Itt van Orbán Viktor nagy terve, amivel Magyarország utolérné Ausztriát Percről-percre

2019. február 27. 12:39  english version   
nyomtatás
 
Óriási reformokat ígért Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György MNB-elnök az MKIK hagyományos gazdasági évnyitóján. A legfőbb célok:
 • tartsuk fenn az osztrák, német növekedéshez képest a 2 százalékpontos többletünket,
 • a GDP-arányos hitelállomány duplázódása egészséges szerkezettel, fix kamatozással,
 • teljesen magyar kézben kell tartani az államadósságot,
 • a lakossági állampapírok állományának duplázása,
 • 60% alatti államadósság 2022-re,
 • egy számjegyű szja bevezetése,
 • évente 110 ezer magyar újszülött.


1. oldal

 1 2 következő oldal →

A biztosításokat is felforgatná az MNB új csomagja 2019.02.27 12:39

Kiterjesztené a biztosításoknál használatos Teljes Költségmutatót a nyugdíjpénztárakra is az MNB, ezen kívül összehangolná ennek számítását az EU-s módszertannal. A felügyelet többek közt a nem életbiztosítási szektorban is növelné a versenyt, melynek olcsóbb és ügyfélbarátabb termékek lehetnek az eredményei és korábban bejelentett, megtakarítási termékekre járó, 30 milliós garancialapjuk összerakását is elkezdenék.

tovább a cikkhez...

Itt a végkövetkeztetés 2019.02.27 12:19

A következő években még többet kell dolgoznunk, mert ha nem tekerjük, akkor eldől a bicikli

- zárja beszédét Orbán Viktor.

Hihetetlenül megkönnyítené a hitelfelvételt az MNB friss programja 2019.02.27 12:16

Megkönnyítené a lakossági hitelfelvételi folyamatot és a hitelkiváltásokat is a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett versenyképességi csomagja. Néhány konkrét intézkedést is javasolnak e területeken: csökkentenék például a lakáshitelek közjegyzői díját, az előtörlesztési és hitelkiváltási költségeket, automatizálnák a földhivatali információkat (TakarNet), és megnyitnák a bankok előtt a hitelfelvevők jövedelme lekérdezésének a lehetőségét a NAV-nál. Utóbbiakat már régóta szorgalmazzák a bankok.

tovább a cikkhez...

Még négy pont a végére 2019.02.27 12:15

Négy nagy feladatot adott ki a kormány Orbán Viktor elmondása szerint:

 • A demográfiai problémák megoldása, amit Novák Katalin visz
 • A 2 százalékos növekedési többletet Varga Mihály vezetésével biztosítják
 • A szakképzés átalakítása Palkovics László vezetésével
 • A "kifektetési stratégián" a jegybank dolgozik

A négy pont közül az utolsó tartalmaz újdonságot, és egyben ez a legrejtélyesebb eleme a feladatsornak. Az világos, hogy magas külföldi tőkeállománnyal működő gazdaságban sok profit képződik külföldi tőketulajdonosoknál. Ahhoz, hogy magyar vállalatok hasonló mennyiségben könyvelhessenek el külföldi nyereséget külföldi vállalatalapításra, a magyar tőke külföldi befektetésére van szükség. Ehhez a vállalati versenyképesség javítására, illetve a külföldre történő tőkebefektetés szabályozói ösztönzésére lehet szükség, de az így sem világos, hogy ennek miért a jegybank az ideális felelőse.

Így csökkentené az MNB a tranzakciós illetéket! 2019.02.27 12:14

A pénzügyi tranzakciós illetékből kaphatnának adókedvezmény a bankok IT-rendszereik vagy új mobilos fizetések fejlesztésére - javasolja az MNB versenyképességi programjában. Sőt, a PTI teljes eltörlését is megpedzegetik a dokumentumban. A program részletesen foglalkozik az online banki termékekkel és azzal, a magyarországi bankok európai társaikhoz képesti lemaradását hogyan lehetne minél gyorsabban ledolgozni.

tovább a cikkhez...

Itt van Orbán hat pontja 2019.02.27 12:07

A fejlődés jellege megmarad, ami ma jellemzi Magyarországot, ennek első tulajdonsága, hogy 2 százalékponttal Nyugat-Európa felett növekszünk - mondja a miniszterelnök. Minden esélyünk megvan arra, hogy a fejlődésünk inkluzív lehessen, mindenki tehessen egy lépést előre - teszi hozzá.

