Az egész világnak szállít speciális gumitermékeket egy magyar cég
Gazdaság

Az egész világnak szállít speciális gumitermékeket egy magyar cég

Portfolio
Az iparszervezői egyetemi diploma kézhezvétele után gyakornokként, afféle „mindenesként” kezdte a munkát Csikós Bors az édesapja és annak társa által 1994-ben alapított Meta-Vulk Kft-ben. Az egyetlen faxgéppel indult kereskedelmi társaság mára a világ számos országába szállít ipari gumitermékeket, amelyek megtalálhatók – többek között – a járműipar, a háztartási- és a nehézipar, a gép- és építőipar, az űr- és hadiipar, a légi, a tengeri, a közúti, a vasúti közlekedés és szállítás, a bányaipar szektoraiban.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

„Édesapám alapította a céget egy kollégájával, miután az akkori munkahelyük megszűnt” – mondta el Csikós Bors, a Meta-Vulk Kft. ügyvezető igazgatója. A 90-es évek elején az eredetileg tanár végzettségű édesapjának egyik ismerőse szólt, hogy egy gumitermékeket gyártó cég nyelveket beszélő külkereskedőt keres. A „T.E.” gumiipari üzem már akkor exportált, de értékesítésének több mint 90 százalékát a belföldi forgalom tette ki, és fejleszteni, bővíteni akartak. „Apám külkereskedelmi vezetőként került a céghez. A vállalat azonban egyik napról a másikra megszűnt, és a fővárosi kereskedelmi irodában dolgozó édesapám és a főmérnök nehéz helyzetbe kerültek.

Viszont éppen azáltal, hogy a cég megszűnt, adódott a lehetőség, hiszen valakinek ki kell szolgálni a korábbi vevőkört.

Az elgondolás jónak bizonyult, ráadásul az akkor kiépített kapcsolatok is tartósnak bizonyultak. „Így épült fel az a bázis, amelyen ma is tevékenykedünk. Jelenleg 20 beszállítónk van, ebből nyolccal azóta, vagyis a kilencvenes évek közepe óta dolgozunk együtt.”

A cég 1994 augusztusában indult, klasszikus, rendszerváltás utáni történetként. A vállalkozást az otthonuk, tulajdonképpen a szülői hálószoba egyik sarkában álló használt fénymásoló és egy fax készülék jelentette. „A garázsban felállított polcokra érkezett be minden pénteken az áru, majd innen indult útjára szerte a világba. Mivel akkor még építkeztünk, talicskával (télen szánkón) hordtuk ki-be az árut.”

A mai szemmel nézve merész vállalkozást segítette az is, hogy akkoriban másként működött a világgazdaság, nem voltak olyan erősek a ma már meghatározó ázsiai beszállítók.

A „T.E.” partnerei hirtelen áru nélkül maradtak, és elsősorban Európában igyekeztek új forrásokat találni. Ahogy a frissen létrejött Meta-Vulknak, úgy a nyugat-európai partnereknek is érdekükben állt az együttműködés, ezért kellő türelemmel várták ki az első hetek, hónapok építkező folyamatát. A Meta-Vulk igyekezett mielőbb kiépíteni a megbízható beszállítói hálózatot, amely az igényeknek megfelelő széles termékpalettát tudja biztosítani a vevőknek. Külön-külön kellett olyan szereplőkkel megállapodni, akik az egyes termékkategóriákat szállítani tudták. „Ez nem volt egyszerű munka, hiszen egyikük csak présvulkanizált terméket gyártott, a másik csak extrudált profilokat, a harmadik nagy sorozatú gumibakokat, ütközőket és így tovább. Mindez akkoriban internet, adatbázisok és GPS nélkül nem volt könnyű, de sikerült megtalálni minden feladatra a megfelelő partnert.”

A Meta-Vulk azóta is klasszikus kereskedelmi cég, gyártási tevékenységet nem folytat.

„Mára már elmondhatjuk, hogy 27 éve ugyanazzal a gyártói háttérrel gyártatjuk a termékeket. A MV közvetve mintegy 450 embernek ad folyamatosan munkát.” A Meta-Vulk és partnerei a hosszú távú fejlődést tekintve is gyümölcsöző kapcsolatot építettek ki, együtt tettek meg jelentős lépéseket, ahogy mondani szokás, húzták egymást előre az évek során.

A vállalkozás sokáig egy bérelt budapesti lakásban működött. „Igazi partnerforgalom nem létezett, mert csak külföldi partnereink voltak, és ha Magyarországra jöttek, akkor a beszállítókat látogatták meg a közreműködésünkkel.”

Meta-Vulk adatok

A családi cégbe lassan belenövő Csikós Bors eleinte csak kívülről látta a tevékenységet. „Akkor még nem folytam bele a munkába, csak láttam, hogy egyre hosszabbak a munkanapok. 1998-ban kerültem a céghez, akkor javasoltam apámnak, hogy indítsuk el a belkereskedelmet, nézzük meg, hogy milyen lehetőség van ebben. Egy évig gyakornoki munkát végeztem, rendszeresen meglátogattam a beszállítókat, többnyire lóti-futi munkát végeztem. Ezáltal viszont rengeteget tanultam a vállalkozásról, minden területet, minden munkafolyamatot közelről láttam. Családi vállalkozás révén, rengeteg támogatást kaptam az édesapámtól ekkor is, és a későbbiekben is.

Szabad kezet kaptam, csak az volt a feltétel, hogy működjön minden.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy rengeteg olyan tudást és értéket kaptam, amelynek a célja mindig az volt, hogy biztos lábakon álljon a vállalkozás. Kialakult a belkereskedelemi hálózat, ez zajlott mindaddig, amíg 12 évvel ezelőtt édesapám társa nyugdíjba nem ment. Apám kivásárolta a részét, és én ajándékba megkaptam a cég felét, onnantól vagyok 50 százalékos tulajdonosa a Cégnek.”

A vállalat már-már csaknem 30 ezer darabos termékportfóliót kínál partnereinek több száz kategóriában, vagyis kifejezetten széles termékkörrel vannak jelen a piacon. A legkiemelkedőbb termékkategóriát a rezgéscsillapítók, ütközők, géplábak jelentik, amelyekből hetente csaknem 400 ezer darabot exportálnak. Működésében a kivitel a döntő, jellemzően Nyugat- és Észak-Európa jelentik a legfontosabb célpontokat.

Ők teszik ki a partnerek 80 százalékát, de havi rendszerességgel szállítunk Észak-Amerikába, a Közel-Keletre, Ázsiába és Ausztráliába is.

A kereskedelmi, szervező tevékenység miatt másfajta beruházásokat hajtunk végre, mint egy termelőüzem. Minden finanszírozás megoldható volt saját erőből, a cég sosem vett fel hitelt, még a székház és raktárközpont építésére, az anyagmozgató, csomagoló gépek beszerzésére, az informatikai háttér kiépítésére se. A legfontosabb marketingtevékenység a Meta-Vulk életében az évi 3-4 jelentős nemzetközi szakmai kiállításon való megjelenés, amelyek új vevők megszerzésére mellett jó alkalmat teremtenek a régi partnerekkel történő személyes találkozókra is.

„A pandémia egyszerre volt jó és rossz hatással működésünkre: az ázsiai források befagyása miatt megnövekedett az európai gyártású termékek iránti kereslet, 35-40%-kal nőtt 2020 óta a forgalmunk. Ugyanakkor, az alapanyag beszerzési nehézségek, a termelőüzemekben a vírus okozta megbetegedések miatti kiesések nagy kihívások elé állították a gyártóinkat, amelyeknek példás gyorsasággal és hatékonysággal feleltek meg.”

Címlapkép: BÉT50

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
federal reserve, fomc, dollár, dollár kötvény