Egyre több magyar fektet ingatlanba Ausztriában: mennyit hoz egy tiroli apartman?
Gazdaság

Egyre több magyar fektet ingatlanba Ausztriában: mennyit hoz egy tiroli apartman?

Portfolio
A külföldi ingatlanvásárlás egyre népszerűbb a magyarok körében is, elsősorban nem szabadidős, lakhatási, sokkal inkább befektetési célból. Például egy tiroli ingatlan is lehet egy tudatos és tehetős befektető portfóliójának kiemelt eleme, hiszen mindazok számára, akik távolabbra látnak a befektetési alapok, állampapírok és részvények világán, egy-egy ilyen beruházás jó lehetőségeket jelenthet az értékállóság, a bevételek és diverzifikáció szempontjából is. A megvásárolt apartmanokat ráadásul profi cégek – százalékért cserébe - egész évben kiadják a turistáknak, vagyis a magyar tulajdonos stabil és érdemi euróbevételre is szert tesz az ingatlanon túl – a családi nyaralás inkább csak bónusz a konstrukcióban. A Tirol Real Estate Büro, az osztrák tartomány egyik ingatlanfejlesztő és -értékesítő cége a Portfolionak beszámolt az árakról, a várható bevételekről és néhány fontos tudnivalóról is.

A cikk megjelenését a Tirol Real Estate Büro támogatta

A hazai befektetési közeg egyik sajátos, még nem igazán elterjedt, de egyre inkább a köztudatba kerülő formája a külföldi ingatlanok vásárlása. A megoldás előnyei nyilvánvalóak befektetői szempontból:

a jó lokációjú ingatlan értékálló, sőt, idővel növeli az értékét, a teljes portfolión belül színes, érdekes tételt jelent, jól szolgálja a diverzifikációt.

A turisztikailag jó helyen lévő ingatlanok ráadásul a befektetési szempontokon túl is szerepet játszhatnak egy család életében, hiszen egy-egy tengerparti nyaraló vagy hegyvidéki ház állandó szabadidős lehetőséget is biztosít a tulajdonosoknak.

Persze jogos ellenérzések is akadnak. A külföldi ingatlanvásárlásoktól sokakat nem csupán azok magas ára riaszt el, hanem a helyismeret hiánya is. Bár az Európai Unióban a jogrendszer nagymértékben harmonizált, az idegen nyelven íródott szerződések, az adott esetben ismeretlen helyi szabályozások, végső soron a nyelvismeret hiánya, és a szakszerű, megbízható tanácsadók fellelésének nehézségei miatt még a vagyonos magyarok sem vágnak bele gyakran ilyen tranzakciókba.

Szakosodott cégek segítenek

A helyzet azonban változik, mindazok a tanácsadó, közvetítő cégek, amelyek biztos kézzel vezetik végig a befektetőt az ingatlankeresés és -vásárlás teljes folyamatán, sikerrel szólították meg az elmúlt években azokat, akik távolabbra akartak tekinteni a befektetési alapok, állampapírok, budapesti lakások és részvények világán. Ha valakiben az elhatározás megvan, és a megfelelő tőke is rendelkezésre áll, akkor is rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen földrajzi térségekben gondolkodjon.

Alapvetően olyan térségekben érdemes gondolkodni, ahol a bevételek nem szezonálisak, hanem egész évben jelentkeznek. Ez ugyanis lényegesen jobb megtérülést és több lehetőséget jelent a befektetőnek, mintha egy rövid ideig tartó nyári, vagy kizárólag téli szezonra alapozna

– mondta el Claudia Weisseisen, a Tirol Real Estate Büro ingatlantanácsadója. A tiroli ingatlanokra specializálódott osztrák cég képviselője szerint Tirol népszerűsége ilyen szempontból érthető, hiszen a téli síszezonon kívül is számos lehetőséget tartogat ez a vidék turisztikai szempontból. „Tirol egész évben nagyon népszerű, és a téli síelés mellett minden időszakban fontos úticél a túrázóknak, a kerékpárosoknak, a hegymászóknak, a falusi turizmus vagy a lokális gasztronómia iránt érdeklődőknek.”

Tirol Real Estate Büro Apartman Ausztria

Egész Európa kedveli

Ilyen értelemben Tirol európai szinten is kiemelkedő előnyöket tartogat, hiszen még a legdélebbi tengerparti nyaralóhelyek sem tudnak egész évben turistákat vonzani, míg az osztrák tartomány erre minden évszakban képes.

A térség ráadásul jól megközelíthető, hiszen a közelben van a müncheni, az innsbrucki és a salzburgi repülőtér.