2030-ig hat célt tűztünk ki:

 • Az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ez jelent tisztaságot, biztonságot is.
 • Az 5 legversenyképesebb ország egyike legyünk, ez nincs olyan messze, mint gondoljuk.
 • A népesedési hanyatlás megállítása.
 • A Kárpát-medence újjáépítése fizikai és gazdasági értelemben. Ennek része, hogy legalább az országhatárokig érjenek el az autópályáink.
 • Energiafüggetlenség, ehhez Paks fejlesztésére szükség van, a zöldenergiát, különösen a napenergiát fejleszteni kell és a románok által kitermelt gázt Magyarországon keresztül szállítsuk, illetve megépüljön az Északi áramlat. További cél a szlovén-olasz vezeték kiépítése az olasz LNG-terminál eléréséhez.
 • A Kárpát-medence után a teljes közép-európai régió gazdasági egységgé alakítása. Az nem fog menni, hogy Magyarországon külföldi cégek nagy szerepet játszanak, de a profitot kiviszik az országból. Erre választ kell adni. Ma még külföldi működő tőkére van szükségünk, sőt versenyezni kell azért, hogy minél magasabb hozzáadott értékű üzemek jöjjenek az országba. Egyetlen lehetőség van: legalább annyi pénzt kell megkeresnünk külföldön, amennyit innen kivisznek, be kell szállni a globális gazdasági versenybe. Erre ki kell dolgozni egy programot, amire a jegybankot felkértem - mondja Orbán.

Bombát robbant az MNB a nyugdíjaknál! 2019.02.27 12:04

Egy sor új javaslatot vázol fel az MNB ma megjelent Versenyképességi Programja, többek között egy Jóléti Alapot állítanának fel, amelynek egészség és nyugdíj lába is lenne, megreformálnák a TBSZ és a NYESZ jelenlegi szabályait, továbbá a tőzsdei részvények után fizetendő osztalékadót is eltörölnék a magánszemélyek esetében.

tovább a cikkhez...

Nem sok tartalékunk maradt 2019.02.27 11:55

Magyarország mérete és lakossága nem fog növekedni a belátható jövőben, vendégmunkásokat pedig csak korlátozottan és átmenetileg akarunk beengedni. Vagyis nekünk arra kell felkészülni, hogy leszünk 10 millióan, amiből 5 millióan dolgoznak majd, nem lesz további növekedés, a gazdasági növekedésnek más forrásból kell jönnie - mondja Orbán Viktor.

További tartalék lehet még a határmenti térségekben a vegyes gazdasági övezetekben, ahol nem magyar állampolgárokat és nem magyar nemzetiségűeket is be lehet vonni - teszi hozzá.

Mikor áll meg a magyarok fogyása? 2019.02.27 11:51

A magyar modell további eleme, hogy a segély helyett munkaalapú legyen a rendszer, a harmadik pedig a családtámogatások kiterjesztése. Orbán szerint ma még nem családbarát Magyarország, hiába a legmagasabb a csalátámogatásra fordított összeg.

Szeretnénk oda elérni, hogy a demográfiai romlást megállítsuk, ehhez 2,1-es termékenységi rátára van szükség, most 1,5-nél vagyunk

- emeli ki Orbán.

A mostani demográfiai helyzetben 1,8-nál átmenetileg megállhat a demográfiai romlás, onnan kell még elérni a 2,1-es értéket - teszi hozzá.

Magyar modell a gazdaságban 2019.02.27 11:45

A magyar modell a gazdaságban azt jelenti, hogy a pénzügyeknek mindig rendben kell lenniük - szögezi le Orbán. Ha ez nem történik meg, akkor "kihúzzák a talajt a lábunk alól" és a Magyarországon megtermelt profit sokkal nagyobb része kerül majd külföldre.

Semmiféle kilengés nem engedhető meg a választási években sem, 2014 volt az első olyan választási év, amikor a költségvetés hiánya nem emelkedett - mondja a kormányfő. (Megjegyezzük, 2018-ban viszont kis mértékben emelkedett.)

A jövőben továbbra is 3 százalék alatt kell tartani a deficitet, az adósságot csökkenő pályán kell tartani és a teljes adósságnak magyar kézben kell lennie, ezzel egyetértek. Az irányt kijelölte a jegybankelnök, ennek időzítését majd a pénzügyminiszter határozza meg - mondja Orbán. Sőt, a kormányfő szerint az igazi az lenne, ha hitelezők, nem pedig hitelfelvevők lennénk, de "ez ma még fantazmagória".

