Gondoljuk át, milyen célra adományozunk – Így tehetjük jobbá a világot!
Gazdaság

Gondoljuk át, milyen célra adományozunk – Így tehetjük jobbá a világot!

Miközben fogadalmakat teszünk személyes célok elérésére és jótékonykodásra vonatkozóan, az év vége egyben arra is alkalom lehet, hogy elképzeljük, milyen pozitív változásokat érhetünk el az egész világ számára az elkövetkező tizenkét hónapban. A jótékonykodás erejére rávilágítva ez az év azon időszaka, amikor átgondolhatjuk, hogy miként tudunk a lehető legtöbb jót tenni.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Globális kitekintésben elmondható, hogy minden ország ígéretet tett arra, hogy 2030-ra a világ összes nagy problémáját megoldja az úgynevezett fenntartható fejlődési célok révén. A világ kormányai 2015-ben összefogtak, hogy vállalásokat tegyenek az éhezés, a szegénység és a betegségek felszámolására, a korrupció, az éghajlatváltozás és a háborúk kezelésére, a munkahelyek, a növekedés és az oktatás biztosítására, valamint számos olyan kisebb-nagyobb fura ígéretre, mint például a városi kertek növelésére. Sajnos, idén még az ENSZ is elismerte azt, hogy csúnyán le vagyunk maradva ezen célok teljesítése terén. Mindent megígérni ugyanis azt jelenti, hogy azok közül lényegében semmi sem jelent prioritást.

Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy politikusaink 2024-ben a valóság talaján álljanak, és először a leghatékonyabb szakpolitikai intézkedésekre összpontosítsanak. A saját, év végi adományainknál pedig hasonlóan arra kell törekednünk, hogy minden egyes felajánlott forinttal a lehető legtöbb jót érhessük el.

Az elmúlt években a Copenhagen Consensus agytröszttel (amelynek elnöke a szerző – szerk.) együtt a világ több mint száz vezető közgazdászával és több Nobel-díjassal dolgoztam azon, hogy feltérképezzük, hol tudunk mindannyian a legtöbbet segíteni.

Ingyenesen elérhető, szakértők által lektorált tanulmányaink következtetései – amelyek a Best Things First című könyvben is olvashatók – a 12 leghatékonyabb kezdeményezésre vonatkozóan mutatnak be egy útitervet a világ politikusai számára. Ezek a következtetések rávilágítanak a tartósan fennálló problémákra adott, már bizonyított megoldásokra, amelyek alacsony költségek mellett hatalmas hasznot eredményezhetnek. Ezek olyan szakpolitikai intézkedések, mint például több szúnyogháló biztosítása a malária elleni küzdelemhez, vagy a terhes nők táplálékkiegészítőkkel történő ellátása, ami már a születés előtt növeli a gyermekek esélyeit. De ide sorolható a jobb jogi védelem nyújtása a szegény gazdák számára, amely biztosítja földjük feletti jogaikat, növelve ezzel a termelékenységüket.

Összességében a politikusok mindössze évi 35 milliárd dollárt tudnak elkülöníteni ezekre a célokra – ami a legtöbb globális tárgyaláson csupán egy kerekítési hibának számít –, de ezzel is hatalmas pozitív változásokat lehetne leérni:

az általunk javasolt 12 szakpolitikai intézkedése megvalósítása évente 4,2 millió ember életét mentené meg, valamint a világ szegényebbik fele évente több mint ezer milliárd dollárral lenne jobb helyzetben.

Egy ily módon befektetett forint átlagosan 52 forintnyi, vagyis elképesztő mértékű társadalmi hasznot eredményezne.

Ahogy ezeknek az átfogó céloknak inspirálniuk és vezetniük kellene a politikusokat, ugyanúgy terelhetnek minket is a megfelelő irányba, amikor saját, év végi adományainkat megtesszük annak elősegítésére, hogy 2024 egy jobb esztendő legyen.

Több figyelmet kell fordítanunk a tuberkulózisra, amely több mint 50 éve kezelhető, mégis évente több mint 1,4 millió ember halálát okozza. A megoldás meglehetősen egyszerű: biztosítani kell, hogy több embert diagnosztizáljanak, és meg kell könnyítenünk a betegek számára, hogy minél tovább kaphassák a gyógyszeres kezelést, amelyre hosszú ideig, 6 hónapig van szükség. Számos szervezet szorgalmazza ezeket az egyszerű megoldásokat, és ön is segíthet nekik. A kormányoknak hasonlóképpen növelniük kellene az erre a célra fordított forrásokat.

Mindössze évi 6,2 milliárd dolláros kerettel évente egymillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedekben.

Minden egyes forint óriási, 46 forintnyi társadalmi hasznot hozna.

Figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy olcsó és hatékony módszerekkel segítsük elő a gyerekek tanulását az iskolákban. Az oktatási szoftverrel ellátott, egy éven keresztül napi egy órát használt táblagépek mindössze 21 dollárba kerülnek diákonként, és olyan tanulási eredményekkel járnak, amelyhez normális esetben három év kellene. A félig strukturált tantervek segítségével a tanárok hatékonyabban taníthatnak, amivel a tanulási eredmények évente megduplázódhatnak egy diákra vetítve mindössze 9 dolláros befektetés mellett. Magánemberként adományozhatunk olyan szervezeteknek, amelyek ezeken a területeken csodálatos munkát végeznek szerte Afrikába, illetve más kontinensen is.

A kormányok pedig közösen, évente kevesebb mint 10 milliárd dollárból jelentős mértékben javíthatnák a világ szegényebbik felén élő közel félmilliárd általános iskolás tanuló oktatását

– így minden egyes elköltött forint után 65 forint értékű hosszú távú termelékenységnövekedést idézhetnénk elő.

Továbbá sokkal többet segíthetünk az anyák és gyermekek egészségügyén. A kutatások azt mutatják, hogy az alapellátást és a családtervezéshez való hozzáférést javító intézkedések egyszerű csomagja hihetetlenül hatékony – és számos szervezet keményen dolgozik ezeken a területeken. Ha meg tudnánk győzni a politikusokat, hogy

évente kevesebb mint 5 milliárd dollárt fordítsanak erre a területre, akkor évente 166 ezer és 1,2 millió újszülött életét menthetnénk meg.

Az általunk azonosított 12 szakpolitikai intézkedéshez köthető területek mindegyikében inspiráló szervezetek működnek, amelyek hihetetlen munkát végeznek. Ezek azok a területek, ahol az adományaink – és minden további állami forrás – a legnagyobb pozitív hatást válthatják ki.

Ahogy közeledünk az év végéhez, lehetőségünk nyílik arra, hogy kitörhessünk a negativitás véget nem érő köreiből. Az ünnepi időszak a magunkba nézés és az ünneplés pillanataival arra késztet minket, hogy megálljunk, és számba vegyük életünk és a világ pozitív aspektusait.

A 2024-es évre fogadjuk meg, hogy nemcsak többet, hanem jobban is segítünk.

Az előttünk álló tizenkét hónapban összpontosítsunk arra, hogy a leghatékonyabb és leghatásosabb módon segítsük elő egy szebb világ megteremtését.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból