Generációváltás előtt: mihez kezdjünk a sok munkával felépített vagyonnal?
Gazdaság

Generációváltás előtt: mihez kezdjünk a sok munkával felépített vagyonnal?

Portfolio
Mára Magyarországon is kialakult az a gazdasági helyzet, hogy érdemes átgondolt és hosszú távú struktúrákat kialakítani és fenntartani a magánszektorban lévő jelentős vagyonok kezelésére, ráadásul a generációváltás nyomása miatt egyre aktuálisabb ez a kérdés. Szerencsére van több ismert nemzetközi példa a helyzet jó kezelésére. Az egyik legátfogóbb szolgáltatás lehet ezen a téren a családi vagyonkezelés, amely biztosítja az ügyfél vagyonának gyarapítását olyan módon, hogy az ezzel kapcsolatos operatív döntésekbe – a szükséges mértékben – bevonja a családtagokat, a következő generációt is. A megoldás révén nem csupán a fiatalabb nemzedék öröklése, és anyagi biztonsága szavatolható, hanem sikerrel alakítható ki bennük a hozzáértő és felelős magatartás is. Sőt: az ügyfélnek járó kiemelt kedvezményekből ők is részesülhetnek.

A gazdasági fejlődés miatt Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik a családi vagyonkezelés, amelyet már évszázadok óta sikeresen alkalmaznak a nyugati, elsősorban az angolszász országokban.

Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy egy ügyfél és családja – az igényeknek megfelelően az egyes családtagokat a szükséges mértékig bevonva - hosszú távon gyarapíthassa a megszerzett javakat.

Ennek köszönhetően a vagyontárgyakat nem veszélyezteti az üzleti életben tapasztalatlan, esetleg felelőtlen örökösök pazarlása, hanem annak értéke növekszik és átörökíthetővé válik a következő generációk számára.

Sikeres nemzetközi példák

Ha olyan fejlett társadalmakat keresünk, amelyeket nem szakítottak meg rendszerváltások vagy közvetlen háborúk, akkor többek közt az Amerikai Egyesült Államok, Svájc vagy az Egyesült Királyság az említendő példák. Ezekben az országokban már hosszú ideje épül a piacgazdaság, és az elmúlt száz évben sem államosítások, sem éles politikai változások, sem háborúk nem akadályozták meg ezt a gazdasági fejlődést. Ezekben a jogrendszerekben, ahol a vagyon több generáción keresztül öröklődhetett, már évszázadokkal ezelőtt foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

A történelmi sajátosságokból fakadóan nálunk a kilencvenes években nyílt meg igazán a lehetőség az érdemi családi tőkefelhalmozásra.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy ezeknek a vállalati és magánvagyonoknak a többsége ma még mindig az első generáció kezében van.

Habár az alapítók részéről egyre gyakrabban nyilvánul meg a szándék az utódok bevonására a pénzügyi döntésekbe, a jellemzőbb azonban mégis inkább az, hogy a vagyon felhalmozását megkezdő családfő addig viszi a vállalkozást és intézi a magánvagyonnal kapcsolatos ügyeket, amíg ereje engedi. Sajnos manapság gyakran előfordul, hogy valaki, aki már nyugdíjasként élvezhetné a rendszerváltás idején indított és máig sikeres vállalkozása vagyonát, akár 80 évesen is tovább vezeti a céget, mert nincs alkalmas utódja, vagy nem áll rendelkezésre megfelelően kialakított struktúra az örökösök bevonásához tulajdonosként, illetve döntéshozóként.

Idehaza is aktuálissá vált

Érthető szándék a jelentős vagyonra szert tett üzletembereknél és családjaiknál, hogy megfelelő gazdálkodás mellett lehetőleg kizárják annak lehetőségét, hogy egy felelőtlen utód később veszélyeztesse vagy elpazarolja örökségét, ugyanakkor fontos számukra, hogy a leszármazók is részesüljenek a vagyonból – sőt, akár maguk is aktívan növeljék azt.

Erre az igényre a piac is reagál: mára a generációváltás a privát banki kiszolgálási modelleket meghatározó egyik fő trend manapság Magyarországon.

A vagyonátadással kapcsolatban számos kérdés vetődhet fel, amelyek az egyéni élethelyzetektől és a családi háttértől függenek:

  • Milyen segítséget és technikákat kap a családfő és az öröklő generáció Magyarországon?
  • Készek-e az első generáció tagjai átadni a kontrollt?
  • Felkészült-e a fiatalabb generáció a vagyon átvételére?
  • Ha a hazai helyzetről beszélünk, kik tartoznak a fiatalabb generációba? Milyen életkorúak?
  • Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a családi vagyontárgyak értéke ne csökkenjen, hanem idővel még értékesebb legyen?