Ebből áll a magyar modell 2019.02.27 11:43

A legfontosabb annak a felismerése, hogy a 2008-as válság nem egy konjunkturális válság, ami majd helyreáll. Olyan átrendeződés zajlik a világgazdaságban, ami hátrányos Európára nézve, nem remélhetjük, hogy visszakerülünk majd a 2008 előtti pontra - mondja Orbán.

Erre volt válasz a magyar modell, ami áll egy gazdasági és egy társadalompolitikai modellről. Utóbbi lényege a közösségek és az egyén kapcsolatának egyensúlya. Meg kell osztani a hasznokat és a terheket is.

Egyedül nem lehetsz elég okos 2019.02.27 11:39

Amikor az igazán nehéz döntések következnek, akkor az ember mindig egyedül marad. De ez nem keverendő össze a gondolkodás magányosságával, mert egyedül soha nem lehetsz elég okos

mondja Orbán Viktor a kamarával való együttműködésről.

Döntetlenre kell kihozni a meccset 2019.02.27 11:37

A jegybank függetlenségét a magyar alaptörvény garantálja, de a függetlenség nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk együtt - mondja a miniszterelnök.

Ausztria kapcsán Orbán kiemeli: egy régi meccset szeretnénk "legalább döntetlenre kihozni".

Kezd Orbán 2019.02.27 11:33

Önök is láthatják, hogy a csonton nem maradt semmi hús. Kényelmes helyzetben vagyok, mert minden fontos dolgot elmondtak már

- kezdi Orbán Viktor miniszterelnök.

Mi lesz az állampapírokkal? 2019.02.27 11:30

A hitelminősítők lépései egyrészt a külföldi beruházók képét javíthatják Magyarországgal kapcsolatban, másrészt a hozamok további csökkentésére nyújtanak lehetőséget.

A cél, hogy a lakosság finanszírozza a magyar adósságot elsősorban, szeretnénk megduplázni a lakossági állományt - ismétli meg a célt Varga Mihály. Ezzel kapcsolatban elmondta: még ebben a fél évben lesznek új termékek. A miniszer kiemelte, hogy jelenleg 36% a külföldiek állománya a magyar állampapírpiacon.

3% alatt lehet a munkanélküliség 2019.02.27 11:28

Vannak még tartalékok a munkaerőpiacon például a közfoglalkoztatottak visszatérésében. Ezzel akár már az idén elérhető a 3% alatti munkanélküliségi ráta.

A minimálbérbe továbbra sem akar beleszólni a kormány 2019.02.27 11:27

Hat pontból álló versenyképesség stratégia született, mely 2023-ig jelöli ki a fő irányokat. Versenyképességi javulás nélkül nincs gazdasági növekedés - emeli ki a pénzügyminiszter.

A minimálbérrel kapcsolatban a kormány véleménye továbbra is az, hogy a munkavállalóknak és a munkaadóknak kell megállapodni, ha ez megvan, akkor a kormány azt tudomásul veszi - mondja a miniszter. Hozzáteszi: tavaly ugyan az utolsó pillanatra maradt a megállapodás, de megszületett végül.

Az továbbra sem világos, hogy az egyes műhelyekben készülő versenyképességi csomagok között mi a kapcsolat. Az MNB 12 kulcsterületről, 330 pontról ír, Varga hat pontból álló stratégiát említ.

Vegyenek fel hitelt a cégek! 2019.02.27 11:23

Fontos lenne, hogy a magyar vállalatok ne megtakarítók, hanem hitelfelvevők legyenek, ebből lesznek beruházások, munkahelyek. Inkább takarítson meg a lakosság - mondja Varga.

2022-ig elérhető a 60 százalék alatti adósságráta 2019.02.27 11:19

A cél, hogy 2022 végéig 60% alá csökkenjen a magyar államadósság a GDP arányában - szögezi le a pénzügyminiszter. Idén várhatóan 70% alatt lesz ez a ráta a tavaly év végi 70,9 százalék után.

A költségvetési hiányt továbbra is 3 százalék alatt tervezzük tartani, az inflációs környezet pedig jelenleg kedvező Magyarország számára.

Vannak még tartalékok 2019.02.27 11:18

Azt érzem, hogy van még tartalék a magyar gazdaságban, egyáltalán nem irreális, hogy a jelenlegi növekedési különbséget fenntartsuk. Hozzáteszi: kétségtelen, hogy a világgazdasági környezet folyamatosan változik, lefelé mutató kockázatok vannak, ezért nem árt, ha fél szemmel figyelünk erre is.


1. 1. oldal
2. 2. oldal
 1 2 következő oldal →

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Páratlan párosítás a NAV nyugtáknál (x)

Az e-Cégkapuban már a helyükre kerülnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium