16 millió eurót kap Magyarország az ukrán gabonaimport miatt
Gazdaság

16 millió eurót kap Magyarország az ukrán gabonaimport miatt

Portfolio
15,93 millió eurót kaphatnak a magyar gazdák abból a 100 millióból, amit Kelet-Európai tagállamoknak juttat Brüsszel azért, hogy kompenzálja a Ukrajnával határos tagállamokban a terményimport okozta problémákat. Ezzel párhuzamosan az érintett országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy feloldják az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra, valamint minden más termékre vonatkozó egyoldalú intézkedéseiket.

A Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával április 28-án kötött megállapodást követően az Európai Bizottság ma előterjesztette a tagállamok képviselőinek a 100 millió eurós támogatási intézkedésre vonatkozó javaslatát – közölte a Bizottság.

Ezt az összeget, amelyet a 2023-as mezőgazdasági tartalékból vonnak le, az említett öt frontország gabonaféléket és olajos magvakat termesztő mezőgazdasági termelői kapják.

A közlemény hozzáteszi: a támogatás segíteni fogja az Ukrajnával határos tagállamokat abban, hogy részben kompenzálják az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalából eredő logisztikai szűk keresztmetszetekkel kapcsolatos problémákat.

Ezzel párhuzamosan Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kötelezettséget vállalt arra, hogy feloldja az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra, valamint minden más termékre vonatkozó egyoldalú intézkedéseit.

Így osztják el a pénzt

A Bizottság javaslata szerint Bulgáriának 9,77 millió eurót, Magyarországnak 15,93 millió eurót, Lengyelországnak 39,33 millió eurót, Romániának 29,73 millió eurót, Szlovákiának pedig 5,24 millió eurót különítenének el.

Az öt ország ezt az uniós támogatást 200 százalékig kiegészítheti nemzeti forrásokkal, amely összesen 300 millió eurós pénzügyi támogatást jelentene az érintett mezőgazdasági termelőknek. Az elosztás figyelembe veszi az egyes érintett országok súlyát az Unió mezőgazdasági ágazatában a KAP közvetlen kifizetéseinek összege alapján, valamint az ukrán gabona- és olajosmag-behozatal relatív növekedését az adott tagállamokba.

A tagállamoknak még rá kell bólintaniuk

A Bizottság javaslatának részleteit a mezőgazdasági piacok közös szervezésével foglalkozó ad hoc bizottság ülésén vitatták meg a tagállamok képviselőivel.

A következő bizottsági ülésen valamennyi tagállam szavazni fog a javaslatról.

Ha a tagállamok jóváhagyják az intézkedést, a Bizottság elfogadja azt. Ezt követően az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdetésre kerül, és a kihirdetést követő napon hatályba lép, így az öt érintett tagállam késedelem nélkül végre tudja hajtani.

Az öt tagállam hatóságai a támogatást az érintett területeken gabonaféléket és olajos magvakat termesztő mezőgazdasági termelők között osztják szét, figyelembe véve nehézségeik és gazdasági káraik mértékét, és biztosítva, hogy a pénzügyi támogatás végső kedvezményezettjei ők legyenek.

A kifizetéseket 2023. szeptember 30-ig kell teljesíteni. Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának értesítenie kell a Bizottságot az intézkedés végrehajtásának részleteiről, nevezetesen a támogatás kiszámításához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról, annak értékeléséről, valamint a versenytorzulás és a túlkompenzáció elkerülése érdekében hozott intézkedésekről – teszik hozzá.

Június 5-ig kivételes tilalom

Az Európai Bizottság ehhez kapcsolódva tegnap kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó korlátozott számú termék behozatalára vonatkozóan az autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendelet kivételes védintézkedése alapján. Ezekre az intézkedésekre az öt tagállamban tapasztalt súlyos logisztikai szűk keresztmetszetek miatti rendkívüli körülmények miatt van szükség.

Az intézkedések csak négy Ukrajnából származó mezőgazdasági termékre - búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - vonatkoznak.

Az intézkedések célja, hogy enyhítsék ezen termékekkel kapcsolatos logisztikai szűk keresztmetszeteket Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba, és 2023. június 5-ig tartanak.

A Bizottság kinyilvánította: készen áll arra, hogy a jelenlegi autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendelet 2023. június 5-i lejárta után újra megelőző intézkedéseket vezessen be, amíg a rendkívüli helyzet fennáll. A témában szerdán tartott sajtó-háttérbeszélgetésen elhangzott: várhatóan június ötödike után is tovább folytatódhat ez az intézkedés, a helyzettől függően.

A többi tagállamba mehet az ukrán áru

Ezen időszak alatt az Ukrajnából származó búza, kukorica, repcemag és napraforgómag továbbra is szabad forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az öt frontországot: Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A termékek továbbra is az említett öt tagállamon belül, illetve ezen öt tagállamon keresztül, egységes vámáru-átmenő eljárás keretében közlekedhetnek, vagy az EU-n kívüli országba vagy területre szállíthatók.

Fotó: Getty Images

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korminfo 04-25