Megőrzés, gyarapítás, átadás

Az ilyen és hasonló kérdésekre választ adhat egy megbízható befektetési szolgáltató. A privát banki vagyonkezelés egyik legfontosabb feladata az, hogy támogassa a családi vagyon generációról generációra történő átadását.

Ennek érdekében a folyamatot és lépéseit előre kell tervezni a lehető leghatékonyabb módon.

Azonban ez nem csupán egy egyszerű technikai kérdés: érdemes időben elkezdeni a következő generáció felkészítését a vagyon hatékony kezelésére, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, és a családi vagyon tovább növekedjen. Az OTP Private Banking tevékenységében a problémára a családi vagyonkezelési szolgáltatást kínálja válaszul.

Bevonhatják a családtagokat

A családi vagyonkezelés lényege, hogy egyetlen entitásként kezelik a családot. „Bármely, a mindenkori privátbanki limitet elérő vagyonnal rendelkező ügyfélnek jó lehetőség lehet a családi vagyonkezelés, akinek vagy már némiképp kényszerűségből kell foglalkoznia a kérdéssel, vagy egyszerűen szeretné már megosztani a vagyonkezeléssel járó operatív feladatokat azokkal, akit leendő öröksége kedvezményezettévé tenne.

Minél idősebb az ügyfél, annál relevánsabb lehet a téma számára

– mondta a Portfolio-nak Bozsogi Tamás, az OTP Private Banking kiemelt privát banki területének vezetője.

Az ügyfélnek természetesen így is lehetősége van az öröklő generációt bevonni a vagyonkezelés operatív folyamatába, a vagyontervezésbe és a befektetési döntések meghozatalába.

A vagyon tulajdonosa így olyan személyeket is bevonhat a kiemelt privát banki körbe, akik saját jogukon erre nem lennének jogosultak, mivel nem rendelkeznek a szükséges összegű vagyonnal. Ezzel tehát forintosítható és kényelmi szolgáltatások is társulnak minden kedvezményezett számára. Emellett a vagyon kezelésében is egy a kedvezményezettek kockázattűrő-képességéhez illeszkedő, diverzifikált portfólió alakítható ki.

Így megkezdődhet a fiatalabb generáció felkészítése a családi vagyon megóvására és gyarapítására, vagyis ez nem csupán a döntések közös meghozatala, hanem egyfajta tanulási folyamat is, amelynek során tervezett módon, évek alatt lehet egy megfelelően felkészített újabb generációt bevonni a folyamatba.

Privátbanki szolgáltatások mindenkinek

További előny, hogy az ügyfél mellett a családtagok is részesülhetnek privát banki szolgáltatásokban, amelyeket alanyi jogon esetleg nem vehetnének igénybe. Ilyen a szokásosnál szélesebb termék- és szolgáltatáskínálat, a kibővített tranzakciós lehetőségek, kedvezmények, valamint olyan kényelmi szolgáltatások, mint például az elsőbbségi kiszolgálás, illetve néhány egyéb előny – például a meghatározott bankkártyákhoz biztosított kiemelt reptéri extrák.

Az ügyfél igényeihez igazodnak

Óhatatlanul adódik persze a kérdés ilyenkor, hogy mennyiben hagy döntési szabadságot az egyes családtagoknak a családi vagyonkezelés. Az, hogy milyen mértékben tudnak egyéni, nagy horderejű döntéseket hozni például a következő generáció tagjai, és mennyire képes ez a konstrukció megakadályozni a rossz döntéseiket, nagymértékben a család döntésétől függ.

A kedvezményezettek ugyanis a meghatalmazotti státuszuk birtokában – ha a tulajdonostól kapnak ilyet – akár teljeskörűen is rendelkezhetnek a vagyon fölött.

A vagyon eredeti tulajdonosa persze folyamatosan kap visszajelzést a vételi és eladási megbízásokról vagy egyéb ügyfél-kérésekről a bank részéről, illetve a befektetési stratégiát az érintettek egymás között vagy a bankot bevonva is meghatározhatják.

Sőt, természetesen arra is van lehetőség, hogy a kedvezményezett csupán a szolgáltatás különböző kedvezményeit és kényelmi részét élvezze, de befektetési döntéseket ne hozzon. Mindezek szabályozása a vagyon tulajdonosa és a kedvezményezettjei közötti megállapodás kérdése, a bank pedig ebben is követi az család igényeit” – tette hozzá Bozsogi Tamás.

A cikk megjelenését az OTP Private Banking támogatta.

Fotó: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű