Így alakul szerdától a benzin ára
Gazdaság

Így alakul szerdától a benzin ára

Tovább csökken a benzin és a gázolaj ára szerdán - írja a holtankoljak. De milyen tényezők is határozzák meg az üzemanyagok árát?

Itt az újabb árváltozás

Május 1-jén, szerdán a benzin és a gázolaj ára is bruttó 3-3 forinttal csökken majd, így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon: 

  • 95-ös benzin: 644 forint/liter
  • Gázolaj: 630 forint/liter

Év eleje óta a benzin literenkénti ára már mintegy 74 forinttal (+12,9%), a gázolajé pedig 37 forinttal (+6,2%) emelkedett.

bendiz mai

Mi mozgatja az árakat?

Sok mindentől függ, hogy hogyan alakulnak az üzemanyagárak a magyar benzinkutakon: a legfontosabb külső, piaci tényezők az olaj világpiaci árának alakulása és a finomítói prémiumok alakulása, illetve a forint teljesítménye a dollárral szemben, de jelentős ármeghatározó szerepe van az adóterheknek is (ÁFA és a jövedéki adóteher a két legfontosabb), továbbá a verseny mértéke, a finomítóktól való távolság, a benzinkutak forgalma, az import lehetőségek-és költségek, illetve a profitabilitás is alakítja az árakat.

A fokozódó geopolitikai feszültségeknek köszönhetően nagyot emelkedett idén az olajár, a legnagyobb veszélyt jelenleg az iráni-izraeli konfliktus esetleges eszkalálódása jelenti. A rendkívül fontos olajtermelőnek számító Irán a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint akár elzárhatja a globális olajkereskedelem szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorost, de az is jócskán megdobná az olajárakat, ha Izrael légi csapást mérne az iráni olajfinomítókra. A nyugati benchmark olajtermék Brent idén eddig 13,5 százalékkal került feljebb, április közepe óta azonban láthattunk egy kisebb korrekciót az árfolyamnál.

brent ytd 1

Ezzel párhuzamosan a benzinnek és a dízelnek is nagyot nőtt az év első heteiben a beszerzési ára, február közepén azonban megváltozott a helyzet és azóta meredeken bezuhanó dízel-prémiumot láthatunk, miközben a benzin finomítói marzsa kisebb visszahúzások mentén továbbra is emelkedik - ennek az okaival egy részletes elemzés során foglalkoztunk nemrég.

cracks
A benzin (sötétkék) és a dízel (világoszöld) beszerzési árának alakulása. Forrás: Neste

Mindenesetre a mögöttünk álló hetekben, április elejétől kezdve nagyot esett a dízel beszerzési ára, ezt a magyar benzinkutak jegyzéseinél is tapasztalhattuk, elsősorban

ennek köszönhetően 14 forinttal kerül többe egy liter dízel, mint egy liter benzin.

diff ma

A forint teljesítménye célzottan a hazai üzemanyagárakra hat, azaz a mostanában nagy rivaldafényt kapó régiós árösszehasonlítás során is fontos eszköz lehet. Ami azt illeti, a devizapiacon finoman szólva sem alakult kedvezően az elmúlt néhány hónap:

IDÉN EDDIG 5,7 SZÁZALÉKKAL GYENGÜLT A FORINT A DOLLÁRRAL SZEMBEN, MIKÖZBEN A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK DEVIZÁINAK ÁTLAGOS GYENGÜLÉSE CSAK 2,9 SZÁZALÉK VOLT.

régió deviza ma

Ugyancsak fontos szepe van az üzemanyagárak alakulásában az adóterheknek: ebben a tekintetben történt idén egy fontos, magyar piacra specifikus esemény, a jövedéki adóemelés miatt ugyanis 42 forintos drágulás következett be a kutakon.

Magára az adóemelésre szükség volt, annak mértéke azonban lehetett volna alacsonyabb is: a januárban két lépcsőben érvényre juttatott emelés ugyanis olyan mértékben lett meghatározva, ami a 420-as euró-árfolyamig elegendő, ebben a tekintetben tehát van némi mozgástér a teher csökkentésére (jelenleg 392 forintot kell adni egy euróért).

Összességében azonban

NEM MONDHATÓ KIRÍVÓNAK AZ ADÓTEHER A HAZAI ÜZEMANYAGOK ESETÉBEN:

az EKR-díjjal és a kisker-adóval korrigált adószint mértéke a MÁSZ adatforrása alapján 48,7 százalékos, ami nagyon közel van a régiós átlaghoz (49,3%).

adótartalom

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csapadék eső zápor zivatar