Magyaroknak ezek közül München jelenthet közvetlen légi kapcsolatot, de Tirol egyébként autóval sincs vállalhatatlanul messze Magyarországtól. A tartomány más népek körében is kifejezetten felkapott terület, németek, csehek, lengyelek, franciák, olaszok és természetesen más népek is egész évben látogatják – közülük pedig egyre többen vásárolnak ingatlant is.

Komoly négyzetméterárak

Nem véletlen, hogy a tiroli turizmus régóta népszerű és ez meglátszik az árakon is.

A tartomány ingatlanárai az osztrák színvonalhoz mérten is nagyon magasak.

Például a közeli, főleg a téli síszezonra koncentráló, az év más szakában kevésbé frekventált Stájerországban is lényegesen alacsonyabbak az árak – jegyezte meg Claudia Weisseisen. A drága ingatlanok Tirolban azonban valóban egész éves kihasználtságot és így lényegesen jobb megtérülést jelentenek a befektetőknek.

Az ingatlantanácsadó példát is hoz: a magyarok által is viszonylag ismert Kitzbühelben épülő apartman-komplexumban, a Kitzbühel Suites-ban a legkisebb, több mint 40 négyzetméteres lakás 400 ezer, míg a legnagyobb, 100 négyzetméternél nagyobb darab 1,2 millió euróba kerül.

A tiroli négyzetméterárakat tekintve ez hozzávetőleg irányadónak tekinthető: errefelé 8-9 ezer euró a tipikus négyzetméterár.

Ez persze mutat némi szórást, az elhelyezkedés, az ingatlan színvonala és egyéb tényezők, például a megközelíthetőség, panoráma és hasonlók miatt.

Ezért cserébe viszont már a legkisebb apartman is kiadható átlagosan napi 160 euró körüli összegért, amely egy aránylag könnyedén teljesíthető évi 180-190 napnyi foglalást alapul véve hozzávetőleg 30 ezer eurós bevételt jelent a tulajdonosnak.

Intézik a kiadást helyettünk

Persze ilyenkor adódik a kérdés, hogy egy magyar befektető hogyan intézze a tiroli szálláskiadást, de természetesen erre szakosodott, professzionális cégek sora tud segíteni ebben. Claudia Weisseisen a Portfolio-nak elmondta: az ő cégük az ingatlanfejlesztésben és az értékesítésben érdekelt, de azok hasznosítására is tudnak cégeket ajánlani a befektetőknek.

A tipikus honorárium 25 százalék, vagyis a szálláskiadás bevételéből ennyit kér egy turisztikai vállalkozás – ezért cserébe viszont mindent intéznek a kiajánlástól a vendégek fogadásán át a takarításig.

A befektető természetesen maga is pihenhet a saját ingatlanában, igaz, a hasznosító turisztikai cégeknek ez bevételkiesést jelent, így általában szerződésben szabályozzák az, hogy a kezelésükben lévő apartmanokban mennyit lehetnek egy évben a tulajdonosok. Ennek feltételei az érintett ingatlanhasznosító cégektől függ, általában évente hat hetet minden további nélkül ingyen tölthetnek el a befektetők a szóban forgó apartmanjaikban. Olyan megoldás is akad, amikor a szerződés szerint a tulajdonosnak is foglalnia kell a szállást, ilyenkor azonban érdemi kedvezményt, 30-70 százalékos diszkontot kap a foglalásból.

Néhány feltétel

Az így értékesített és hasznosított tiroli ingatlanok tehát ha megkötésekkel is, de a befektetőnek is pihenést jelenthetnek.

A megkötések oka pedig elsősorban az, hogy ezek az apartmanok alapvetően a befektetésről szólnak a tulajdonosoknak és a megbízásról az ingatlanhasznosító cégeknek.

A befektetők ezt el is fogadják, évi hat hétnél többet egyébként is ritkán tud valaki külföldön pihenni, hiszen még a vagyonos embereket is az otthonukhoz köti a munkájuk.

Felmerülhet persze az is, hogy az aktív életszakasz befejeztével valaki a befektetésnek vásárolt ingatlanba költözik, a nyugdíjas éveit pedig egy ilyen helyen tervezi eltölteni. Ennek szintén vannak korlátai, amelyeket Claudia Weisseisen is igyekezett hangsúlyozni: az osztrák szabályozás szerint ezek az apartmanok nyaralóingatlanok, amelyek tartós, életvitelszerű használatra nem alkalmasak.

Ezzel együtt a befektetések egyik egyre inkább köztudatba kerülő területe a külföldi ingatlanok vásárlása, amely nem csupán értékálló tőkét, folyamatos, stabil bevételt, hanem egyben eszközosztályok és országok közötti diverzifikációt is jelent a tudatos és nem utolsósorban tehetős befektetőknek.

A cikk megjelenését a Tirol Real Estate Büro támogatta

Fotó: Tirol Real Estate Büro / Cristoph Noesig

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
naperomu farm napelem park