéssel párhuzamosan. Az MNB visszatérése az orthodox eszközökhöz és korai szigorítása akár az elmúlt évek fokozatosan gyengülő trendjét is megordíthatja a forint piacán.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
pfizer vakcina oltás