Milliós támogatásokat kaptak női vállalkozók
Gazdaság

Milliós támogatásokat kaptak női vállalkozók

A Visa She's Next globális program első magyarországi nyertesei saját innováció alapján trendet teremtő, bátorságból, pályaelhagyás után indított vagy éppen saját élethelyzet alapján megoldást kínáló vállalkozások lettek. A pályázók közül többen is aktív részesei a körforgásos gazdaságnak, élen járnak az újrahasznosításban. A díjazottak egyenként kétmillió forintos támogatást és egyéves, vállalkozásra szabott mentorálást kaptak.

Alig látható, hogy az elmúlt évtizedben javult volna a hazai női vállalkozók helyzete, az Opten adatai alapján a nemek szerint egyértelműen elkülöníthető a vállalkozások aránya: 169 856:70 319 a férfiak javára, azaz 2,4-szer kevesebb nő vállalkozik. Egy évtizeddel ezelőtt ugyanez a mutató 2,7 volt, tehát a javulás csak minimális. A kontraszt még erősebb, ha a tulajdonosok életkorát és nemét egyszerre vizsgáljuk: minél fiatalabbak a nők, annál kevésbé valószínű, hogy vállalkozásba fogjanak, ezáltal a férfiak túlsúlya a fiatal vállalkozók körében még hangsúlyosabb; az idősebb korosztályok felé haladva már növekszik a nők aránya. 

Ráadásul mintha az akadályok is megkövültek volna. A Visa nemrégiben készült tanulmánya szerint a magyar női vállalkozók üzleti növekedésében továbbra is

a nehéz pénzhez jutás, az IT és pénzügyi ismeretek, a családi- és munkakötelezettségek összeegyeztetése, valamint a túlhajszoltság jelentik a legnagyobb akadályokat.

Mivel a kereskedelem növekvő mértékű digitalizálása óriási előnyökkel járhat a kisvállalkozások számára, a Visa 2020-ban többéves kötelezettségvállalást tett 50 millió kis- és középvállalkozás digitalizálására, egyben összpontosítva a nők gazdasági fejlődésének elősegítésére. A Visa She's Next program a női vállalkozások fejlődését támogatások és mentorálás, valamint innovatív eszközök és fizetési megoldások révén segíti. A program 2020-as indulása óta a vállalat világszerte 2,8 millió dollárt meghaladó összeget fordított több mint 260 női vállalkozó támogatására. A kezdeményezéshez Magyarország idén tavasszal csatlakozott. 

DSC_9397
Sármay Bence

A márciusban meghirdetett pályázatra a legkülönbözőbb iparágakból jelentkeztek, túlnyomórészt - 87%-ban - mikrovállalkozások, többek között az egészség/életmód, a kiskereskedelem, a divat és a művészet területéről. “A beérkezett 383 pályázat is rávilágít arra, hogy mekkora szükség van az ilyen programokra. A digitális jelenlét a Visa She’s Next egyik kiemelt értékelési szempontja volt. A nyerteseink is fontos eszközként tekintenek a közösségimédia-jelenlétre, sokan webshopot is működtetnek digitális fizetési lehetőséget is kínálva” – mondta el a Portfolio-nak Sármay Bence zsűritag, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

Június közepén egy szakértőkből és vállalkozókból álló csapat hallgatta meg a tíz döntős pályázó koncepcióját és üzleti tervét, a zsűri ezután választotta ki az öt győztest. A pontozásnál számított az üzleti szemlélet és az üzleti terv megjelenítése, illetve az is, hogy az elnyerhető támogatást és a mentoring-lehetőséget mire kívánták fordítani. "Figyelembe vettük, hogy a pályázók mennyi újszerű és életképes üzleti ötlettel álltak elő, és azokat mennyire tudják a digitális térben is elérhetővé tenni" – emelte ki Ginzer Ildikó zsűritag, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

DSC_9994
Sütő Ágnes és Ginzer Ildikó

“A legtöbben saját sztorikat, egy-egy élettörténetet mutattak be a vállalkozásuk kapcsán – és jól tették. Ettől vált életszagúvá a bemutatkozás, néha keserű helyzetekből indult egy új ötlet, néha a lelkesedés vagy egy hobbi nyitott meg üzleti lehetőségeket” – hangsúlyozta Sütő Ágnes zsűritag, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese.

