Ez a nap is eljött: már a raktárban is okoseszközök dolgoznak
Gazdaság

Ez a nap is eljött: már a raktárban is okoseszközök dolgoznak

Portfolio
Öt különböző telephelyen mintegy 400 targoncát és 600 vezetőjét kezeli az a rendszer, amelyet a T-Systems szállított a Waberer’s részére, és amelytől a beruházó a hatékonyság javulását várja. A rendszerben működő okostargoncák rögzítik és egy szoftvernek továbbítják a futásteljesítményükről, műszaki állapotukról felvett adatokat, amelyek összesítéséből a döntéshozók a flotta kihasználtság-növekedését eredményező következtetéseket vonhatnak le.

Érdemi, várhatóan 5-10 százalékos kihasználtság-növekedést várható attól a projekttől, amelynek keretében a T-Systems valósidejű monitorozást tesz lehetővé a Waberer’s Csoport targoncaflottájának esetében. A T-Systems egy kész, kiforrott megoldással jelent meg a vállalatnál, melynek kialakításában partnere a Pozi Development Kft. volt.

Az okostargoncák működtetésével a korábbiaknál sokkal részletesebben láthatók a logisztikai vállalat targoncákat érintő szegmensében jelentkező tartalékok.

Ilyenek például a gépek futásteljesítménye illetve állásideje, valamint annak okai is. A kapott adatokból olyan következtetéseket tud leszűrni a menedzsment, amelyek révén a munka hatékonyabb szervezésével növelhető a targoncaflotta kihasználtsága, így összességében a raktárakban végzett munka eredményessége.

Közel négyszáz gépet felügyelnek

A Waberer’s Csoport Magyarország piacvezető logisztikai cégeként öt telephelyen mintegy 400 targoncát működtet, amelyeket összesen 600 targoncavezető vezet.

Bonyolítja az összképet, hogy a járműpark háromféle gyártó 16 féle targoncájából áll.

A terület felelős vezetőjének a működtetés biztosításán túl valós idejű telematikai adatokra van szüksége a futásidőről, az óhatatlanul adódó meghibásodásokról, az esetleges balesetekről, valamint arról, hogy melyik telephelyen van egy adott gép, és egy adott helyszínen hány gép fogható munkára éppen.

Büki Balázs, a Waberer’s Csoport flottamenedzsere ezekkel a problémákkal szembesült, amikor egy olyan kész megoldást keresett, amivel a Waberer’s heterogén targoncaparkját menedzselni tudja. A kérdésfelvetés korántsem általános a logisztikai iparágon belül, hiszen amíg a kamion-üzemeltetésben teljesen természetes, hogy a vontató, és sok esetben a pótkocsi is fel van szerelve valamilyen telematikai okoseszközzel, addig a raktárakban használt targoncákra ez gyakran nem igaz.

Waberers targoncák

Minden raktárban jellemző a heterogén flotta használata, típusonként és gyártónként is többféle targoncát használunk azonos területeken – mondta el a Portfolio-nak Büki Balázs. Hozzátette: az igény megfogalmazásánál, a kiírás során fontos volt, hogy az eszköz magától gyűjtse az adatokat, ne kelljen a géppel kommunikálnia. Így kiküszöböltük a heterogén flottából adódó problémát, vagyis bármely típusú géppel egyaránt hatékonyan dolgozhatunk.

Éppen a többféle targoncatípus indokolta azt, hogy gyártófüggetlen megoldást alkalmazzunk, amely rövid idő alatt költséghatékony, és könnyen testreszabható monitoring rendszer üzembe állítását teszi lehetővé.

Hatékonysági tartalék a raktárban

A hatékonyság kérdése azért is kulcsfontosságú ezen a területen, mert a raktárlogisztika – bár nem tartozik a gyakran emlegetett kiadások közé – összességében nem olcsó tevékenység. Egy-egy targonca beszerzési ára több millió forintot tesz ki, egy ekkora flotta javítási és karbantartási költsége pedig 170-180 millió forint körül mozog évente. Az egyre emelkedő energia- és üzemanyagárak  mellett jelentős ütemben nővekednek a bérköltségek is évről évre.

A targoncák kihasználtságának menedzselésében ezért komoly tartalék van, megfelelően végezve hatékony költségcsökkentő tétel lehet az, ha egy-egy piaci szereplő modern és jól beállított rendszert üzemeltet.

„A beruházás célja az volt, hogy minél kevesebbet álljanak a gépek, mindig optimálisan osszuk el a munkát, és minden feladatra azonnal rendelkezésre álljon a kellő számú gép és vezető” – mondta el a flottamenedzser.

Valós idejű adatok

Ennek érdekében a megrendelő Waberer’s Csoport elvárása az volt, hogy egységes, valós-idejű képet kapjon a járművek kihasználtságáról, fogyasztásáról, műszaki állapotáról, valamint az általuk megtett útról. Ezekről korábban nem voltak értékelhető, friss adatok. Fontos szempont volt a jogosultság-kezelés kérdése is, vagyis annak dokumentálása és tényleges alkalmazása, hogy ki vezetheti az adott eszközt. A fejlesztésnek lehetővé kellett tennie azt is, hogy a flottamenedzser egységes dashboard-on lássa a kapott adatokat és riportokat, elemzéseket is kaphasson a rendszertől, amelyekre aztán a munkaszervezési döntéseit alapozhatja. Végül pedig fontos elvárás volt az is, hogy lehetőség nyíljon a rendszer továbbfejlesztésére, összekapcsolásra a HR-modullal, valamint az áruazonosítást, munkavédelmet szolgáló rendszerekkel.

A T-Systems által „felokosított” targoncák nem csupán rögzítik a munka során keletkező adatokat, hanem aktívan továbbítják is azt az Azure felhőszolgáltatáson futómenedzsment-rendszernek.

Az eszközök döntő többsége, mintegy 80 százaléka wifi-n keresztül kommunikál, a többi pedig lefedettség híján GSM hálózaton. Nagy előnye a moduláris okostargonca megoldásnak, hogy ha az intelligens dobozok valamilyen oknál fogva nincsenek kapcsolatban a hálózattal, ez esetben 24 órán át tárolják az adatokat. Az adatmennyiség hozzávetőleg 20 MB-ot tesz ki gépenként, naponta.

Alapvető cél volt a projekt megvalósításában az is, hogy a gyorsan változó technológiai környezetben folyamatosan a megújuló rendszerekhez lehessen igazítani a meglévő szisztémát, vagyis jövőálló megoldást keresett a megrendelő. A rendszer ennek is megfelel, a későbbiekben akár az önvezető targoncákra is kiterjeszthető a jelenleg a tesztelési fázison átesett, így működését megkezdő megoldás.

A cikk megjelenését a T-Systems Magyarország Zrt. támogatta

Fotó: Getty Images, Waberer's

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
standard and poors s&p hitelminősítő