A magányosság alapélménye minden vállalkozónak, ami a nőknél még inkább jellemző. "A pályázók között is jelentős volt annak igénye, hiánya, hogy valaki külső fülként meghallgassa őket, külső szemként tanácsokat, visszacsatolásokat adjon. Jellemzően mikro- és kisvállalkozásokról van szó, ahol a cégvezető a sales-es, marketinges, gyártó és szolgáltató egyben, vagyis egyszerre nagyon sok területet fednek le, ami komoly kihívás” – tette hozzá Sütő Ágnes.

Az általános vállalkozói szemléletben a nők azonban új nézőpontokat is megjelenítenek, ezek többek között az életszerűség, a végtelen kitartás és a nagyon erős belső motiváció. “A pályázók mindegyike mögött egy-egy olyan élettörténet húzódik, ami sajátos lendületet és kreativitást vitt az elképzelésekbe. Banki üzleti vezetőként is akadt bőven inspiráció és együttműködési lehetőség” – mondta Ginzer Ildikó.

Nemcsak pénzügyi támogatással, hanem személyre szabott szakmai tanácsadással is segítik a vállalkozókat.

A mentorálás a program kulcsfontosságú eleme. A mentorok széleskörű tapasztalattal rendelkeznek nemcsak vállalkozási és befektetési területen, hanem az üzleti oktatásban és a pénzügyi fenntarthatóságban is” – hangsúlyozta Sármay Bence.  

DSC_0202

A Visa She’s Next program első magyarországi pályázatának nyertesei:

  1. A Fajszi Paprika Manufaktúra már 1990 óta foglalkozik magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával, közel 30 hektáron. Céljuk, hogy a nagyközönség számára elérhetővé tegyék díjnyertes termékeiket, amely a magyar konyha alappillére. A pályázati támogatást elsősorban eszközfejlesztésre, az üzemméret növelésére és egy üvegház kialakítására szeretnék felhasználni.
  2. A Fatipli Műhely egyedi bútorok készítésével foglalkozik. A pályaelhagyó alapító elkötelezett amellett, hogy minőségi és egyedi bútorokat készítsen, és a régi bútorokat új életre keltse, ezért kiemelt figyelmet fordít a felújításra és a keletkezett fahulladék újbóli kreatív felhasználására. Elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.
  3. A Kitec Educations vállalkozás magába foglalja a Kids and Teens English Clubot és az EnglishLab nyelviskolát. Küldetése, hogy megszerettesse és megtanítsa az angol nyelvet. Anyanyelvi tanárok alkotta nemzetközi csapattal a projekt alapú oktatást népszerűsítik. A támogatást legújabb kezdeményezésük, a ‘Green Farm’ Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani. Ez az öko szemléletű oktatókert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nyelvi ismeretek mellett kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában.
  4. A PregHello mobilapplikáció célja, hogy megkönnyítse a kismamák mindennapi életét és segítse a felkészülést a baba érkezésére. Az alkalmazás felhasználói hétről hétre követhetik várandósságukat és közérthető módon hasznos információkat kaphatnak a szükséges vizsgálatokról, előkészületekről. A pályázati támogatást arra szeretnék felhasználni, hogy bővítsék a felhasználói felületet és továbbfejlesszék a vállalkozásuk működését.
  5. A Seed Bonbon Handmade irodai papír újrahasznosításával készít ültethető magbonbonokat és magpapírokat. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel, hiszen növénymagokat tartalmaznak. Az esztétikus meglepetések hűen tükrözik az alapító elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. A támogatást a nemzetközi piacra lépéshez és az ezzel járó logisztikai kihívások leküzdéséhez szeretné felhasználni. 

Fotók: Visa, Egyed Péter

A cikk megjelenését a Visa támogatta.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-983879482